ADSENSE

Ahad, 3 Februari 2013

Blueberry Nuggets Walnut Butter Cake

Assalamualaikum.
Jom nikmati sepotong Blueberry Nuggets Walnut Butter Cake hasil air tangan Amie petang tadi. Resepi asal dari menimba ilmu di kelas masakan pada hari Sabtu lepas ialah Cranberry Waknut Butter Cake tetapi oleh kerana kehabisan stok cranberry di bakery shop, Amie pun usahakan cara lain supaya tidaklah niat untuk membuat kek ini tertangguh, dan seterusnya terlupa langsung! Bezanya cranberry lebih ringan kerana nipis sedangkan blueberry nuggets pula walaupun kecil-kecil tetapi agak berat. Amie tambah dengan mixed peel (kulit limau) pula. Campuran 3 bahan tadi termasuk kacang walnut panggang memanglah menambahkan rasa lazatnya kek mentega yang sedia harum mewangi ini!



Mungkin ada sedikit perbezaan dalam kuantiti bahan yang digunakan berbanding resepi rakan-rakan yang lain, tetapi Amie puas hati  dengan hasilnya. Memandangkan Amie pun kurang mahir dalam hal-hal begini, jadi jika ada sebarang kekurangan dan kelemahan, mohon ditegur untuk penambahbaikan.

Bahan-bahan:
270 gram tepung naik sendiri
230 gram gula kastor
400 gram mentega
5 biji telur gred AA
100 gram walnut - cincang dan panggang hingga masak
50 gram blueberry nuggets
50 gram mixed peel

Loyang bulat atau empat segi (9" atau 10").
Sapu sedikit mentega pada dasar dan tepi loyang.
Lekatkan kertas kek pada dasar dan tepi loyang.

Cara:
1. Putar mentega dan gula kastor hingga ringan dan lembut.
2. Masukkan tepung dan gaul dengan kelajuan rendah selama 1 minit.
3. Masukkan telur sebiji demi sebiji dengan kelajuan rendah selama 2 minit.
4. Tukar pada kelajuan sederhana dan putar adunan selama 5 minit.
5. Masukkan walnut, blueberry nuggets dan mixed peel ke dalam adunan dengan menggunakan spatula. Lebihan blueberry nuggets dan mixed peel bolehlah taburkan pada permukaan adunan.
6. Tuang adunan kek ke dalam loyang. 
7. Bakar pada suhu 170'C selama 40-50 minit.


Yuhuuuuuu.... akhirnya menjadi juga Blueberry Nuggets Walnut Butter Cake Amie! Harum bau mentega! Dan yang penting.... tak hangus...! Tapi taburan blueberry nuggets dan mixed peel habis tenggelam ke bawah! Lain kali memang kena gunakan kepingan cranberry yang nipis dan ringan, supaya boleh nampak timbul di permukaan kek!


Apalagi... jemput makan kek yang masih hangat dan wangi.... sedap!!!

20 ulasan:

faa.rosli berkata...

akak..sedapnya nampak...faa nak tanya boleh? blueberry nugget tu apa?apa rasa walnut ya?mana nak beli?mahal x?

Totie@Tomy berkata...

kek ni kalau makan di waktu petang mmg mantap...tq share resipi..boleh saya try....

Gee® berkata...

Kak Amie, bak nk sepotong kek yg gebus tu... sedapnyaaa

Amie berkata...

Faa,
blueberry nuggets tu biasanya ada dijual di kedai bakery... nak tunjuk tapi dah lebur semua masuk dalam kek!

Totie,
silakan Totie... kurangkan gula jika tidak suka manis ye...

Gee,
silakan Gee... ambik je...banyak tu he he heh

Suzana Ibrahim berkata...

teksturnya nampak macam kek keju pula.sungguh halus,terliur saya di buatnya!..

Amie berkata...

Suzana,
agaknya penggunaan lebih mentega dan telur (saya pun tak berapa tahu tentang dunia kek ni), itu menurut kata guru masakan kami... sebab katanya telur turut mempengaruhi tekstur kek itu.

Asyifa Mustaffa berkata...

Ada kek yg best la....nak sepotong kak...:-)
Best la msuk klas baking2....pastu bole dah try n erorr kan kak...msti sdap ni....

Aju Mohit berkata...

kak amie!!! pertama sekali nak
mohon maaf sebab dah lama tak berkunjung ke blog akak, aju rindu kat akak jugak!!!!

aju dh upgrade ke wordpress, tuntutan tugas membataskan utk aju bw, kak tq sebab sudi jenguk blog aju, sedap kek tu kak!!!

ummiross berkata...

Baru dapat singgah kat dapur Amie.

Fulamak cantiknya kek Amie tu, nampak pun gebu gebas, kalaulah dapat 2-3 potong(hehe tamak), alangkah bahagianya.

nea lopah berkata...

mabeles nyerr....salam kenal kak & folow blog akak juga. jemput yer jenguk2 blog sy. tq!

anymz berkata...

rajinnya amieeee....mari le share kerajinan amie tu..akak mcm tenggelam timbul je dah ni :)))

tun_telani berkata...

Salam kak amie.. nmpk gebu kek tuuu... sure sedap mkn panas2 nih. wat air teh o se-jug.

Uncle Lee berkata...

Hi, I suka cake ini. Looks sedap best. Agak 3 pieces with iced coffee will be fine with me.
Love the colour and texture, so smooth.
You are very good...the cake looks like from an exclusive 5 star hotel. Outstanding.
Have a great week, simpan satu lagu dalam hati.
Lee.

azieazah berkata...

Tergoda habis...!!

Kakzakie berkata...

Tengok yg Amie dah potong kakak ngences dibuatnya.

Yana Shaiful berkata...

Salam Kak Amie cayangg^^

byk lg bahan2 kek yg xpernah dilihat dan dgr..contohnya blueberry nugget..jakun plak..klu nugget ayam yana tahu la hihiii

Pe2pun nak 2 potong kek gebuss tu.. dh dpt hidu kewangian bau blueberry ^^

Sue @ Nenie berkata...

Salam...Butter cake..sedapnyaaaa lagi2 ada tambahan rasa blueberry..mesti lagi sedappppppp

MaDiHaA a.k.a Ratna berkata...

cantiknyer kek amie... naik sekata jer... suka tgk tau...

Wattie berkata...

Assalamualaikum Amie,
Teruja tengok kehebatan Amie di dapur, tabik spring Amie. Walaupun sibuk di sekolah masih ada waktu memasak dan berblogging unlike me, huhuhu....ingin jadi seperti Amie. Menarik resepi ni, dah salin dah, insyaAllah ada masa nak try.

kasihredha berkata...

Salam amie
Tutupppp mataaaa...terliurrr