Banana Cake

8:59 PTG

Assalamualaikum.
Selamat berhujung minggu buat semua. Nampaknya kena masuk beradu lebih awal sebab agak letih sedikit sepanjang siang hari tadi. Encik Suami dan anak-anak belum puang dari menghadiri kenduri. Namun sebelum itu, Amie titipkan hasil air tangan Amie beberapa hari lepas, setelah beberapa ketika tidak menggodek tepung. Encik Suami membawa pulang sesikat pisang emas yang montel dan gebu, jadi sebelum berubah lebam kerana terlalu ranum, baiklah Amie gunakan untuk dibuat Banana Cake. 


Amie cuba aplikasikan resepi Banana Cake dari buku The Best of Singapore Cooking olahan Mrs Leong Yee Soo. Namun begitu, Amie ubahsuai sedikit dari segi bahan yang digunakan sebab anak-anak kalau kek pisang memang tak mahu usik, jadi Amie tambah chocolate rice serta tukarkan gula kastor kepada sugar brown supaya warnanya lebih gelap untuk memikat selera anak-anak.

Resepi : Banana Cake
Sumber : The Best of Singapore Cooking by Mrs Leong Yee Soo

Ingredients:
455 gram banana
455 gram butter
4 tablespoon condensed milk
455 gram castor sugar - Amie gantikan dengan sugar brown
1/2 teaspoon salt
1 teaspoon banana essence
1 teaspoon vanilla essence
9 eggs
340 gram self-raising flour, sifted
100 gram chocolate rice - Amie tambah sendiri

Method:
1. Mash banana with a fork.
2. Cream butter, codensed milk and half of sugar for 5 minutes. Add salt, banana essence and vanilla essence.
3. In a clean mixing bowl, whisk eggs with the rest of sugar till thick and creamy.
4. Fold in one cup of the egg mixture to the creamed butter till well mixed. Add the rest of egg mixture, mashed bananas and lastly the flour, stirring as lightly as possible - Amie masukkan chocolate rice dalam adunan terakhir ini.
5. Pour into a greased cake tin. Bake in oven at 150'C for 1-1 1/4 hours.



11 comments

  1. kalau yg ini KY suka..sedapnya..terliuq ni

    BalasPadam
  2. terasa manis dalam mulut ni amie..sedapnye!

    BalasPadam
  3. As'salamualaikum Amie

    bila terpandang banana cake, macam malam ni juga nak membaking hehehe. Nampak mois aje kek tu Amie.. :)

    BalasPadam
  4. sedapnya kek pisang...penah buat tapi tak jadi..tak naik, mendapp

    BalasPadam
  5. assalam
    bau harum pisang je ni emmm sedappp
    bila letak coklat rice tu lglah sedap kan
    sy pun br beli pisang ptg tadi sb ank buah order 2 ketul kek pisang yg jadi kegemaran anak2nya

    BalasPadam
  6. as-salam
    that looks like a super moist banana cake...

    BalasPadam
  7. As salam Amiey,nampak moist aje tentu sedap kan,kalau yang buat sendiri lagi terasa kelazatnanya!..

    BalasPadam
  8. aslmkum amie.. sedapnya mkn kek pisang fresh dr oven.. berangan gak nk buat .. huuu.. tpicam tak bersemangat pulak..

    BalasPadam
  9. Salam kak amie.. mmg all time feveret! tun mmg dr dulu hantu kek pisang ^^

    BalasPadam
  10. Memang sedap kalau guna brown sugar kan Amie.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe