ADSENSE

Sabtu, 2 Februari 2013

Banana Cake

Assalamualaikum.
Selamat berhujung minggu buat semua. Nampaknya kena masuk beradu lebih awal sebab agak letih sedikit sepanjang siang hari tadi. Encik Suami dan anak-anak belum puang dari menghadiri kenduri. Namun sebelum itu, Amie titipkan hasil air tangan Amie beberapa hari lepas, setelah beberapa ketika tidak menggodek tepung. Encik Suami membawa pulang sesikat pisang emas yang montel dan gebu, jadi sebelum berubah lebam kerana terlalu ranum, baiklah Amie gunakan untuk dibuat Banana Cake. 


Amie cuba aplikasikan resepi Banana Cake dari buku The Best of Singapore Cooking olahan Mrs Leong Yee Soo. Namun begitu, Amie ubahsuai sedikit dari segi bahan yang digunakan sebab anak-anak kalau kek pisang memang tak mahu usik, jadi Amie tambah chocolate rice serta tukarkan gula kastor kepada sugar brown supaya warnanya lebih gelap untuk memikat selera anak-anak.

Resepi : Banana Cake
Sumber : The Best of Singapore Cooking by Mrs Leong Yee Soo

Ingredients:
455 gram banana
455 gram butter
4 tablespoon condensed milk
455 gram castor sugar - Amie gantikan dengan sugar brown
1/2 teaspoon salt
1 teaspoon banana essence
1 teaspoon vanilla essence
9 eggs
340 gram self-raising flour, sifted
100 gram chocolate rice - Amie tambah sendiri

Method:
1. Mash banana with a fork.
2. Cream butter, codensed milk and half of sugar for 5 minutes. Add salt, banana essence and vanilla essence.
3. In a clean mixing bowl, whisk eggs with the rest of sugar till thick and creamy.
4. Fold in one cup of the egg mixture to the creamed butter till well mixed. Add the rest of egg mixture, mashed bananas and lastly the flour, stirring as lightly as possible - Amie masukkan chocolate rice dalam adunan terakhir ini.
5. Pour into a greased cake tin. Bake in oven at 150'C for 1-1 1/4 hours.



11 ulasan:

KY berkata...

kalau yg ini KY suka..sedapnya..terliuq ni

whitecappuccino berkata...

terasa manis dalam mulut ni amie..sedapnye!

CT Delima berkata...

As'salamualaikum Amie

bila terpandang banana cake, macam malam ni juga nak membaking hehehe. Nampak mois aje kek tu Amie.. :)

faa.rosli berkata...

samalah kita buat banana cake...

Salmi Khairil berkata...

sedapnya kek pisang...penah buat tapi tak jadi..tak naik, mendapp

mama sara nur berkata...

assalam
bau harum pisang je ni emmm sedappp
bila letak coklat rice tu lglah sedap kan
sy pun br beli pisang ptg tadi sb ank buah order 2 ketul kek pisang yg jadi kegemaran anak2nya

ady berkata...

as-salam
that looks like a super moist banana cake...

Suzana Ibrahim berkata...

As salam Amiey,nampak moist aje tentu sedap kan,kalau yang buat sendiri lagi terasa kelazatnanya!..

dZana berkata...

aslmkum amie.. sedapnya mkn kek pisang fresh dr oven.. berangan gak nk buat .. huuu.. tpicam tak bersemangat pulak..

tun_telani berkata...

Salam kak amie.. mmg all time feveret! tun mmg dr dulu hantu kek pisang ^^

ummiross berkata...

Memang sedap kalau guna brown sugar kan Amie.