Mango Konnyaku Jelly

3:04 PTG

Assalamualaikum.
Hujung minggu begini alangkah enaknya bersantai-santai sambil menikmati Mango Konnyaku Jelly bersama ahli keluarga! Cuaca hari ini tidaklah terlalu panas, nyaman saja dan silap-silap sebentar lagi mata pun ikut terlelap depan televisyen!


Petang kelmarin sekali lagi Amie sempat menghadiri kelas masakan. Salah satu daripada 4 resepi yang Amie ikuti, termasuklah cara membuat Mango Konnyaku Jelly. Rasa agak lucu juga kerana guru masakan menyelitkan resepi yang memang mudah ini. Apa pun, walau nampak mudah kalau tak pernah buat tentu ada  masalah untuk menyediakannya. Jadi Amie kongsikan bersama terutama buat adik-adik yang mula belajar cara menyediakan pencuci mulut yang mudah dan ringkas. 


Resepi : Mango Konyaku Jelly
Sumber : The Baker's Shop
Olahan : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
250 gram Serbuk Jeli Konnyaku
10 gram serbuk agar-agar
2 liter air
200 gram puri mangga
1/2 sudu teh perasa mangga
1/8 sudu teh pewarna kuning

Cara:
1. Campurkan serbuk jeli Konnyaku dengan serbuk agar-agar dalam sebuah bekas. Gaul sebati.
2. Masak air di dalam periuk. Masukkan bahan yang telah digaul tadi dan kacau sehingga larutan menjadi jernih dan mendidih.
3. Tutup api dapur.
4.Masukkan puri mangga, perasa mangga dan pewarna kuning. 
5. Apabila semua bahan telah sebati, tuangkan ke dalam acuan jeli dan biarkan sehingga sejuk.
6. Untuk rasa lebih enak, simpan dalam peti sejuk.
Amie hidangkan bersama potongan buah kiwi dan buah strawberri sertaminuman yogurt rendah lemak jus buah mangga Bliss.



Nyamannya.....ahhhhh!

5 comments

  1. sedapnya kalo segelas berada kat tgn faa yg tgh dlm cuaca panas kt melaka ni....

    BalasPadam
  2. Lihat gambar pun dah nyaman rasa tekak ni....

    BalasPadam
  3. Senang, sedap dan cantik dipandang, tak gitu Amie..

    BalasPadam
  4. MP,
    memang menyamankan MP... jemput!

    Ummiross,
    betul tu... seronok menyediakannya, mudah, tak cerewet... satu lagi sedap!

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe