Sabtu, 30 Jun 2012

Ayam Panggang Berempah Madu

Amie's Little Kitchen mengongsikan menu Ayam Panggang Berempah Madu. Kali ini Amie gunakan seekor ayam segar seberat 1.6kg. Rempah yang digunakan bukanlah jenis yang luar biasa, melainkan rempah yang biasa bonda gunakan untuk memerap ayam goreng dan Amie tambah sedikit rempah kari serta sapuan madu 15 minit terakhir sebelum Ayam Panggang Berempah Madu dikeluarkan dari oven.


Resepi : Ayam Panggang Berempah Madu
Sumber : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
1 ekor ayam segar seberat 1.6kg - bersihkan dan tos
3 sudu madu

Bahan pemerap:
5 ulas bawang putih - kisar
1 labu bawang besar - kisar
3cm halia - kisar
2 batang serai - kisar
1 sudu makan ketumbar biji - kisar
1 sudu teh jintan manis kasar - kisar
1 sudu teh jintan putih kasar - kisar
2 sudu besar rempah kari
garam / serbuk pati ayam pilihan secukup rasa

Cara:
1. Lumurkan  seluruh ayam dengan bahan pemerap.
2. Perap selama 4 jam.
3. Panggang di dalam oven selama 1 jam 15 minit menggunakan api sederhana. Sekiranya ayam kelihatan garing, bolehlah sapu lebihan bahan pemerap ke atasnya sekerap yang dikehendaki.
4. Keluarkan ayam dari oven dan sapukan dengan madu.
5. Masukkan ayam ke dalam oven kembali. Biarkan selama 15 minit.
6. Keluarkan Ayam Panggang Berempah Madu dari oven.
7. sedia dihidangkan bersama sos pilihan.


Amie tidak bimbang isi ayam masih berdarah atau tidak masak kerana masa yang diambil untuk memanggang serta penggunaan api yang sederhana tidak menyebabkan ayam menjadi hangus. Masaknya sekata, dan Alhamdulillah hasilnya seperti juga Ayam Panggang Madu yang pernah Amie buat sebelum ini DI SINI.


Oh! Awalnya semua anak kami tidur! Jam baru menunjukkan angka 7.53 malam ( di sini Isya' pukul 7.23).  Memang semuanya keletihan! Si sulung letih pulang menghadiri seminar, dan si bongsu kepenatan selepas mengikuti perkhemahan pengakapnya! Apa pun, mereka semua suka dengan hidangan yang Amie sediakan.

Udang Masam Manis

Sebelum terlupa bahan resepinya, eloklah Amie kongsikan bersama menu Udang Masam Manis yang Amie masak beberapa hari lepas sebagai hidangan makan malam. 



Resepi: Udang Masam Manis
Sumber : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
500 gram udang kertas - bersihkan
3 ulas bawang putih - cincang
1 labu bawang besar - cincang
2 cm halia - cincang
2 sudu makan sos tomato
2 sudu makan sos cili
2 sudu makan sos plum
1 sudu makan sos tiram
3 biji kentang - kupas, potong kecil dan goreng 
1 biji capsicum hijau - potong dadu
1/2 batang lobak merah - potong bulat
minyak

Cara:
1. Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang putih, bawang besar serta halia hingga kekuningan.
2. Masukkan udang dan lobak merah, serta gaul rata.
3. Masukkan sos cili, sos tomato, sos plum dan sos tiram. Gaul sebati sehingga udang masak.
4. Masukkan kentang goreng, dan capsicum hijau.
5. Biarkan seketika. Tutup api dan angkat untuk dihidangkan.

Pineapple & Papaya Smoothies

Apa agaknya rasa Pineapple & Papaya Smmothies? Amie kongsikan bersama kombinasi buah nenas dengan buah betik, yogurt perisa oren, susu segar dan madu. Nampaknya selepas ini, di dapur Amie perlu ada bekalan betik sepanjang masa kerana setelah mencubanya, rasa selesa sekali ketika menyempurnakan qada' hajat.


Resepi : Pineapple & Papaya Smoothies
Sumber : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
300 gram hirisan nenas
300 gram hirisan betik 
200 ml susu segar
150ml yogurt perisa oren
2 sudu madu lebah

Cara:
1. Campurkan kesemua bahan di atas ke dalam mesin pengisar.
2. Kisar hingga halus.
3. Tuangkan ke dalam gelas.
4. Sedia dinikmati.

Biasanya Amie sejukbekukan terlebih dahulu buah-buahan untuk smoothie, tetapi kali ini Amie tidak lakukan begitu. Namun begitu rasa dingin masih teras kerana yogurt dan susu segar memang sedia sejuk.



Omelet @ Telur Dadar

Selamat pagi dan selamat berhujung minggu. Rasa sunyi dan sepi pagi ini kerana tinggal berdua sahaja dengan bujang tengah. Awal pagi lagi Encik Suami dan bujang sulung sudah meninggalkan rumah. Bujang sulung masih mengikuti seminar SPM yang bermula dari kelmarin. Pesan Encik Suami, pukul 1 tengahari nanti Amie perlu ambil bujang sulung dari sekolah, dan pukul 2.30 petang pula ambil si bongsu dari perkhemahan pengakap di sekolahnya.  Bila penghuni rumah berkurangan, kurang meriahlah suasana di dapur. Apa pun perut perlu dialas juga. Jom layan Omelet di bawah ini.


Biasanya kita lihat omelet lembut gebu, terlipat kemas tapi Amie buat ikut suka sendiri saja. Untuk rujukan akan datang, Amie tuliskan resepinya di bawah ini.

Resepi : Omelet @ Telur Dadar
Sumber : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
4 biji telur 
1/2 labu bawang besar - cincang
2 sudu makan cawan jagung tin
2 sudu makan cendawan shiitake cincang - yang sudah direndam hingga kembang
5 ekor udang basah - cincang
2 sudu makan capsicum hijau cincang
1 sudu teh serbuk pati ayam Tumix
susu segar - Amie lupa bubuh
mentega

Cara:
1. Pukul ringan telur. Masukkan kesemua bahan di atas kecuali mentega dan gaul sebati.
2. Panaskan mentega di dalam kuali dengan api panas sederhana. Masukkan bahan adunan omelet.
3. Sebaiknya omelet hendaklah dalam keadaan basah lembab.



Jumaat, 29 Jun 2012

Nasi Keluban @ Kerabu

Salam petang Jumaat. Petang ini Amie perkenalkan Nasi Keluban @ Kerabu, hidangan tradisi masarakat Jawa. Orang Jawa pun ada Nasi Kerabu tau! Cuma sebutan dan namanya sahaja yang berbeza. Di sesetengah tempat kerabu dipanggil 'kerawu' yang membawa maksud 'gaul'. Setengah tempat lain pula dipanggil keluban. Kerawu dan keluban merupakan hidangan pelbagai jenis sayuran, dan sudah semestinya ada campuran isi buah kencur di dalam sambal yang akan digaul bersama kelapa parut untuk menimbulkan aroma yang membangkitkan selera. Amie kongsikan resepi Nasi Keluban @ Kerabu yang diambil daripada Himpunan Masakan Jawa oleh Suwarsi M. Arukin. Menurut buku tersebut, Nasi Keluban atau Nasi Kerabu biasanya dihidangkan di majlis 'among-among' iaitu meraikan kelahiran bayi yang baru lahir. Kebiasaannya ia dilakukan pada hari ke 36 hingga ke 40 selepas bayi dilahirkan dan diulangi beberapa kali hingga bayi tersebut boleh bercakap. Tradisi ini diamalkan di sesetengah tempat, sebab sepanjang pengalaman hidup Amie, memang selepas membaca buku tersebut, barulah Amie tahu adanya tradisi seperti ini. Kalau di kampung Amie, majlis tersebut disebut 'muputi' atau dalam bahasa Melayunya, majlis cukur jambul. Biasanya Amie temui 'keluban' ini semasa majlis 'mitoni' sempena kandungan ibu berusia 7 bulan. Bahan 'keluban' perlu ada 7 jenis sayur-sayuran, dan ada lagi hidangan iringan termasuk isi ubi-ubian yang direbus sebanyak 7 jenis juga. Amie masih ingat lagi, semasa kecil-kecil dulu, kalau ayahanda dijemput menghadiri kenduri 'mitoni' pada waktu malam, memang seronok benar kami berebut adik-beradik makan 7 jenis ubi seperti ubi kayu, ubi keladi, ubi keledek, ubi ganyong, ubi kentang, termasuklah juga kacang tanah dan ubi-ubi lain yang Amie lupa namanya!


Resepi: Nasi Keluban
Sumber : Himpunan Masakan Jawa - Suwarsi M. Arukin

Bahan-bahan Nasi Keluban:
nasi putih secukupnya - untuk hidangan 3-4 orang
ikan masin bulu ayam - digoreng
ayam goreng - 1 ekor dibelah 4
hirisan timun secukupnya
keluban secukupnya
daun pisang dan talam

Bahan-bahan keluban:
100 gm daun selom - hiris nipis
100 gram daun pegaga - hiris nipis
100 gram kacang panjang - hiris nipis
100 gram pucuk ubi - celur hingga empuk
100 gram taugeh - celur
1 kuntum bunga kantan - dimayang halus
1 biji kelapa parut - ambil putihnya saja
10 biji cili padi
2 biji cili merah
4 biji bawah merah - dibakar
3 ulas bawang putih - dibakar
3cm belacan - dibakar
3cm ubi cekur - dibakar
1 biji limau nipis / kasturi
garam & gula secukup rasa

Cara:
1. Bersihkan bawang merah, bawang putih dan ubi cekur yang telah dibakar.
2. Tumbuk bersama cili padi, cili merah dan belacan bakar hingga semua bahan lumat.
3.Perahkan jus limau dan gaulkan bersama bahan tumbuk.
4. Tambah garam dan gula secukup rasa. Ketepikan.
5. Di dalam bekas lain, campurkan semua jenis sayur dan ulam-ulaman.
6. Tambahkan campuran kelapa parut dan bahan tumbuk tadi. Gaul sebati dengan kelapa parut dan sesuaikan rasanya.



Untuk menghidang Nasi Keluban, sediakan talam atau pinggan besar yang dialas dengan daun pisang secukupnya. Letakkan nasi dan ratakan. Ambil sehelai daun pisang yang telah dibentuk rapi lalu letakkan di atas nasi. Sendukkan keluban dan ratakan. Tambahkan semua bahan-bahan lain dan hidangkan.


Bahan-bahan sampingan yang dihidangkan dalam Nasi Keluban sebenarnya boleh ditokok tambah mengikut kemampuan sesebuah keluarga dalam menyediakannya. Jenis-jenis sayuran atau ulam-ulaman juga boleh dipelbagaikan.

Walaupun tidak seorang daripada anak-anak Amie yang berminat untuk mengetahui dengan lebih lanjut tentang Nasi Keluban, namun sekurang-kurangnya dengan paparan di Amie's Little Kitchen ini akan menjadi rujukan anak cucu pada masa akan datang sekiranya mereka ingin menelurusi susur galur keturunan serta mengenali budaya hidup orang tuanya!


Ulam Latok & Ikan Bakar

Hari ini keseorangan di rumah. Bujang sulung mengikuti seminar di sekolah sehingga pukul 5 petang. Si bongsu terus berada di sekolah mengikuti perkhemahan pengakap sehingga esok. Bujang tengah makan nasi bungkus. Encik Suami kembali semula ke tempat kerja selepas solat Jumaat.


Meratah rumpai laut @ latok.



Dan makan ikan panggang, tapi tak tahu apa nama ikannya. Sisiknya tebal seperti sisik ikan jebong. Setelah dibersihkan, Amie panggang bersama sisiknya, sama seperti memanggang ikan cencaru yang berjaket tebal itu. Bila sudah masak, sisiknya sangat mudah luruh! Ikan yang tidak diketahui namanya itu, rupa wajahnya di bawah ini.

Exotic Fruit Smoothies

Selamat pagi.... hari ini Jumaat, penghulu segala hari. Mudah-mudahan kita dapat memulakan hari yang penuh keberkahan ini dengan penuh semangat, dan sertai segala amal pekerjaan kita dengan niat kerana Allah. Hari ini kami menikmati cuti peristiwa setelah berpenat lelah siang dan malam bekerjasama bagi menjayakan Majlis Penyampaian Anugerah Kecemerlangan Pelajar yang berlangsung kelmarin. Jom bersihkan perut dengan Exotic Fruit Smmothies.  


Resepi : Exotic Fruit Smoothies
Sumber :  Culinary Notebooks - Smoothies & Juices by  Carla Bardi

Ingredients:
1 banana
1 small pineapple, peeled and chopped
1 papaya, peeled and chopped
1 mango, peeled and chopped
1 guava, peeled and chopped
1 cup (250) cranberry juice
1 cup (250) crushed ice

Method:
1. Place two yo four serving glasses in the freezer to chill.
2. Reserve a few pieces of fresh fruit to garnish. Combine the remaining pineapple, papaya, mango, guava, cran berry juice, and ice in a blender and blend until smooth.
3. Pour into the glasses, garnish with the fruit, and serve.


Teruskan hari anda dengan senyuman, kerana senyuman itu suatu sedekah yang tidak memerlukan sebarang modal.

Khamis, 28 Jun 2012

Nasi Goreng Kampung

Assalamualaikum dan selamat malam buat teman-teman pengunjung tersayang. Hari ini dapur Amie tidak berasap, kerana Amie ingin melayan keletihan setelah bersama-sama warga sekolah menyempurnakan Majlis Penyampaian Anugerah Kecemerlangan Pelajar. Hari ini kami sekeluarga makan KFC sahaja, beli dan bawa pulang. Menu Nasi Goreng Kampung di bawah ini pula merupakan menu tertunggak (kalau tidak silap Amie, menu ini disediakan pada hari Ahad lepas!) Inilah masalah Amie .... kalau menu tertunggak, memang lupa-lupa ingat apa kisahnya dan apa bahannya. Tapi insya-Allah Amie ingat semua bahan yang Amie gunakan.


Resepi : Nasi Goreng Kampung
Sumber : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
4 cawan nasi  putih
1 cawan ikan bilis siap digoreng
1 cawan sayur kobis cincang
2 sudu makan cili kisar
3 biji bawang putih cincang
4 biji bawang merah cincang
1 sudu makan kicap cair
1 sudu makan sos tiram
1 sudu makan serbuk pati ikan bilis
minyak

Bahan hiasan:
telur goreng mata kerbau
bawang goreng
daun sup
cili padi
kacang bendi celur

Cara:
1. Panaskan sedikit minyak. Tumis cili kisar, bawang putih dan bawang merah hingga pecah minyak.
2. Masukkan sayur kobis dan gaul rata.
3. Masukkan sos tiram dan sos kicap cair serta nasi putih. Gaul sebati.
4. Masukkan serbuk pati ikan bilis bersama bilis goreng.
5. Gaul seketika. 
6. Angkat dan hidangkan bersama bahan hiasan.



Nasi goreng tidak terhad dimakan sebagai hidangan sarapan sahaja, tetapi boleh dinikmati bila-bila masa! Dan tidak semestinya menunggu ada nasi lebihan atau nasi sejuk saja bartu boleh buat nasi goreng. Betul tak?


Mudah dan ringkas bukan?

Rabu, 27 Jun 2012

Kek Kelasi Mabuk

Assalamualaikum buat rakan-rakan pengunjung yang Amie hargai. Nampaknya hari ini Amie bertukar jadi burung terbang meninggallkan sarang dari pagi sebelum matahari terbit hingga lewat senja, pulang ke sarang bersama matahari terbenam! Bila dah sampai ke rumah, hilanglah segala penat lelah seharian di tempat kerja. Amie terlewat masak untuk hidangan malam tetapi sempat menyediakan lauk yang ringkas. Menu itu akan Amie kongsi kemudian. Amie kongsikan dahulu menu tertunggak yang tidak sabar-sabar menunggu dalam barisan untuk diperkenalkan kepada rakan-rakan. Taraaaaaa...... ini dia Kek Kelasi Mabuk! Kek istimewa yang dikongsi bersama dari dapur Mamawandiha. Terima kasih Madiha kerana telah memanjangkan perkongsian kek kukus yang enak ini untuk tatapan bersama. Juga terima kasih buat penyumbang asal resepi ini iaitu Puan Lynda Haji Taiban, yang dipanjangkan pula oleh Hasuriah Tahir @ Hasue.


Inilah rupa paras Kek Kelasi Mabuk yang dihasilkan dari Amie's Little Kitchen. Jemput makan sebagai hidangan petang sambil kita nikmati secawan teh panas! Ketika gambar ini diambil, memang hari menjelang petang... lihatlah bayang-bayang di celah Kek Kelasi Mabuk tu!



Pada mulanya Encik Suami yang merasmikan kek ini, katanya sedap! Pagi tadi Amie bawa sedikit ke sekolah, dan memang semua kata sedap! Anak-anak pun suka! Pendek kata kalau semua yang mencicipinya mengatakan sedap, Amie pun tak perlu mengulas panjang lebar lagi! Rasa berbaloi mengukus Kek Kelasi Mabuk ini di dapur walaupun tidak siapa yang menemani Amie.


Amie minta izin ye Madiha, untuk salin semula resepi dan panjangkan buat tatapan rakan-rakan lain yang ingin mencubanya!



KEK KELASI MABUK
Sumber Resepi: Pn. Lynda Hj Taiban
By: 
HaSue@sue-hasue.blogspot.com

Sumber : Madiha aka Ratna

Bahan-bahan:
450g mentega berkualiti tinggi
200 gm horlick
14 biji telur gred A (8 biji putih diasingkan)
1 gelas gula (150g)
1-1/2 gelas tepung gandum (150g)
2 sudu teh esen vanilla
1 botol pandan paste (MaDiHaA guna 100 ml air daun pandan dari 10 helai daun pandan + pewarna hijau gelap + hijau epal untuk dapatkan warna yang lebih gelap)
Cara
Adunan Hijau:
Pukul telur dan gula hingga kembang.
Masuk butter, pukul hingga putih.
Masuk esen vanilla, tepung, horlick dan pandan paste.
Kalau mahukan warnanya lagi hijau tambahkan pewarna hijau.
Bahagikan kepada dua bahagian.

Adunan Putih:
8 biji putih telur
10 sudu besar gula halus
4 sudu teh tepung gandum
6 biji limau kasturi

Pukul putih telur hingga kembang. Masukkan gula & pukul lagi sehingga menjadi
meringue/kental(mangkuk diterbalikkan dan adunan tidak tumpah).
Masukkan tepung.
Akhirnya masukkan jus limau, pukul lagi hingga pekat dan sebati supaya jus bergaul rata.


Cara Mengukusnya:
1. Kukus 1 bahagian hijau dalam ½ jam.
2. Bila sudah masak, baru tuang adunan putih telur. Kukus lagi selama ½ jam.
3. Bila adunan putih sudah masak baru lapiskan dengan 1 lagi bahagian hijau yg kedua. Kukus lagi selama 40 minit.
4. Guna acuan 9x9inci.

Note:
Bancuhkan adunan putih telur selepas 20 minit mengukus lapisan hijau pertama, supaya tidak terlalu lama adunan berteduh dan boleh menjadi cair. Akibatnya nanti lapisannya tidak teratur dan tidak cantik.



Amie pun ikutlah segala arahan yang diberikan dan inilah hasilnya, di atas, di bawah dan di bawah. Ada tak rupa orang mabuk? He he hehhh....


Dapat sepotong pun rasa cukup, tapi lepas itu... nak sepotong lagi!



Jom kita jengok  Kek Kelasi Mabuk di dapur Hasue, di dapur Madiha aka Ratna, juga di dapur rakan-rakan lain  yang telah mencubanya seperti Ida MarlidaDayang Jack, dan Alongroz

Selasa, 26 Jun 2012

Mee Goreng

Sebelum menutup tirai untuk beradu malam ini, Amie kongsikan dahulu menu makan malam kami sekeluarga. Hari ini Amie kurang berselera untuk menjamah hidangan nasi. Di kantin pun Amie hanya memilih dua jenis sayur dengan seketul ayam goreng tanpa nasi. Syukurlah anak-anak dan suami tidak bersoal jawab dengan ketiadaan hidangan nasi, sebaliknya mereka makan Mee Goreng yang Amie sediakan dengan penuh selera! Itu pun apabila senja hampir menjelma, ketika Encik Suami memandu pulang ke rumah bersama bujang kedua yang baru pulang dari sekolah, Amie telefon memintanya membelikan mee basah. Bahan-bahan lain, terpulanglah di atas kebijaksanaannya untuk memilih. Apa yang di bawa pulang itulah yang Amie masak!


Resepi : Mee Goreng
Sumber : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
1 kg mee basah - bilas dan toskan
15 ekor udang basah - bersihkan
10 keping tauhu pok - belah 2
2 keping kek ikan - hiris nipis
1 mangkuk hirisan kobis
1 mangkuk taugeh
4 biji telur 
4 biji bawang putih - cincang
1 labu bawang besar - cincang
2 biji cili merah - hiris
3 sudu makan sos cili
3 sudu makan sos tomato
2 sudu makan sos tiram
3 sudu sos kicap pekat
1 sudu makan  serbuk pati ayam Tumix
minyak

Cara:
1. Panaskan sedikit minyak. Tumis bawang putih, bawang merah dan cili merah hingga wangi.
2. Masukkan udang dan gaul sebati sehingga udang masak.
3. Masukkan sos cili, sos tomato, sos tiram dan sos kicap.
4. Masukkan sayur kobis dan masak seketika.
5. Masukkan mee basah dan gaul rata.
6. Masukkan taugeh.
7. Taburkan serbuk pati ayam Tumix. Gaul sebati.
8. Pecahkan telur ayam  dan gaul bersama mee goreng.
9. Tutup api dan angkat untuk dihidangkan.



Hiaskan dengan apa yang ada seperti gulungan telur dadar, hirisan tomato dan timun. Taburkan bawang goreng dan daun sup. Encik Suami bantu Amie sediakan sambal kicap tapi lupa ambil gambar!


Alhamdulillah. Rezeki Allah. 

Jeli Soya Gula Melaka

Selamat petang dan selamat berbuka puasa kepada yang akan menghadapi juadah berbuka sebentar lagi. Petang ini Amie kongsikan Jeli Soya Gula Melaka. Amie gunakan minuman kacang soya dan juga gula melaka. Minta maaf sebab Amie tersilap tulis dalam gambar di bawah... sebenarnya Gula Melaka dan bukannya Gula Merah!


Jom santai-santai sambil menyudu Jeli Soya Gula Melaka di tepi jendela dapur. Hari sudah menjelang petang, matahari pun sudah condong ke ufuk untuk kembali ke tempat peraduannya. Untuk yang berpuasa pada hari ini, dipersilakan ambil segelas seorang Jeli Soya Gula Melaka sebelum tingkap ditutup.


Kegelapan akan menyelubungi alam sebentar lagi. Sebelum matahari terbenam, baiklah Amie kongsikan dahulu resepi Jeli Soya Gula Melaka seperti di bawah ini.

Resepi : Jeli Soya Gula Melaka
Sumber : Amie's Little Kitchen

Bahan A:
2 gelas air minuman kacang soya / 400ml
4 gram serbuk jeli

Bahan B:
2 gelas air / 400ml
100 gram gula melaka / ikut kemanisan yang diingini
4 gram serbuk jeli

Bahan C:
1 gelas minuman kacang soya / 200ml air
2 gram serbuk jeli

Cara:
1. Bahan A: Didihkan air kacang soya. Masukkan serbuk jeli sedikit demi sedikit dan kacau hingga larut. Tuangkan ke dalam acuan pilihan. Sejukkan di dalam peti sejuk bahagian beku selama beberapa minit. Sementara itu boleh sediakan untuk Bahan B pula.
2. Bahan B: Didihkan air bersama gula melaka. (Jika takut ada sampah gula, boleh tapis air gula melaka tadi dan didihkan semula). Masukkan serbuk jeli sedikit demi sedikit dan kacau hingga larut. Keluarkan acuan Bahan A dari peti sejuk dan tuangkan Bahan B ke atas Bahan A tadi. Masukkan semula ke dalam peti sejuk. Langkah seterusnya ialah menyediakan Bahan C.
3. Bahan C: Didihkan air kacang soya. Masukkan serbuk jeli sedikit demi sedikit dan kacau hingga larut. Keluarkan acuan Bahan A dan Bahan B dari peti sejuk dan tuangkan Bahan C ke atasnya. Masukkan semula ke dalam peti sejuk bahagian bawah.
4. Setelah beku bolehlah dinikmati.



Kita buka tingkap luas sedikit supaya cahaya matahari yang hanya tinggal serpihan itu dapat memancarkan cahaya petangnya yang terakhir pada hari ini di penjuru ruang dapur Amie's Little Kitchen.


Demikianlah kisahnya tentang pembikinan  Jeli Soya Gula Melaka Amie pada petang ini......

Murtabak Maggie Mini

Antara menu dari Amie's Little Kitchen yang sedang berbaris menunggu giliran dihidangkan ialah Murtabak Maggie Mini. Minggu lepas jalan-jalan lagi ke dapur kawan-kawan dan terjumpalah Murtabak Maggie 15 Minit Siap - Shahriah Masterchef. Terima kasih Shahriah kerana beri idea untuk buat murtabak! Sebenarnya lama sangat Amie tak buat murtabak maggie yang suatu ketika dahulu (zaman bujang) sangat kami gemari hingga dibawa ke sekolah dan makan bersama-sama rakan di bilik guru! Untuk mengembalikan nostalgia lalu yang penuh dengan kenangan manis (terutama makan bersama rfakan-rakan yang sudah berpindah dan entah di mana mereka berada kini), Amie sediakan hidangan Murtabak Maggie Mini untuk sarapan pagi anak-anak menggunakan resepi pertama yang Amie pelajari melalui seorang rakan, Mahani Awang! Terima kasih Cikgu Mahani (juga tidak tahu kini berada di mana), kerana memenuhi keinginan kami untuk makan murtabak. Al-maklum, zaman 1990-an, di Lahad Datu tidak banyak kedai makan, jadi memang kalau ada sedikit kepakaran memasak, dan rajin bawa hasil masakan ke tempat kerja, alamatnya akan dihurunglah meja guru terbabit!


Resepi : Murtabak Maggie Mini
Sumber : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
3 bungkus maggie kari - celur mee sehingga kembang dan toskan airnya
7 biji telur - pukul ringan
1 cawan mix - vege
10 biji udang basah - bersihkan, buang kulit dan cincang kasar
1 labu bawang besar - cincang 
mentega

Cara:
1. Masukkan mee ke dalam mangkuk besar.  Campurkan mix-vege, udang cincang dan perendah maggie kari. Amie masukkan 3 paket perencah.
2. Masukkan separuh telur yang sudah dipukul ringan ke dalam adunan mee dan gaul rata.
3. Panaskan kuali kecil dan masukkan sedikit mentega sehingga cair.
4. Masukkan adunan mee maggie ke dalam kuali.
5. Ambil telur pukul lebihan tadi dan tutup permukaan murtabak maggie di dalam kuali dengan menggunakan 3-4 sudu telur.
6. Panaskan kuali lain dan masukkan sedikit mentega sehingga cair.
7. Apabila murtabak maggie masak di bahagian bawahnya, pindah telangkupkan di dalam kuali yang baru dipanaskan tadi.
8. Biarkan seketika sehingga murtabak maggie mini masak.
9. Angkat dan hidangkan panas.
10. Jika suka, boleh dihidangkan berfsama sos pilihan.


Amie dapat menghasilkan 7 keping Murtabak Maggie Mini dengan menggunakan 3 bungkus mee maggie kari. Gambar di atas merupakan bahagian permukaan Murtabak Maggie Mini.


Murtabak Maggie Mini bahagian dilihat dari bahagian bawah. 



Jom sarapan dengan sekeping Murtabak Maggie Mini yang comel ini!

Walau di mana kau berada Cikgu Mahani Awang, Amie sentiasa doakan agar sentiasa berbahagia bersama suami dan keluarga tercinta. Kenangan bersamamu tetap dalam ingatan terutama masakan ikan kembung tempoyak yang kau hasilkan dan kita sama-sama makan di bilik guru!

Vegetable Smoothies

Selamat memulakan pagi Selasa ini dengan senyum ceria dan semoga akan terus cerialah sepanjang hari hendaknya. Awal pagi ini Amie paparkan resepi tertunggak yang sedang menunggu dalam barisan hidangan. Amie kongsikan Vegetable Smoothies. Sebelum ini menu smoothie Amie sama saja bahannya tetapi kali ini Amie ubah berdasarkan hasil pembacaan Amie tentang menu yang menyihatkan ini. Amie ambil idea dari Culinary Notebooks Smoothies & Juices oleh Carla Baldi yang Amie beli di One Borneo semasa bercuti ke Kota Kinabalu tempohari.


Amie  meminumnya di awal pagi... sambil memejam-mejamkan mata di tepi jendela dapur, dan pada masa yang sama menikmati sinaran matahari pagi yang tembus dari celah-celah pohon di tepi dapur.


Oh! Tentu ada yang bertanya, apa rasanya? Amie tidak dapat menjawab pertanyaan itu tetapi hanya dapat memberi bayangan sahaja berdasarkan bahan yang digunakan.


Bahan yang digunakan termasuklah lobak merah, timun, tomato dan juga batang saderi. Amie lihat saderi yang digunakan jenis yang kecil yang kita gunakan untuk hidangan sup. Tanpa bahan tambahan seperti madu, yogurt dan sebagainya!


Apa pun, ini percubaan pertama Amie menghasilkan smoothie berasaskan sayur-sayuran. Jadi... rasanya? 

Isnin, 25 Jun 2012

Udang Kam Heong

Salam petang Isnin. Memandangkan talian internet mogok selama 2 hari, Amie's Little Kitchen pun tak dapat beroperasi dalam tempoh tersebut! Jadi, berderetlah menu tertunggak sedang menanti giliran untuk dihidangkan! Alhamdulillah, walaupun lewat petang, talian kembali pulih tapi tidak dapat dijangkakan tempoh hayatnya. Di kesempatan keemasan ini, Amie gunakan untuk berkongsi menu yang ringkas cara penyediaannya tetapi dijamin kelazatannya! Resepi ini Amie ambil dari buku masakan Selera Malaysia Chef Wan. Bahan asal yang digunakan dalam menu ini ialah ketam tetapi Amie gantikan dengan udang.


Resepi Asal : Ketam Kam Heong
Sumber : Selera Malaysia Chef Wan

Bahan-bahan:
3 ekor ketam - Amie gantikan dengan 25 ekor udang kertas - bersihkan (tidak perlu buang kulit) dan belah belakang 
5 ulas bawang putih cincang - Amie gunakan 7 ulas
2 sudu besar udang kering  - Amie gunakan 3/4 cawan, rendam dan tumbuk kasar
2 sudu besar serbuk kari
3 tangkai daun kari - Amie gunakan 4 tangkai
6 biji cili padi  dihiris- Amie gunakan 10 biji tapi tidak dihiris
2 sudu besar sos tiram
1 sudu teh lada hitam - kisar
garam & gula - Amie tidak gunakan kerana rasa sudah memenuhi selera
minyak

Cara:
1. Panaskan minyak di dalam kuali dan goreng terendam ketam / udang selama 5 minit atau sehingga masak. Ketepikan.
2. Panaskan 3 sudu minyak dan tumiskan bawang putih sehingga wangi.
3. Masukkan udang kering dan goreng sehingga udang masak.
4. Masukkan serbuk kari, daun kari serta cili padi dan goreng kacau selama beberapa minit. 
5. Tambah sos tiram dan lada hitam dan gaul sebati.
6. Masukkan udang dan balik-balikkan supaya disaluti dengan sos.
7. Angkat dan hidangkan.



Selepas ini, mungkin Amie akan 'mengkamheongkan' macam-macam lagi.... he he hehh sebab sedap! Memang sedap!


Dalam kepala Amie hanya ada serbuk kari, bawang putih, sos tiram dan udang kering untuk 'mengkamheongkan' mangsa yang seterusnya! Jom... ada sesiapa yang nak ikut jejak langkah Amie? Dijamin tidak mengecewakan!

Sabtu, 23 Jun 2012

Ikan Nyok-Nyok Masak Sup, Cencalok & Ulam

Selamat berhujung minggu buat semua yang sudi berkunjung ke Amie's Little Kitchen. Alhamdulillah, akhirnya dapat juga Amie bersantai-santai di sini walaupun sebenarnya rasa sangat mengantuk! Entah kenapa, malam tadi tidur Amie asyik terganggu. Rasa badan sekejap panas, dan tiba-tiba-tiba rasa sejuk. Tengahmalam terjaga lagi kerana hujan begitu lebat, dan Encik Suami beberapa kali menjengok keluar bimbang berlaku banjir! Pagi kelmarin, sebaik sampai ke sekolah pada pukul 6 15 pagi, tiba-tiba hujan lebat disertai kilat petir pancar-memancar! Tengaharinya pula panas terik. Pagi tadi, Amie ke sekolah kerana pada hari ini merupakan hari penyampaian rekod kemajuan murid kepada ibu bapa. Sinaran matahari sangat cerah dan rasa kembali bertenaga tetapi kepala pula rasa berdengung  dan berpusing semacam. Amie sempat telefon bujang sulung  dari sekolah supaya keluarkan ikan dari peti sejuk dan masak nasi. Sampai rumah pukul 12.30 tengahari nanti, bolehlah Amie terus masak lauk. Bujang sulung Amie keluarkan ikan nyok-nyok. Sebenarnya ikan nyok-nyok ini hanya sepotong tapi saiznya besar sangat! Lebih 1 kilogram! Memandangkan kepala masih lagi rasa berpusing berdengung-dengung, Amie terfikir pula untuk mengurangkannya dengan cara menghirup sup panas! 


Inilah hasilnya Ikan Nyok-Nyok Masak Sup! Ikan nyok-nyok nan sekeping itu Amie potong menjadi 8. Bila sudah siap dimasak sup, penuh satu mangkuk! Anak-anak pula begitu berselera menghirup kuahnya! Syukurlah, anak-anak kami tidak cerewet ketika menghadap hidangan. Apa yang Amie masak itulah yang mereka makan tanpa banyak bicara. Oleh kerana Encik Suami pulang pada sebelah petang, kami makan empat beranak sahaja. Untuk anak-anak memang cukup hidangan Ikan Nyok-Nyok Masak Sup kerana mereka kurang gemar sayur, tapi Amie rasa kurang lengkap kalau tidak ada hidangan sayur. Jadi Amie sediakan sedikit ulam-ulam seperti bendi celur, hirisan tomato dan juga daun pegaga cicah bersama cencalok. 


Resepi ikan masak sup ini Amie ikut cara bonda Amie masak. Pesan bonda, jangan lupakan 2 bahan terpenting  untuk menghidupkan masakan sup. Bahan tersebut sudah tentulah daun saderi dan bawang goreng! Satu lagi, bonda tidak meletakkan serai dalam masakan ini kerana katanya bau serai akan mematikan bau segar daun sup! Oh ya... ada satu lagi! Biasanya masakan sup bonda, baik daging, ayam atau pun ikan, mesti ditumis terlebih dahulu sebelum ditambah air. Mengikut bahasa bonda 'goreng malem-malem' atau yang Amie faham maksudnya goreng setengah masak. Eh... betul ke tu? Tapi Amie tafsirkan di sini kita goreng atau tumis sehingga ikan kelihatan berubah warna atau layu, dan tak perlu sampai setengah masak untuk ditambah air. Apa pun, resepi ini sebenarnya resepi yang biasa diolah oleh orang kampung kami.... orang Bukit Hijau!

Resepi : Ikan Nyok-Nyok Masak Sup
Sumber : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
8 kepingan ikan nyok-nyok
3 biji bawang putih - hiris
1 labu bawang besar - hiris
2cm halia - hiris
2 keping asam gelugur
1 sudu serbuk pati ikan bilis
2 biji tomato - belah 4
1/2 sudu makan lada putih - tumbuk
700ml air
minyak
daun sup / saderi - hiris
bawang goreng

Cara:
1. Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang putih, bawang besar, dan halia hingga wangi.
2. Masukkan kepingan ikan nyok-nyok dan balik-balikkan sehingga layu.
3. Masukkan asam gelugur dan air. Biarkan mendidih sehingga ikan masak.
4. Masukkan lada putih, serbuk pati ikan bilis dan tomato. Biarkan sebentar.
5. Tutup api dan angkat.
6. Hidangkan bersama taburan daun sup dan juga bawang goreng.

Di bawah ini sudah tentulah cencalok yang sudah ditambah dengan beberapa bahan untuk dicicah bersama ulam-ulaman.


Resepi : Cencalok & Ulam
Sumber : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
3 sudu makan cencalok - Amie buangkan airnya
1/2 cawan hirisan bawang merah besar
hirisan cili padi & cili merah
2 biji limau kasturi - perah airnya
kacang bendi  - dicelur
tomato - hiris
pegaga 

Cara:
1. Campurkan cencalok, bawang merah, cili padi dan air limau kasturi.
2. Gaul sebati.
3. Hidangkan bersama ulam-ulaman.


Wokey.... petang ini cuaca panas tapi agak nyaman bila berada di dalam rumah. Jangan lupa minum air kosong banyak-banyak. Ingatkan tadi Amie ingin tidur sebentar kerana kepala berpusing-pusing, tapi sekarang tak berpusing berdengung pulak dah.....  Alhamdulillah.