Kuih Ketayap a.k.a Lenggang

7:12 PTG

Assalamualaikum.
Jom minum petang dengan hidangan kuih ketayap atau kuih dadar. Kuih ketayap ini kalau orang sebelah tempat Amie panggil kuih lenggang. Banyak cabaran yang terpaksa Amie hadapi setiap kali menyediakan kuih ketayap @ lenggang ini. Cabarannya sudah tentulah kalau berada di dapur bersama anak-anak. Cabaran pertama, semasa melenggang ketayap anak-anak sudah menunggu kalau-kalau ada ketayap yang koyak atau kurang menjadi. Jadi, cepat-cepatlah dibawanya ke meja untuk diicicah dengan inti kelapa. Cabaran kedua, bila kulit ketayap mula bersusun dalam bekas, perlahan-lahan ada tangan kecil yang menariknya! Tak sampai hati pula nak marah bila tengok berselera sekali si anak makan dengan inti kelapa yang memang sudah tersedia di atas meja. Cabaran ketiga, hanya tinggal beberapa helai kuih ketayap yang sempat diisi inti dan digulung. Itulah bahagian Encik Suami. Anak-anak sudah kenyang, tak pula mahu makan yang sudah siap digulung! Agaknya sedap makan kuih ketayap sewaktu masih masih panas, dan cicah begitu saja dengan inti kelapa!


Resepi : Kuih Ketayap @ Lenggang
Sumber: Amie's Little Kitchen

Bahan A : Inti
2 cawan kelapa parut - (jika dibuang kulit ari hasilnya lebih cantik tanpa warna kulit kelapa)
1 cawan gula melaka ( yang telah dipecahkan kecil-kecil) - larutkan bersama 1 cawan air
secubit garam
sehelai daun pandan - disimpul

Bahan A: Kulit Ketayap @ Lenggang
2 cawan tepung gandum
300 ml susu segar
1 biji telur
secubit garam
3 sudu minyak canola
1/2 cawan air pandan - dikisar dan ditapis dari 4 helai daun pandan


Cara:
1. Masukkan  semua Bahan A termasuk kelapa parut, secubit garam dan daun pandan ke dalam larutan air gula melaka.
2. Panaskan di atas api sederhana.
3. Kacau sehingga semua bahan sebati dan menjadi melekit. 
4. Tutup api dan ketepikan.
5. Masukkan tepung ke dalam mangkuk. Tuangkan susu segar bersama secubit garam dan kacau rata.
6.Masukkan telur dan minyak,dan terus gaul sehingga adunan menjadi sebati. Sekiranya adunan agak kental, masukkan sedikit air.
7. Tambahkan air pandan dan kacau lagi. Jika adunan agak berketul, tapiskan.
8. Panaskan kuali (kuali non-stick adalah pilihan terbaik - jika ada), letak sedikit minyak dan tuang 1 senduk adunan ke dalam kuali dan lenggang-lenggangkan supaya menjadi bulat.
9. Biarkan masak di antara 1-2 minit dengan api perlahan. Jangan masak terlalu lama kerana akan mempengaruhi warna kulit ketayap.
10. Angkat kulit ketayap dan bubuh inti. Lipat kedua-dua belah tepi kulit dan gulung.




Nampak gemuk betul kuih ketayap Amie ye... he he he hehhh

8 comments

  1. alahai...sedapnya nie buat mnum petang...tambah lgi cuaca petang yg mendung...mmg sedap..!

    BalasPadam
  2. Faa,
    memang comel sangatlah gayanya ye Faa... ha ha ha ahh

    Asyifa,
    memang sedap Syifa... tu pasal anak2 tak sabar nak makan yang siap bergulung he he hehh

    BalasPadam
  3. sungguh menyelerakan dengan intinya yang nampak moist.minta cikit!

    BalasPadam
  4. Salam kak...time kasih ek sudi singgah n follow sy...dah lame sy follow akak...hehehe...

    BalasPadam
  5. Amie, buat inti kelapa durian, lg sedapkn.

    BalasPadam
  6. Suzana,
    inti yang sedap memang mempengaruhi rasa enak kuih ni kan Suzana... jom makan sama.

    Siti Nadira,
    oh ye ke... mungkin Kak Amie yang tak perasan tu...

    Mawar Merah,
    terima kasih Mawar... ada masa nanti boleh cuba pula inti kelapa durian.

    BalasPadam
  7. Salam Kak Amie...sedap kuih ni, saya pun suke buat sarapan..cuma selalu tak sempat..hu hu hu hu alasannnnn....ha ha ha ha

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe