Ikan Siakap Masak Kari

12:42 PTG

Assalamualaikum.
Apa khabar semua? Sudah makan tengahari? Apa agaknya lauk hari ini ye. Selalunya kalau ada ikan siakap, tak adalah resepi lain Amie nak masak selain kukus, goreng, atau masak sos. Rupa-rupanya bila Amie cuba masak kari, Ya Rabbi..... sedapnya tak terkata! Tak perlu gunakan pelbagai macam bahan sebagai perencah, cukuplah gunakan yang asas sahaja, dan yang penting rasanya cukup lazat dengan isi ikan siakap yang sungguh lembut! Kenapalah sebelum ini tak tahu betapa enaknya kalau ikan siakap dimasak kari!


Resepi : Ikan Siakap Masak Kari
Olahan : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
1 ekor ikan siakap  (800 gram) - bersihkan dan potong 4
2 cawan santan pekat
1 cawan air
5 sudu makan serbuk kari ikan - Amie tambah lagi 1 sudu serbuk kari daging
2 biji tomato - belah 2
2 biji cili hijau - belah 2
2 pelepah daun kari - lurutkan daunnya
1 sudu makan pati asam jawa
garam / gula / perasa pilihan secukupnya
minyak

Bahan kisar:
10 biji cili kering 
5 ulas bawang putih
7 biji bawang merah

Cara:
1. Panaskan minyak secukupnya untuk menumis bahan kisar. Tumis hingga pecah minyak.
2. Perlahankan api dan masukkan serbuk kari ikan serta serbuk kari daging dan daun kari.
3. Gaul rata dan tambahkan 1 cawan air serta pati asam jawa. Biarkan mendidih.
4. Masukkan santan pekat dan apabila kuah mula mendidih sekali lagi, masukkan ikan siakap.
5. Jangan masak terlalu lama kerana ikan siakap sangat lembut. Berhati-hati ketika membalikkan ikan siakap supaya tidak pecah.
6. Masak di antara 5-7 minit.
7. Masukkan garam / gula / perasa pilihan secukupnya.
8. Masukkan tomato dan cili hijau.
9. Setelah santan pekat dan naik minyak, tutup api dapur.



Ringkas saja cara penyediaannya. Namun, dengan karinya yang pekat dan cukup rasa, menjadikannya hidangan yang sungguh enak!
P/S: Kebiasaannya kalau Amie masak kari memang Amie tidak bancuh serbuk kari menjadi pes, sebaliknya terus masukkan serbuk ke dalam tumisan tetapi gunakan api perlahan.

13 comments

  1. Aduh kak....tgh lapar ini mnunggu tym lunch hour....kecur air liur....mkn dgn nasi panas baru msk...mmg tmbh nasi 2x. ..

    BalasPadam
  2. alaaa...kalo masuk dapur akak ni tak melelh air liur tak sah!

    sedapnya kari makan ngan nasi n cili kicap. perghhh! faa boleh hirup kari tu.

    BalasPadam
  3. kak amie

    alahai sedapnya, naknya nampak kuah kari tu pekat je

    haa lah kan, selalu kalau siakap samaada stim atau 3 rasa, nanti2 nak try lah kari kan dia

    BalasPadam
  4. bestnya...lauk kari mkn dgn nasi panas2...nyum..nyum...
    cntik betul kari akk tu

    BalasPadam
  5. aslmkum amie.. lama tak singgah dpur amie.. hrp tak kecil hati yer.. dr bln 11 hingga skrg saya duduk di kg.. smuanya terbatas, masa n internet juga.. huuu.. suke tgok amie masak2 lauk ikan.. smua nmpk fresh..

    BalasPadam
  6. Assalam kak amie,yg ni memang xtaw ikan siakap leh wt kari.Selalu wt 3rasa,steam cmtu jer.Lenkali leh try kari lak

    Sedap nampk kuah pekat cmni.

    BalasPadam
  7. memang tak pernah cuba buat kari siakap ni Amie, waa klu best bolehlah ummi cuba juga.

    BalasPadam
  8. assalam
    masa sehat inilah feberet ayah sy...kari nak lg ikan siakap tp skrg kari doktor tak benarkan sgt
    sy pun suker tp kena letak kicap sikit he he
    wah hantu buah ye samalah kan blh leka bla menikmati duku langsat ni

    BalasPadam
  9. sedapnya kak...tak pernah lagi mkn kari ngan ikan siakap...boleh try la pas ni...

    BalasPadam
  10. Geram betul tengok kari ikan tu dear!!! Uish...sedapnya...nak nasi lebih! :)

    BalasPadam
  11. fuyooooo...sedapnya amie.
    bila le dapat rasa masakan amie secara liVe :)

    BalasPadam
  12. sedapnye tgk kari akak...rancang nak masak kari juga sebab tak pernah masak kari ikan siakap...sedap ye kak..wajib masak utk lunch arini..

    BalasPadam
  13. Dah try utk sahur tadi. Husband kata sedap. Thank u for the recipe! :)

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe