Ikan Bawal Hitam Masak Brengkes

1:46 PTG

Assalamualaikum.
Tengahari ini Amie kongsikan resepi Ikan Bawal Hitam Masak Brengkes. Barangkali ada di antara rakan-rakan pengunjung baru pertama kali mendengar resepi brengkes. Resepi tinggalan Allahyarhamah MIL Amie ini merupakan hidangan popular dalam masayarakat Melayu Cocos sempena kenduri-kendara seperti kenduri selamat dan juga kenduri arwah. Semasa hayatnya masih ada, Amie hanya memerhatikan cara beliau masak, tetapi Amie tidak pernah mencubanya sendiri memandangkan hidangan ini bagaikan menu istimewa untuk disajikan kepada tetamu, jadi tangan yang lebih berpengalaman sudah tentu menghasilkan air tangan yang lebih lazat! Apa yang menariknya dalam resepi ini ialah penggunaan rempah biji ketumbar. Biasanya MIL hanya gunakan sukatan dalam bentuk segenggam atau dua genggam biji ketumbar! Dan penggunaan santan juga sangat dititikberatkan oleh MIL kerana hanya kepala santan sahaja yang digunakan untuk menghasilkan kuah yang cantik berminyak di samping perahan jus limau nipis. MIL tidak mahu menggunakan air asam jawa kerana aroma jus limau nipis lebih menambah aroma dan kelazatan brengkes yang dihasilkan. Memang MIL sangat teliti memilih jenis ikan yang digunakan untuk dibuat brengkes kerana tidak semua jenis ikan sesuai untuk diolah menjadi masakan brengkes. Seboleh-bolehnya MIL akan menggunakan ikan belawis, walaupun ada kalanya Amie lihat ada yang menggunakan ikan temparing dan juga ikan sulig atau ikan-ikan lain. Amie cuba gunakan seekor ikan bawal hitam seberat 800gram. Hasilnya, seperti di bawah ini... nampak agak berbeza sedikit dengan brengkes ikan yang biasa MIL hasilkan kerana Amie terlebih gunakan cili kering!


Resepi : Ikan Bawal Hitam Masak Brengkes
Olahan : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
1 ekor ikan bawal hitam - bersihkan dan belah 2
3/4 cawan santan pekat (MIL hanya ambil kepala santan - bahagian atas yang pekat)
1 sudu makan serbuk kunyit (MIL suka lebihkan)
1 biji limau nipis - perah jusnya (biasanya MIL gunakan lebih 1 biji)
garam / perasa pilihan
minyak secukupnya (MIL lebihkan)

Bahan kisar:
10 biji cili kering - (sepatutnya Amie kurangkan kepada 5 biji kerana selalu lihat MIL gunakan beberapa biji sahaja dan hasil brengkes ikan lebih kepada warna kuning kunyit)
3 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
1 genggam rempah biji ketumbar (boleh gunakan lebih 1 genggam)

Cara:
1. Goreng ikan separuh masak - angkat dan ketepikan (jika takut ikan melekat semasa menggoreng, lumurkan sedikit garam dan serbuk kunyit sebelum menggoreng)
2. Panaskan minyak yang secukupnya dan tumis bahan kisar sehingga pecah minyak menggunakan api sederhana panas.
3. Masukkan serbuk kunyit dan gaul rata.
4. Masukkan ikan dan tuangkan santan pekat.
5. Masak sehingga kuah mulai pekat dan keluar minyak. Jangan selalu diterbalikkan ikan kerana isi ikan yang lembut (setengah masak) akan pecah. Gunakan api perlahan.
6. Tambahkan garam / perasa pilihan.
7. Akhir sekali tuangkan jus limau nipis dan balik-balikkan ikan perlahan-lahan.


Sejak pemergian MIL 6 tahun lalu, jarang sangat kami menikmati masakan brengkes ikan kalau menziarah ke kampung! Sebenarnya menurut MIL... bahagian paling sedap untuk masakan brengkes ialah kuahnya. Memang benar, tak dapat isi ikan pun tidak mengapa, kuahnya sahaja boleh gaul dengan nasi kerana cukup rasa lemak, masin & masam!

13 comments

  1. 1st time dengar nama masakan ni,nampak sungguh menyelerakan.Bahan2nya pun tak berapa banyak ye Amie.

    BalasPadam
  2. as salam

    nice sharing, nampak sedapp :)

    BalasPadam
  3. assalam amy..nampak sedap..Thanks atas perkongsian..

    BalasPadam
  4. 1st tym dgr resepi tu...
    baru ni nebor bg kuih kukus dlm daun pisang...ole kerna d rmh x ramai org...x sepa yg akn mkn kuih2 tu...byk plk nebor bg..kbtln g rmh kwn...bw la skli kuih tu...utk d bg dgn kwn yg mmg anak2 nya pndai mkn mcm2...kuih tu d bngkus mcm bngkus nasi kuning guna daun pisang...smpi rmh kwn..org johor tp asben nya bugis sndkn...trus kwn tu ckp...itu kuih borongkoh(x sure ejaan btl or x)....1st tym jg dgr nm kuih tu...akak besa dgr kuih tu...

    BalasPadam
  5. Norzie,
    memang tak banyak bahan diguna, sekarang ni jarang rasa masakan ni sebab jarang buat!

    Tihara,
    waalaikumussalam....terima kasih.

    Mama Aini,
    waalaikumussalam... sama-sama kasih.

    BalasPadam
  6. Qaseeh,
    betul tu.... kuih barongko, memang salah satu kuih tradisional masyarakat Bugis, tak pernah buat, kalau nak makan beli saja, dan simpan dulu dalam peti sejuk supaya lebih sedap.

    Kak Ros,
    terima kasih.

    BalasPadam
  7. mcm masak merah jugak kan..sungguh menyelerakan hidangan ni..makan ngn n.putih mmg masukk...

    BalasPadam
  8. Salam Kak Amie...
    skejap lagi gue sampai sana...jangan pi mana2 ya..mau ambik itu ikan yg sedap2...

    BalasPadam
  9. mkn lauk ni sure bertambah nasi kan? semua sedap ajer amie

    BalasPadam
  10. salam kak amie...whoaa..terliur tgk ikan brengkes tu..kena cuba nih.. :)

    BalasPadam
  11. google resepi masak ikan bawal hitam,then jumpa blog ni...brengkes---unik.

    BalasPadam
  12. Semoga puan dimurahkan rezeki. Saya minta izin save resepi ni. Terima kasih puan.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe