Cencaluk & Bambangan, Ikan Belais Goreng & Ulam-Ulaman

10:50 PTG

Assalamualaikum.
Menu ringkas yang dapat Amie paparkan sebagai hidangan makan malam kami.... mukadimahnya begini: nak buat sambal bambangan tapi belacan pula habis.  Nak pergi kedai, hari sudah menjelang senja, sebentar lagi masuk waktu Maghrib. Ini gara-gara Amie tertidurlah ni.... Tanya pada Encik Suami, boleh tak kalau Amie bubuh cencaluk sebagai ganti belacan? Apa salahnya, katanya. Bermakna, walaupun resepi baru tapi sudah ada yang ingin mencubanya. Alhamdulillah. Senang layan kalau begini, tolak batu & kayu saja ye... he he he ehhh.


Sementara menunggu Maghrib tiba, Encik Suami bantu kupas dan  hiris buah bambangan. Buah bambangan ini ada 4 biji semuanya, pemberian rakan di tempat kerja Encik Suami. Elok benarlah kita eratkan hubungan yang terpisah antara Laut China Selatan. Cencaluk dari Melaka bertemu jodoh dengan bambangan dari Sabah, dalam mangkuk bertemu jua! Sedaplah pula cencaluk yang Amie gunakan kali ini.

Resepi : Cencaluk & Bambangan
Olahan : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
1 biji buah bambangan - kupas dan hiris isinya
4 sudu makan cencaluk - Amie gunakan Cencaluk Melaka
10 biji cili padi - hiris
1 biji cili merah - hiris
1 biji cili hijau - hiris
1/2 biji bawang besar - hiris
3 biji bawang merah - hiris
2 biji limau kasturi - perah jusnya
1 sudu makan gula

Cara:
1. Gaulkan kesemua bahan di atas dalam mangkuk.
2. Biarkan seketika sebelum dihidangkan bersama nasi panas.


Lawan Cencaluk & Bambangan ialah Ikan Belais Goreng. Sebagai pelengkap sudah tentulah ulam-ulaman seperti lobak merah celur, kacang bendi celur, hirisan timun dan juga tomato ceri. Sekian, hidangan serba ringkas darai Amie's Little Kitchen

6 comments

  1. Selamat mlm kak...dh titun ke...dap nye menu mkn mlm....lma dh x mkn asam mbang (swkian) ni....terliur lh tgok tu.....

    BalasPadam
  2. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  3. Malam Sury,
    jap lagi nak titun...he he heh
    tak tahan godaan bau bambangan tu yang terus buat dengan cencaluk tu...

    BalasPadam
  4. Saya tak pernah makan cencaluk...tapi yg kak amie buat nampak sedap sangat....

    BalasPadam
  5. aduh sedapnya Amie, kat sini mmg banyak bambangan tu pernah akak buat sambal gitu je boleh try cara Amie lak mengancam sungguh!!!

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe