Udang Masak Lemak Cili Padi & Ikan Gerut-Gerut Panggang

2:34 PTG

Assalamualaikum.
Selamat berhujung minggu buat semua rakan pengunjung yang setia bertandang ke Amie's Little Kitchen. Hari ini Amie sempat sediakan  dua menu lauk makan tengahari kami sekeluarga. Amie olah Udang Masak Lemak Cili Padi, masuk sekali harung dengan petai dan sayur sawi pahit. Jadi tak perlu masak sayur lagi. Satu lagi menu ialah Ikan Gerut-Gerut Panggang. Pada mulany Amie hendak goreng ikan gerut-gerut dan tuang sos tetapi saiz ikan yang agak besar dan tak muat pula kuali kita untuk menampungnya, jadi Amie putuskan untuk memanggangnya dalam oven menggunakan aluminium foil. Habis cerita!


Resepi : Udang Masak Lemak Cili Padi
Idea dan Olahan: Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
400 gram udang kertas - bersihkan dan belah belakang
5 papan petai - buang kulit
1 rumpun sayur sawi pahit - potong ikut suka dan pisahkan daun / batang
200ml santan pekat
1 batang seri - dititik
1 sudu teh serbuk kunyit
1/2 sudu teh pati asam jawa
1 biji cili merah - belah 2
garam & perasa pilihan
minyak

Bahan tumbuk:
15 biji cili padi
3 ulas bawang putih
4 ulas bawang merah

Cara:
1. Panaskan sedikit minyak. Tumis semua bahan tumbuk hingga naik bau.
2. Masukkan serai, serbuk kunyit dan pati asam jawa. Gaul rata.
3. Masukkan udang dan balik-balikkan sehingga udang bertukar warna.
4. Masukkan petai dan batang sayur sawi pahit. gaul seketika sehingga kedua-dua bahan ini berubah warna.
5. Masukkan santan pekat dan dan kacau sekali-sekala sehingga mendidih.
6. Masukkan daun sayur sawi pahit, garam dan perasa pilihan. 
7. Setelah daun sayur sawi pahit bertukar warna, tutup api dapur.
8. Udang Masak Lemak Cili Padi sedia untuk dihidangkan.


Resepi : Ikan Gerut-Gerut Panggang
Idea dan Olahan : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
1 ekor ikan gerut-gerut seberat 800gram - bersihkan
1/2 sudu teh pati asam jawa
1 sudu teh serbuk kunyit
sedikit garam
aluminium foil secukupnya

Sambal Air Asam
Bahan-bahan:
1 labu bawang besar - hiris nipis
1 biji tomato - kupas kulit dan potong dadu
sedikit belacan - jadikan serbuk
11 biji cili padi - hiris
1 biji cili hijau - hiris
1 sudu makan taucu manis
1 sudu makan kicap cair
1 sudu teh pati asam jawa - bancuh dengan 30ml air (jika suka boleh gantikan dengan perahan limau kasturi)
garam dan gula secukup rasa

Cara:
1. Lumurkan ikan gerut-gerut dengan pati asam jawa, serbuk kunyit dan garam.
2. Bungkus rapi di daam aluminium foil. Panggang dalam oven hingga masak.
3. Campurkan kesemua bahan untuk Sambal Air Asam.
4. Hidangkan Ikan Gerut-Gerut Panggang bersama Sambal Air Asam.


13 comments

  1. Salam amie.
    Sedappppppppnyaaaaaa
    Masak lemak udang tu...
    Telan air liur Saya Kat sini

    BalasPadam
  2. Salam Amie...tang udang yg mengintai2 tu yg tak tahan...maunya nambah2 nasik nih!

    BalasPadam
  3. Kasih,
    jemput makan....memang sedap!

    Atie,
    Amie tambah lauk Atie... nasi tak tambah he he hehh

    BalasPadam
  4. Alahai udang masak lemak cili api yang mengiurkan.Rasa lapar lah..Campur keadaan cuaca yg hujan..Lapar je nih...Hihi

    BalasPadam
  5. As salam kak...
    menu kita sama la...masak lemak cili api udang...tp sy gaulkan dgn rebung...malas nak ambik gambar...dah selesai mkn pun....:)

    BalasPadam
  6. Assalam amie, sedapnya udang msk bersama petai, mesti bertambah2 nasi, ikan geru2 tu rasa mcm tak pernah mkn la amie

    BalasPadam
  7. as salam

    semua menu best2, sedapnya makan nasik kat sini :)

    BalasPadam
  8. Amie...kreatifnya, menu sihat tu, ada udang ada sayur, sodapnya!!!

    BalasPadam
  9. Assalam Amie..teringin nak makan ikan grut masak sup...masa dok Tanjung Karang je dapat beli..disini tak pernah jumpa ikan ni..
    acik teringa ikan gerut2..ikan nyok2..semua tak pernah jumpa lagi dah

    BalasPadam
  10. sedapnyer msk lemak udang dgn petai tu,kak amie.....buat saya terliuq je kat sini....

    BalasPadam
  11. Ikan Gerut Gerut tu cemana rupanya? Cencaru kah? Saya tak pernah sebut Ikan Gerut Gerut ni. Dlm gambar dah boh cili camtuh, ilang rupa sebenar pula. hehehe

    Udang Masak Lemak tu sangatlah menggoda. Selama ni saya masak Udang camtuh campur Nenas!

    BalasPadam
  12. menu yang membuatkan Cm tambah nasi 3 kali tanpa toleh kiri dan kanan..sedapnya Amie!!

    BalasPadam
  13. pergghh.. Kombinasi yg Perfecto!

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe