Singgang Telur & Ikan Tenggiri Dengan Nanas

7:16 PTG

Assalamualaikum. 
Petang tadi masak lauk ringkas saja. Ada kepingan ikan tenggiri dan potongan telurnya sekali. Masak rebus-rebus ala singgang tapi Amie bubuh kepingan nanas. Oleh kerana nanas sudah masak, jadi kuranglah rasa masamnya sebaliknya timbul rasa manis tapi sedap saja bila masuk tekak apalagi kuahnya! Hirup kuah yang masih hangat, baru puas hati! Oleh kerana sudah bubuh nanas, Amie tak bubuh asam keping. Yang membungkal bulat macam kubis bunga kena lumur kunyit di tepi tu...itulah telur ikan tenggiri yang terkejut menggelupur masuk periuk yang tengah mendidih airnya!


Resepi : Singgang Telur & Ikan Tenggiri Dengan Nanas
Olahan: Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
2 keping ikan tenggiri
3 ulas bawang putih - hiris
3 biji bawang merah - belah 2
1/2 labu bawang besar - potong kasar
8 kepingan nanas
3 cawan air
1/2 sudu teh serbuk kunyit
beberapa hirisan lengkuas
garam / perasa pilihan

Cara:
1. Letakkan periuk berisi air dalam periuk.
2. Masukkan bawang putih, bawang merah, nenas dan lengkuas ke dalam periuk.
2. Setelah air mendidih dan nanas layu, masukkan ikan tenggiri bersama telurnya, serbuk kunyit serta bawang besar.
3. Masak di antara 4- 5 minit.
4. Perasakan dengan garam atau perasa pilihan.
5. Jikan suka, bubuh potongan tomato dan lada merah.
6. Tutup api dapur.
7. Sedia untuk dihidang  semasa panas.

11 comments

  1. Amie, kalau balik Terengganu, ummi selalu singgah satu kedai tu,menu special singgang telur ikan, ummi suka sangat, makan dengan sambal belacan dan ulam2. Ummi ambik telur je ye..

    BalasPadam
  2. Kalau singgang ikan macam ni saya suka picit lada biji byk2...biar pedasssss

    BalasPadam
  3. Assalam Amie,
    sedap lauk singgang macam ni..makan dgn sambal belacan pedas2 berpeluh2 kepedasan..slurppps...

    BalasPadam
  4. Singgang ni suka kuahnya je. Ikannya biasanya hubby yang tolong perabih. Tak pernah pula letak nenas, boleh cuba ni ^^

    BalasPadam
  5. TERLIHAT LEZAT TUH IKAN TENGGIRI,WAJIB DI CUBA RESEPINYA,SALAM HANGAT AMIE

    BalasPadam
  6. bestnyerrr..ade budu lg sangkut ni..menambah makan nasik,,ehee

    BalasPadam
  7. Ummiross,
    silakan... telurnya saja tau hikhikk

    Rahel,
    gue tahu ini memang kesukaan lu Rahel he he ehhh...

    Ayu,
    waalaikumussalam... betul tu, memang kuar peluh, sihatttt....

    BalasPadam
  8. Mel,
    kuahnya memang sedap Mel, hirup panas!

    Dede Thea,
    ya.. silakan Pak Dede, menu sihat ini.

    Nens,
    alahai... budu ye... memang mantoppppss!

    BalasPadam
  9. klu dh tak tau nk masak apa biasa zila buat singgang camnie jew kak amie..kena dgn nasi hangat..pastu wt sambal belacan..mkn ulam timun..pergghh x ingat kan..;))

    BalasPadam
  10. Zila,
    memang singgang ni menu evergreen, dulu, kini dan selamanya... sodap!

    BalasPadam
  11. Telur pun boleh buat singgang kalau kreatif

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe