Ikan Bayan Masak Asam Pedas

10:27 PG

Assalamualaikum.
Dah sarapan pagi? Apa agaknya hidangan untuk alas perut rakan-rakan ye. Pagi ini Amie paparkan Ikan Bayan Masak Asam Pedas, dan ini bukannya menu sarapan pagi kami. Sebenarnya resepi ini Amie tangguhkan paparannya disebabkan masalah album picasa yang telah penuh 2 hari lepas. Maknanya menu ini merupakan menu hidangan tengahari kami 2 hari lepaslah... Resepi masak asam pedas yang Amie gunakan kali ini memang resepi paling ringkas dan mudah. Tidak ada sebarang rempah-rempahan atau bahan lain kecuali bahan asas sahaja. Jadi, kepada sesiapa yang mula berjinak-jinak dengan dunia masakan khususnya untuk menyediakan hidangan keluarga, bolehlah kongsi dengan paparan ini.



Resepi : Ikan Bayan Masak Asam Pedas
Olahan : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
5 kepingan ikan bayan
10 biji kacang bendi
1 kuntum bunga kantan - belah 2
3 tangkai daun kesum
1 batang serai - dititik
1 sudu teh pati asam jawa - boleh gunakan asam keping / gelugur
garam / gula / perasa pilihan
minyak
2 cawan air

Bahan kisar:
15 biji cili kering
3 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
sedikit belacan
5  biji buah keras - tidak bubuh pun tidak apa ( Amie bubuh untuk pekatkan kuah)

Cara:
1. Panaskan sedikit minyak dan tumis semua bahan kisar sehingga pecah minyak.
2. Masukkan serai, daun kesum dan bunga kantan. Gaul seketika.
3. Tambahkan air dan biarkan mendidih - Amie didihkan kuah sehingga nampak pekat sedikit sebab ikan bayan tidak boleh dimasak lama kerana isinya sangat lembut.
4. Masukkan ikan bayan dan masak dalam tempoh 4-5 minit sahaja. Jika dimasak agak lama, isi ikan bayan akan hancur. 
5. Pada masa yang sama bolehlah masukkan kacang bendi.
6. Perasakan dengan garam / gula / perasa pilihan.
7. Tutup api dapur.

Amie banyak kali memaparkan pelbagai resepi ikan bayan dalam blog. Namun begitu kepada sesiapa yang masih belum mengenali ikan bayan, bolehlah lihat gambar ikan bayan di bawah ini.


Saiz ikan bayan tidak terhad, ada yang kecil, sederhana dan besar. Amie pernah beli satu bahagian kepala ikan bayan seberat 3 kilogram! Bahagian kepala sangat sedap terutama pipi ikan bayan, rasa lembut dan kenyal!


10 comments

  1. comey ikan bayan ni.. bela dlm akuarium pun lawa.. hik hik hik.. :)
    amie.. tadi nani datang nak bodek paru.. tapi dah kuar entry ikan bayan plak.. nak ikan bayan lah.. bahagian pipi tu.. yg amie kata sedap sangat tu.. boleh? nani tunggu kat opis ye.. nanti bawakan tau.. :)
    ikan bayan ni ikan sungai ek? tak penah tau kewujudan ikan ni sblm ni.. festime dengar ni.. hehehe kolot betul nani kan..

    BalasPadam
  2. Jassnani,
    ni ikan laut Nani... memang warna-warni, ada warna lain dari yang Amie paparkan... isinya sangat lembut! Di semenanjung pun ada juga tutapi mungkin jarang dijual di pasar. Amie belajar makan & masak ikan bayan ni dari keluarga suami.

    BalasPadam
  3. Kakcik suka masak dan makan lauk asam pedas, tapi tak pernah pula cuba guna ikan bayan ni (kakcik tak kenal pun sebenarnya ikan bayan - teruk kan?) :)

    BalasPadam
  4. Morning Kak Amie.. lapar nih melly belum sarapan lagi.. hmm baru dengar ikan bayan.. ikan apapun kalo di masak asam pedas pasti nikmat dan segar yah.. slurrp

    BalasPadam
  5. Hi, Amie

    Would like to invite u to join in this Maggi Good to Great contest. Its is a blogger engagement contest from Maggi. Do check it out from my blog here www.cookingmomster.com

    Thanks

    BalasPadam
  6. sy juga x pernah makan lagi ikan bayan ni...nama pun baru tahu dr blok kak amie. Pernah nampak kat pasar tapi x pernah cuba beli. Kalau akak kata sedap lain kali boleh beli & cuba rasa ikan ni...TQ

    BalasPadam
  7. Amie, ummi pun tak kenal ikan bayan ni, tak pernah makan. Tapi kalau Amie yang masak, ummi tau mesti best punya!hehe..

    BalasPadam
  8. Kakcik Nur,
    Ikan ni jarang ada dijual di pasar terutamanya di semenanjung Kakcik Nur,
    Amie pandai makan ikan ni pun sebab dah duduk Sabah, dan belajar dari mak mentua.

    Melly,
    suka makan asam pedas ye Melly... bikin ya.. yang enak2 gitu.

    Sue Sue,
    tq.

    BalasPadam
  9. Fazian,
    ada yang pernah nampak ikan ni di pasar tapi tak berani nak beli sebab tak biasa makan, lagipun warna-warninya tu agak berbeza dengan ikan yang biasa kita makan. Sebenarnya ikan ini sangat sedap... isinya lembut!

    Ummiross,
    alhamdulillah... ni mak & bonda mentualah yang suka makan, dan juga orang2 kampung (semasa kenduri memang ikan ini digunakan untuk dibuat sambal)...

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe