Menu Sihat: Tenggiri Masak Asam Rebus

12:45 PTG

Assalamualaikum.
Sesekali makan tengahari bersama hidangan ringkas Tenggiri Masak Asam Rebus memang sungguh menyelerakan! Untuk menjimatkan masa dan tenaga, serta untuk segera melayan perut yang sedang berkeroncong, cukuplah dengan hidangan sepinggan nasi panas dengan sekeping ikan tenggiri serta kuahnya yang sedikit masam, siap dengan kacang bendinya sebagai sayuran. Cukup ringkas bukan? Tapi..... ada tapinya! Nasi sepinggan tak cukup tau..... itu pun setelah picit-picit cili padi yang kecil menyengat, dengan rasa kuahnya yang panas menyegarkan itu...alahai....... tambah nasilah sesenduk lagi!


Resepi : Tenggiri Masak Asam Rebus
Idea & Olahan : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
3 keping ikan tenggiri
3 ulas bawang putih - pecahkan
5 ulas bawang merah - pecahkan
2 keping asam gelugur
4 helai daun limau purut
1 batang serai - dititik
1/2 sudu teh serbuk kunyit
10 biji cili padi
10 biji kacang bendi
1 biji tomato - belah 6
1 sudu makan serbuk pati ayam Maggie
3 cawan air

Cara:
1. Masukkan air di dalam periuk dan hidupkan api dapur. Masukkan bawang putih, bawang merah, asam gelugur, cili padi dan serai serta serbuk kunyit.
2. Setelah air mendidih, masukkan ikan tenggiri, bersama daun limau purut. Biarkan selama 3 minit.
3. Masukkan kacang bendi dan tomato serta serbuk pati ayam Maggie. 
4. Jangan masak terlalu lama kerana isi ikan tenggiri mudah hancur. Setelah kacang bendi bertukar warna, tutup api dapur.
5. Tenggiri Masak Asam Rebus sedia untuk dihidangkan.

11 comments

  1. Salam kak.....hari nie ikan kita sama la...tp sy masak taucu je.....hehe....

    BalasPadam
  2. perghhhhhhh.. amie... lapar la bila amie cakap camtu... sib baik dah dekat nak kul 1 ni.. kalau tidak jenuh nak nunggu lunch time... uwaaaaa.. :)

    BalasPadam
  3. Kakcik suka tenggiri masak taucu. :)

    BalasPadam
  4. sedapnya ikan tenggiri, isi dia mewah :)

    BalasPadam
  5. pehh kecurr..org tgh lapar nie kak:))

    BalasPadam
  6. dah lama dok makn menu yg terlebih sihat ni MIe hari ni biarlah bersihat2 pulak,kdg2 menu gini boleh tmbah nasi jugak ni camno tu Mie

    BalasPadam
  7. waduh.... kalau dapat lauk camni memang tak ingat yang lain dah kak amie...

    BalasPadam
  8. Amie, kenapa tak ajak ummi sekali makan,teringin juga ni.

    BalasPadam
  9. betul2 sihat ni kak...mmg selalu buat, segerrrr je hirup kuahnya..seb baik anak2 sy pun boleh terima menu yg cukup2 simple tapi ada nilai kesihatan ni..

    BalasPadam
  10. kita nak mintak semangkuk boleh? boleh gantung periuk mlm ni... hehe..

    BalasPadam
  11. ya allah amie..laparnya perut Cm ni bila baca cerita ikan tenggiri asam rebus ni..dapat bayangkan..ada sambal belacan lagi best..

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe