Bubur Kacang Durian Bukit Hijau

1:01 PTG

Assalamualaikum.
Jom makan Bubur Kacang Durian Bukit Hijau! Sebab apa namanya ada Bukit Hijau, sebab Amie gunakan resepi Bonda. Bubuh halia dan bawang putih! Nanti Amie tulis resepinya ye.


Sekarang bukan musim durian di tempat Amie. Sebab teringin makan durian, kami beli durian dari Filipina.



Inilah rupa durian dari Filipina. Sebiji harganya RM30. Anak-anak memang tak makan durian. Jadi, beli sebiji boleh makan sendiri, lebihnya buat bubur kacang!

16 comments

  1. kak amie style sabah kan ltk halia dgn bwg putih....dapnyeetgk durian tuhh

    BalasPadam
  2. Assalamualaikum Kak Amie.. Huwaaa sedapnya.. Ani suka tu bubuh halia.. Nakk sikit.. ;) rajin Kak Amie ni mcm mcm dia masak

    BalasPadam
  3. Assallamualaikum kak Amie..

    Kak, bubur kacang letak durian mmg syok rasanya..besttt.. Naz pun suka kalau bubur letak isi durian.. Kalau pengat pisang letak durian pun sedap..nyumm..

    BalasPadam
  4. Assalamualaikum amie...
    tutup mata dengan jari.. tapi tengok gak kot2 celah jari.. mata boolat2 lagi.. huhuhu.. geramnye tengok durian.. kat puchong dah bukak khemah jual durian skrg ni.. hmmmm boleh la.. mgkn baru nak masuk musim kot.. sbb bulan 8 lepas kat dusun tengah berbunga2 durian ni.. hmmm harap2 boleh makan durian before delivery.. :) nani suka durian.. tapi anak2 pun dah mula pandai makan durian.. cuma anak no.1 je kureng minat ngan durian.. boleh setakat rasa je.. bukan makan.. ehehehe.. alhamdullillah.. :) kalau idak tak cukup kalau beli 10 bijik pun.. sbb nani kurang2 3 biji.. asben pun hantu durian gak.. eheheheh..

    BalasPadam
  5. Amboiii Amie.. terseksanya jiwa ragaku.. huhuu.. :b

    BalasPadam
  6. sedapnyak.Amie tgk bubur kacang yg memang kesukaan sy dari dulu. cuma sy tak makan kalu durian hu hu tu la kan suka durian tp x mkn dicampur dgn yg lain ha ha pelik tak
    bln 12 ni kot durian kat kg gugur skrg tgk dah besor2 he he tak sabar gak ni nk makan durian

    BalasPadam
  7. salam Amie, sebiji durian 30 ringgit? mahalnya...

    BalasPadam
  8. Salam amie
    Taruk halia Dan bwg putih sure rasa dia lebih special dr bubur kcg biasa kan amie.
    Isi durian tu Cantik...rm30 pun berbaloi beli. Mahal sebab imported dr filiphine kot

    BalasPadam
  9. Sabar Dubai,
    bubur bubuh halia & bawang putih ni style Bonda kita di Selangor..

    Choco Ani,
    Waalaikumussalam.... boleh buang angin kalau bubuh haliakan Ani, tapi bubuh sikitttt je...

    Naz,
    waalaikumussalam.... wah! pengat pisang boleh bubuh durian ye, nak cuba juga nanti kalau ada durian lagi... tak pernah buat lagi!

    BalasPadam
  10. Jassnani,
    waalaikumussalam....
    tulaaa.. kalau musim durian memang best betul kalau dapat balik kampung! Pernah sekali balik kampung musim durian, beli sepuluh ringgit dalam selonggok... hari2 makan sampai naik panas badan... ha ha hah baru puas hati!

    Sheila,
    alololooo... dikau juga sering menyiksa seleraku Sheila oiiiii!

    Mama Sara Nur,
    he he hehh.. tak dapek den nak nolong eh... sebab bubur kacang dah bubuh durian!

    Liza,
    memanglah mahal Liza... Sabah bukannya syurga durian macam di semenanjung, lagi pun durian ni dari Filipina he he heh nak makan punya pasal ni Liza...

    Kasih,
    memang rasa dia special Kasih, kalau tak bubuh durian, terasa lemaknya bawang putih tu... iyelah tu Kasih, sebab jarang ada durian di sini, harga pun ikut tambang perjalanan menyeberang laut juga ni...

    BalasPadam
  11. mahalnya durian tu k.amie, kira kilo ke camane, mesti besar ni..telan liur tgk bubur durian petang2 gini hihi

    BalasPadam
  12. Qema,
    kira kilo dik.. sekilo Rm15, durian tu 2kg beratnya sebiji!

    BalasPadam
  13. Pernah makan bubur kacang bubuh halia...sedap.

    BalasPadam
  14. assalam amie, waduh nasib baik baru beberapa hari yg lalu dah buat bubur kacang durian ni..kalau tidak memang melimpah ruah air liur kita ni tau..hehe

    BalasPadam
  15. Amie..sedapnya nampak bubur kacang tu. Kalau ke dapur Amie memang tak kan kecewa..

    BalasPadam
  16. Tergoda pulak tengok bubur kacang tu, Kak Amie

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe