ADSENSE

Ahad, 21 Oktober 2012

Akhirnya..... selesai tugas yang kupikul!

Assalamualaikum dan selamat berhujung minggu. Hari ini, hari untuk bersantai-santai. Jadi, entri pun ringkas dan padat gitu.... he he heheh


Gambar di atas ialah gambar Peguam Negara, Tan Sri Abdul Ghani Patail yang merupakan tetamu kehormat sempena sambutan Jubli Emas penubuhan sekolah tempat Amie bertugas. Beliau merupakan bekas pelajar dari SM St Dominic, Lahad Datu, Sabah. 


Walapun majlis makan malam dijadualkan bermula pada pukul 8 malam, dan para tetamu tiba pada pukul 7 malam, tetapi sebaik sahaja Amie tiba pada pukul 6.20, Sebahagian tetamu yang terdiri daripada bekas pelajar telah mula membanjiri ruang dewan!


Alhamdulillah, sebelum itu Amie bersama seorang rakan yang ditugaskan sebagai pengurus jamuan telah memastikan segala persiapan khususnya untuk makanan berjalan lancar!


Lebih kurang pukul 5 petang, kami pulang ke rumah masing-masing untuk menyiapkan diri bagi menghadiri majlis pada sebelah malamnya. Waktu Mahgrib tepat pada pukul 5.55, dan memandangkan rumah Amie tidak jauh dari dewan, tidaklah Amie terburu-buru untuk segera sampai. Yang penting 73 buah meja makan sudah tersedia!Di atas.... merupakan aturcara dan termasuk menu yang bakal dihidangkan, dari meja Utama Raya. Pihak sekolah bersetuju untuk mengambil tempahan daripada Utama Raya dan Restoran Ceria. Syukur Alhamdulillah, dari hari pertama Amie berhubung dengan kedua-dua pembekal makanan ini, kerjasama yang ditunjukkan sangat memberangsangkan! Kami berbincang dari masa ke semasa tentang persiapan makan malam ini bersama Tuan Pengetua dari A sehinggalah ke Z!


Pemilik Restoran Ceria: Pasangan suami isteri, Encik Datu Mazlan dan Puan Juslinah Aman Setia. Encik Datu Mazlan merupakan bekas rakan sekerja Amie suatu ketika dahulu, dan Puan Juslinah pula bekas murid Amie yang juga merupakan ketua kelas  Amie yang sangat rajin dan penyabar!


Kelihatan wajah ceria Tan Sri Abdul Ghani Patail sepanjang majlis berjalan!


Tan Sri Abdul Ghani Patail, seorang Peguam Negara yang sentiasa merendah diri, murah dengan senyuman dan sudah tentunya malam tadi keletihan kerana sesi bergambar dengan beratus-ratus tetamu yang bersusun menunggu giliran! Antara ucapan beliau yang mencuit hati ialah tentang pengalamannya sebagai bekas pelajar SM St Dominic, dan kebetulan pada majlis tersebut, hadir salah seorang bekas gurunya. Cerita beliau..... pernah sekali beliau dirotan oleh guru kerana kenakalannya, apabila pulang ke rumah beliau mengadu kepada ayahnya tetapi apa yang beliau dapat ialah ayahnya menambah satu lagi rotan ke atasnya sebagai mengukuhkan bahawa perbuatannya memang patut diberi hukuman! Tapi sekarang katanya, keadaan sudah berubah... apabila pelajar didenda kerana kesalahannya, ibu bapa akan membuat laporan ke balai polis, dan beliau sendiri menerima emel daripada ibu bapa.... ha ha haa   satu dewan tertawa!Cikgu Leong Weng Onn, Pengurus Besar jualan cendera kenangan , sedang menerangkan sesuatu kepada Cikgu Lasalama Lai, salah seorang ahli jawatankuasa majlis. Antara barang-barang jualan termasuklah Magic Mug, tuala dan di bawah ini....Abum SM St. Dominic berharga RM150, yang mengandungi gambar-gambar kenangan sejak penubuhan SM St Dominic 50 tahun lalu sehinggalah tahun 2012. Selain mengadakan sambutan Jubli Emas, majlis ini juga bertujuan untuk mengumpul dana tabung sekolah, memandangkan sekolah kami bukanlah sekolah yang menerima bantuan penuh daripada pihak kerajaan, melainkan hanya bantuan modal sahaja. Jadi, mudah-mudahan selepas ini kami akan menerima berita baik, kerana difahamkan selain jualan tiket dan meja, banyak penyumbang yang terdiri daripada bekas pelajar sekolah ini telah bermurah hati menderma  dari puluhan ringgit, ratusan, ribuan, malah sehingga puluhan ribu setiap induvidu, termasuk Tan Sri Abdul Ghani Patail sendiri!


Diringkaskan cerita, akhirnya sampailah ke penghujung majlis! Sempatlah bergambar kenangan walaupun tidak masuk semua AJK. Maklumlah, dalam keadaan sibuk, tetamu melebihi 700 orang, dan masing-masing ada tugasan yang perlu dilaksanakan, jadi bergambarlah mana yang sempat! Apa pun majlis berjalan dengan lancar dan meriah dengan diiringi pelbagai persembahan termasuk Tarian Sambut Tetamu, beberapa tarian tradisional etnik Sabah termasuk Tarian Mengalap, Tarian Darling-Darling Kreatif, Tarian Panansang dan Tarian Poco-Poco serta beberapa buah lagu seperti Take Me Home Country Road, Shanghai Beach (Kantonis), The Moon Represents My Heart (Mandarin) dan sebagainya yang dialunkan oleh bekas-bekas pelajar.Adapun.... cik puan ketua jamuan sudah mengukir senyum lebar ketika ini kerana tugas telah selesai! Walaubagaimanapun, kerana syok sendiri, terlupalah pula untuk mengambil gambar makanan! Alhamdulillah, segala yang dirancang berjalan lancar dengan kerjasama semua pihak termasuk warga pendidik SM St Dominic, PIBG dan Persatuan Alumni SM St Dominic.

5 ulasan:

Acik Erna berkata...

Assalam Amie..tahniah..berjaya majlis yang amie dan kawan2 uruskan

mama aini berkata...

assalam amie..meriahnya majlis !!!..ehem tan sri ghani pun ada..

Nuwairani Ismail berkata...

sibuk betul kak amie dengan persiapan majlis ni. meja makan sampai 73 buah tu memang banyak tu.

MulutPayau berkata...

walaupun penat, tapi berbaloikan bila mjlis berjalan dgn lancar...

Tihara berkata...

as salam,

seronoknya ada majlis makan2 ye kak :)