Rice Stick Goreng

9:13 PTG

Assalamualaikum.

Amie sekeluarga menikmati Rice Stick Goreng sebagai hidangan malam. Amie suka Rice Stick Goreng ringkas, gunakan cili kering kisar serta udang kering saja. Harum aroma udang kering sudah cukup membangkitkan selera. Sebagai tambahan untuk memenuhi selera anak-anak, Amie sediakan ayam goreng. Mungkin lapar, atau mungkin cukup berselera, 2 bungkus Rice Stick Goreng habis licin. Alhamdulillah.


Resepi : Rice Stick Goreng
Sumber : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
2 bungkus rice stick - rendam dengan air sejuk sehingga kembang - toskan
1/2 cawan udang kering - tumbuk kasar
1 sudu makan sos tiram
1 sudu makan sos tomato
garam / gula / perasa pilihan
minyak

Bahan kisar:
7 biji cili kering
4 ulas bawang putih
6 ulas bawang merah
1cm belacan

Bahan hiasan:
2 keping tauhu - goreng dan potong dadu
3 biji telur rebus - belah 2
daun bawang hiris
bawang goreng
cili merah hiris
limau kasturi - jika suka perahkan jusnya di atas hidangan

Cara:
1. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan kisar sehingga pecah minyak.
2. Masukkan udang kering dan kacau sebati sehingga terbit bau.
3. Tambahkan sos tiram dan sos tomato.
4. Masukkan rice stick dan gaul rata.
5. Perasakan dengan garam / gula / perasa pilihan.
6. Hidangkan bersama bahan hiasan dan ayam goreng.



Ayam goreng yang Amie sediakan bersama Rice Stick Goreng memang menjadi kegemaran anak-anak sejak dulu. Amie hanya perap daging ayam bersama halia dan bawang putih kisar serta kicap manis Cap Kipas Udang dan menambahkan aroma dengan mencampurkan minyak bijan.

18 comments

  1. Amboi nampak meriah sungguh le bihun ni.

    BalasPadam
  2. Amie..nampak sedap sangat tu. Rasanya anak2 ummi pun suka ni, kalau ada udang kering memang depa suka..

    BalasPadam
  3. Kak Amie..melly pun suka nih,adoiii lapar nya malam malam tengok yg enak enak.. :-)

    BalasPadam
  4. slm Kak Amie..mcm mnarik aje utk dcuba ni..nmpk sedap sgt tu..

    BalasPadam
  5. tak prnah lagi nampak rice stick (sungguh ni,jgn ketawakan ye..mana nak dapat tu?)
    saya pun suka basickan gorengan nasi, mee n bihun ngan udang kering, mmg lemak kan..

    BalasPadam
  6. rice stick nie mcm bihun kak amie....1st time dengar nie....

    BalasPadam
  7. Sedap tu rice stik...hulur satu pinggan kak amie...hehehe..

    BalasPadam
  8. rice stick tu bihun versi tebal sket ye kak.. xtau pulak nama betul dia selama nih. tun panggil bihun je semua. hihi

    BalasPadam
  9. X PERNAH DGR RICE STICK LA KAK AMIE..RUPA MCM BIHUN JE..KAK AMIE..PTG KANG NENS POS SUME HADIAH TU..KAK AMIE TGGU YE..KALO KE SABAH XTAU BAPE HARI AMEK MASA..HOPE SELAMAT SAMPAI KE TANGAN SUME PEMENANG DGN SELAMATNYER..;)

    BalasPadam
  10. Kak Sam,
    memang meriah Kak Sam... mehlah makan sama!

    Ummiross,
    memang udang kering membangkitkan selerakan Ummi.

    Melly Octaviana,
    ayukk makan sama Melly...

    BalasPadam
  11. Qasey Honey,
    alhamdulillah QH, sedap!

    Rohah,
    rice stick tu jenis mee hoon juga, tapi bentuknya 4 segi, lebih tebal
    dan tidak mudah lembik benyek kalau di masak.

    Myda,
    jenis bee hoon juga Myda...

    BalasPadam
  12. Rahel,
    ayukkkk Rahel...lumba sape boleh makan lebih sepinggan!

    Tun Telani,
    haa... memang dia tebal sikit dari mee hoon biasa, padat dan cepat kenyang!

    Nens,
    memang bee hoon tu Nens,
    terima kasih Nens ... kadang2 lama, kadang2 cepat pula sampainya... apapun Kak Amie setia menanti he he he ehh

    BalasPadam
  13. kak amie...sedapnya....nakkkkk....

    BalasPadam
  14. Ermmm..Naz pun tak pernah try rice stick ni. Ianya lebih tebal dari bihoon biasa tu kan.. Mesti kalau makan lagi puas.. Sedapnya tgkkk.. Dah lah Naz mmg suka sgt dgn bihoon goreng..

    BalasPadam
  15. Kak Amie..ni first time mieza dgr rice stik ni..rupanya macam mihun atau angle hair kan...sedapnya kak amie...kak tolonggggg mieza tak sempat nak masak skg..sgt bz kak..rasanya nak terbang ke sna dan makan rice stick hasil air tgn kak amie...
    Salam sayang buat kak amie muah muah muahhhh

    BalasPadam
  16. sedap btl tu kak amie..sampai habis diorg mkn..ayam tue pun wt zila kecurr:)ayam goreng rempah ke kak:)

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe