Iftar Hari Ke 17 : Sup Ekor Chef Wan

8:06 PTG

Assalamualaikum.



Hari ini Amie sediakan sup sahaja. Hidangan berbuka puasa yang selebihnya, Encik Suami beli di Pasar Ramadhan. Resepi sup yang Amie buat sebenarnya daripada resepi Sup Ekor Chef Wan, tapi Amie tidak ada ekor. Amie hanya ada tulang, itu pun kurang pasti tulang bahagian mana. Mungkin tulang tengkuk, atau juga tulang selangka. Susah sangat nak cari ekor sekarang ini. Tak apalah. Tak ada ekor, tulang pun berguna.

Resepi : Sup Ekor Chef Wan
Sumber : Buku Masakan Selera Malaysia Chef Wan

Bahan-bahan:
500 gram ekor lembu
1/2 cawan minyak sayuran
2 sudu besar serbuk ketumbar
1 sudu besar serbuk jintan putih
1 sudu besar serbuk jintan manis
1.5 sudu besar puri tomato
1.5 liter air
1 batang lobak merah - dikupas dan dihiris
1 biji ubi kentang - dikupas dan dihiris
2 batang daun saderi - didadu
garam secukup rasa
lada hitam yang baru dikisar secukupnya
hirisan daun bawang secukupnya
bawang goreng secukupnya

Rempah tumis:
4 biji buah pelaga
1cm kulit kayu manis
6 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang

Pes rempah:
10 ulas bawang merah - dikupas
4 ulas bawang putih - dikupas
2 batang serai - dihiris halus
1 cm halia - dikupas

Cara:
1. Kisar semua bahan untuk pes rempah sehingga halus. Ketepikan.
2. Panaskan minyak di dalam periuk besar dan layurkan ekor (Amie gunakan tulang) sehingga warnanya keperangan. Tuskan dan ketepikan.
3. Di dalam periuk yang sama, tumiskan rempah tumis serta pes rempah sehingga wangi.
4.Tambah serbuk ketubar, jintan putih serta jintan manis dan tumiskan di atas api kecil selama 3-4 minit sehingga wangi.
5. Tambah puri tomato, ekor lembu serta air dan renihkan.
6. Masukkan lobak merah, ubi kentang dan daun saderi. Renihkan di atas api sederhana selama 1 jam 45 minit sehingga ekor / tulang menjadi empuk.
7. Perasakan dengan garam dan lada hitam. 
8. Sejurus sebelum menghidang, hiaskan dengan daun bawang dan bawang goreng.


Antara menu berbuka puasa kami.




Oleh kerana Amie sediakan sup dalam jumlah yang agak banyak, bolehlah dipanaskan semula untuk hidangan bersahur esok pagi. Selamat berbuka puasa dan selamat menyambul Nuzul al- Quran 17 Ramadhan 1433H.

8 comments

  1. saya kalau sup ekor baru je pandai makan, dulu2 tengok aje :)

    BalasPadam
  2. assalam k.amie
    memang sedap sup makan panas2 kan..
    sup tulang ni feberet pak sy kat kg
    cukup suka dihirup2 kuah tu
    skrg kami cuba elakkan sb doktor tak kasi mkn dah
    sedihkan.. teringat bila tgk sup k.amie ni

    BalasPadam
  3. sy sampai sekarang geli nak makan up ekor...ganti tulang lagi best...ehehehe.. tapi feveret my hubby sup ekor tu. nasib le kat jepun takde jual ekor...kalo tak kompem kena masak gak ;p

    BalasPadam
  4. saya suka makan sup ekor, tapi tak pernah buat sndiri...kalau nak makan, cari kat kedai jerr...hehehe..

    BalasPadam
  5. sedapnya klu dapat hirup panas2..dh lama xmkn sup ekor..biasa kna tgu raya haji br dpt mkn ^^

    BalasPadam
  6. As'salam Amie

    rindunyaaaa! maaf agak lama tak singgah blog Amie Little Kitchen ni. lagi bulan puasa lagi payah nak jengah blog ni Amie. aklau masuk Fb tu cuma nak update apa2 yang patut jer pastu off balik. ingat bulan puasa ni boleh rehat2 rupanya lagi sibuk ada hehehe

    ct dan suami paling suka sup tulang, lagi pekat kuah lagi mengancam rasanya..kecurrrr lah pulak hehehe.

    BalasPadam
  7. salam Amie,,berbuka dgn sup panas2 mmg sedap!ada lak sambal kicap...

    laju jer menyuap..

    BalasPadam
  8. perghhhh..mesti terangkat rasa sup chef wan ni kan amie!! daaapnyer!

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe