Iftar Hari Ke 28 : Sate Ayam Goreng & Jus Nanas

6:58 PTG

Assalamualaikum.


Ramadhan hampir tiba ke penghujungnya. Alhamdulillah, hari yang ke 28 dapat dilalui dengan sempurna. Tentu ramai yang telah meninggalkan kediaman masing-masing untuk pulang ke kampung berhari raya bersama ayah bonda dan sanak saudara. Apa pun, sentiasalah berhati-hati di jalan raya dan ingatlah orang yang tersayang. Petang ini Amie sediakan Sate Ayam Goreng untuk juadah berbuka puasa sementara Encik Suami membantu menyediakan Jus Nanas.


Jus Nanas hasil air tangan Encik Suami.



Resepi : Sate Ayam Goreng
Sumber : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
1 kg isi ayam - potong ikut saiz sate biasa ( Amie potong besar sedikit)

Bahan pemerap :
3 ulas bawang putih 
1 labu bawang besar 
2 batang serai - hiris hipis 
3cm halia - hiris
1cm kunyit hidup -hiris
1cm lengkuas - hiris
1 sudu teh ketumbar biji
1 sudu teh jintan manis kasar
1 sudu teh jintan putih kasar
Kisar kesemua bahan di atas

2 sudu makan gula
1 sudu teh garam
4 sudu besar minyak

Cara:
1. Gaul daging ayam bersama bahan pemerap serta gula, garam dam minyak hingga sebati. Perap selama 1 jam.
2. Panaskan kuali dan masukkan kesemua bahan perap. Kacau sekali-sekala sehingga masak.
3. Hidangkan bersama nasi himpit, sambal kacang, hirisan bawang besar, timun dan tomato.

Selamat berbuka puasa!

5 comments

  1. assalam..salam aidil fitri buat amie & family..maaf jika mama ada melakukan kesilapan sepanjang persahabatan maya kita..
    ehem pandai hb amie masak..hb mama tak pandai masak pun..he2x..

    BalasPadam
  2. selamat hari raya maaf zahir batin buat Amie sekeluarga.

    BalasPadam
  3. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  4. Selamat Menyambut Hari Raya Aidilfitri Amie sekeluarga.Mohon maaf zahir dan batin jika ada salah dan silap, terkasar bahasa dan tutur bicara selama ini.

    BalasPadam
  5. Assalamualaikum :D
    Selamat Hari Raya,
    Maaf Zahir Batin... sekiranya terdapat salah dan silap selama Kak Lin menjadi rakan blog anda.

    Terima kasih.
    Sayang Anda Semua
    Muaaahhh...Muaaahhh...

    Note:-
    Sedap2 semua lauk Amie..

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe