Iftar Hari Ke 4 : Cucur Udang

8:12 PTG

Assalamualaikum.


Walaupun hampir lewat petang sampai ke rumah kerana mengambil masa yang agak lama menanti giliran bagi menjalani pemeriksaan darah Live Blood Cell Analysis, Amie sempat sediakan Cucur Udang buat juadah berbuka puasa petang tadi. Anak-anak tidak mahu Amie campurkan sebarang bahan penaik ke dalam adunan tepung, jadi Amie gantikan dengan sebiji telur dan cairkan sedikit adunannya.

Resepi : Cucur Udang
Sumber : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
1 1/2 cawan tepung gandum
10 ekor udang kertas sederhana besar
4 batang daun kucai - potong pendek-pendek
1 labu bawang besar - cincang
1 biji telur
1/2 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu makan pati ikan bilis
1 1/2cawan air  - kurangkan jika agak cair
minyak

Cara:
1. Adun kesemua bahan di atas kecuali udang dan minyak. 
2. Panaskan minyak yang banyak untuk menggoreng terendam.
3. Panaskan senduk besar bertangkai di dalam kuali dan angkat bersama sedikit minyak di dasar senduk.
4. Masukkan adunan tepung dan lingkarkan seekor udang di atasnya.
5. Rendam semula senduk berisi adunan tadi di dalam kuali dan goyang-goyangkan sedikit supaya adunan tertanggal daripada senduk. Balik-balikkan cucur udang supaya masaknya sekata. Setelah masak bolehlah angkat dan toskan.
6. Ulangi proses 3 dan 4 serta 5 hingga selesai.
7. Hidangkan cucur udang bersama pencicah pilihan seperti sos kacang tanah atau sos cili.



Ada sesiapa yang pernah menjalani pemeriksaan darah Live Blood Cell Analysis? Rebutlah peluang keemasan ini sementara kita masih dalam keadaan sihat untuk pengesanan awal sebarang kemungkinan sekiranya kita mempunyai tanda-tanda atau risiko penyakit tertentu. Sesungguhnya mencegah itu lebih baik daripada mengubati. Marilah amalkan gaya hidup sihat!

8 comments

  1. salam Mie nampaknya smenjak dua menjak udang terlaris dipsaran ni sana sini coq udang saja kak noor baru je habis makan coq udang hee ni amie lagi mesti sedapsangat sbb udang Amie lagi gemok..

    BalasPadam
  2. Salam kak,
    amboiiii..meriahnya udang akak...gedabak besor lak tu duduk atas kuih tu...
    kalau cmnie rupanya...mmg x akan jumpa kat pasar ramadhan nie...hehe.....

    BalasPadam
  3. salam syg kak amie..amboii udang besar2 lg..kecur sungguh..baru balik dr dapur kak nor..ada cucuq jgk ..

    BalasPadam
  4. Adoii ramai lak duk tayang coq udang kan,terus tingin,nak2 lak bila tgk udang akak yg beso2 tuh..nmpk sedap sgt kak amie..

    BalasPadam
  5. sedapnye tgk cucur udang tu...paling udangnye yg beso2 tu...

    BalasPadam
  6. Wahhhh...best nyer cucur udang...lama dah x mkn dan buat cucur udang ni...alangkah best nye kalau berjiran dgn pn ckgu kite ni...waduhhh...nk gi cari udang jugak lh...:-)

    BalasPadam
  7. nyum sedapnya cucur udang tu

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe