Udang Masam Manis

11:28 PG

Sebelum terlupa bahan resepinya, eloklah Amie kongsikan bersama menu Udang Masam Manis yang Amie masak beberapa hari lepas sebagai hidangan makan malam. 



Resepi: Udang Masam Manis
Sumber : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
500 gram udang kertas - bersihkan
3 ulas bawang putih - cincang
1 labu bawang besar - cincang
2 cm halia - cincang
2 sudu makan sos tomato
2 sudu makan sos cili
2 sudu makan sos plum
1 sudu makan sos tiram
3 biji kentang - kupas, potong kecil dan goreng 
1 biji capsicum hijau - potong dadu
1/2 batang lobak merah - potong bulat
minyak

Cara:
1. Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang putih, bawang besar serta halia hingga kekuningan.
2. Masukkan udang dan lobak merah, serta gaul rata.
3. Masukkan sos cili, sos tomato, sos plum dan sos tiram. Gaul sebati sehingga udang masak.
4. Masukkan kentang goreng, dan capsicum hijau.
5. Biarkan seketika. Tutup api dan angkat untuk dihidangkan.

9 comments

  1. Salam Amie..slmt bercuti arini!
    Atie pon masak udang gak arini...tp goreng jerrrrrr:D

    BalasPadam
  2. ala k.amie..kebetulan sy pun beli udang harini xtau msk ape..buat smbal aje le...huhuu..klau k.amie publish awal skit..mmg sy ikut resepi ni la.huhuhu

    BalasPadam
  3. Amy kak ros tengah lapar ni.belum makan,hari ni dipaksa little laling buat project butter cookies dgn dia.Tumpang makan kat sini je ya.

    BalasPadam
  4. Kalau udang, masak apa pun sedap

    BalasPadam
  5. melinhkar-lingkar udangnye tu..bismillah..tak sabar ni..

    BalasPadam
  6. Sedapnya udang... Semalam harga udang di Giant merudum, berebut2 orang membelinya...

    BalasPadam
  7. ehem terliur tgk udang yg besar2 tu..he2x..

    BalasPadam
  8. Suka sangat makan udang.. Bila2 boleh cuba menu ni..

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe