Sayur Campur Sambal Hati

3:52 PTG

Selamat petang semua. Sebelum terlupa terus, Amie kongsikan petang ini sayur hidangan kami petang kelmarin. Sesekali Amie cuba ubah olahan dengan menggoreng sayur campur bersama sambal hati ayam. Amie tumis kering saja, jadi hasilnya enak diratah begitu sahaja, dengan bunyi rangup sayurnya krupa krap krup krap....sampailah ke hirisan sayur yang terakhir!


Resepi : Sayur Campur Goreng Hati
Sumber : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
1 mangkuk kecil hirisan hati ayam
1 mangkuk kecil hirisan kobis bunga
1 cawan kecil hirisan brokoli
5 batang anak jagung - belah 2 dan potong 2
10 biji kacang manis
3 kuntum cendawan shiitake - rendam hingga kembang dan belah 2
1 biji capsicum - potong dadu
1 sudu serbuk pati ayam Tumix
minyak

Bahan kisar:
7 biji cili kering
3 biji bawang putih
5 biji bawang merah
1.5cm belacan

Cara:
1. Panaskan sedikit minyak. Tumis semua bahan kisar sehingga pecah minyak.
2. Masukkan hati ayam. Jika bahan tumisan terlalu kering, tambah sedikit air. Biarkan sehingga hati ayam masak dan kuah sambal menjadi pekat.
3. Masukkan cendawan shiitake, diikuti kacang manis dan juga anak jagung serta brokoli, kobis bunga serta capsicum.
4. Masukkan serbuk pati ayam Tumix.
5. Gaul sebati sehingga sayur berubah warna.
6. Angkat dan hidangkan panas.


11 comments

  1. ehem.. sedapnya !!!..sambil telan air liur..

    BalasPadam
  2. kak ros dah makan tengahari.Simpan untuk dinner ya.

    BalasPadam
  3. assalam amie..

    sedap betul tengok masakan amie... menu sayur memang menu wajib kat rumah.. tp biasanya masak sempoi2 aje.. hehe..

    p/s: seronok tgk gambar2 percutian amie ke kundasang.. sayangnya gambar byk terdelete.. mesti byk gambar2 menarik yg amie ingin kongsikan betul tak.. takde rezeki betul ye...

    BalasPadam
  4. Salam Amie. ni kira 2 in 1...hati dg sayur...sedapp dan jimat masa memasak.

    BalasPadam
  5. salam kak... suka dgn ati ayam.. klu masak cenggini lg suker

    BalasPadam
  6. Mama Aini,
    alhamdulillah.... rezeki Allah.

    Puan Ros,
    boleh kak Ros.. Amie simpankan ye.

    Madiha,
    sesekali masak ubah2 begini, selalu masak ringkas aje he he heh
    tak apalah Madiha, lain kali Amie kena hati2 menekan segala butang kamera tu (tak mahir ni)

    BalasPadam
  7. Mamasya,
    betul tu..jimat masa & tenaga.

    Hana,
    alhamdulillah...

    BalasPadam
  8. krup krap krup krap, takde lauk lain pun takpe, lauk ni sudah memadai, complete!

    BalasPadam
  9. amat sesuai diratah untuk org berdiet mcm nani ni. bila la agaknya kita boleh berjiran ye...mesti best!

    BalasPadam
  10. Salam kak amie ^^ sedap sayur campur tuh ^^ tun biasa campur hati ayam masa goreng kacang panjang.

    BalasPadam
  11. Salam kak amie ^^ sedap sayur campur tuh ^^ tun biasa campur hati ayam masa goreng kacang panjang.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe