Sambal Sotong Berkacang

8:57 PTG

Jom ratah Sambal Sotong Berkacang. Kali ini Amie kongsikan resepi yang mudah dan ringkas berasaskan sotong kering. Agak lama juga kami tidak menikmati hidangan sotong kering. Sambal Sotong Berkacang ini memang menjadi kegemaran Encik Suami. Resepinya Amie ambil dari buku masakan Selera Malaysia Chef Wan.


Resepi : Sambal Sotong Berkacang
Sumber : Selera Malaysia Chef Wan

Bahan-bahan:
1 ekor sotong kering - rendam hingga lembut dan dihiris
3 sudu kacang tanah -tumbuk kasar
1 sudu besar asam jawa - perah untuk 4 sudu besar air asam jawa
125ml santan cair - pilihan
4 sudu besar cili kisar
1 labu bawang besar - dihiris
garam dan gula secukup rasa
4 sudu minyak sayuran

Bahan pes rempah untuk dikisar:
8 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 sudu besar belacan

Cara:
1. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis semua bahan pes rempah termasuk cili kisar dan bawang besar sehingga wangi.
2. Masukkan air asam jawa, santan cair (pilihan), garam dan gula.
3. Masak di atas api kecil sehingga kuah menjadi pekat, kemudian tambah kacang.
4. Masukkan sotong kering dan masak selama 2 minit sebelum api dipadamkan.
5. Hidangkan bersama nasi.


Apa yang membuatkan Sambal Sotong Berkacang ini bertambah sedap tentulah kacang tanah yang ditumbuk kasar dengan rasanya yang lemak gurih!

21 comments

  1. Salam kak amie ^^ nmpk mcm kuah kacang utk nasi himpit! hihi... tun kalau kacang2 ni mmg minat!!

    BalasPadam
  2. Tun Telani,
    sebenarnya Kak Amie pun teringin nak makan dengan nasi impit, tapi tak terlaksanalah pulak kehendak hati hu hu huuu...lain kali kena sedia nasi impit!

    BalasPadam
  3. nampak sedap smbal sotong ni saya memang suka sotong kembang gitu,tapi kalau dicampur kacang anak2 tk suka pulak,so minta yg Amie je lah nak tasa sikit..

    BalasPadam
  4. wah kak amie! siap 2 entry lagi malam ni. rajin betul. nani sekarang nak update 1 entry sehari pun payah. tengok sambal berkacang2 ni terus teringat sate...adeh!

    BalasPadam
  5. Singgah dapur Amie jap, wanginya bau sambal sotong berkacang sampai ke Bangi,sampai meleleh airliur orang Bangi,hik!!

    BalasPadam
  6. sedap juga makan ngan ketupat ni kak...

    BalasPadam
  7. sedap juga makan ngan ketupat ni kak...

    BalasPadam
  8. assalam amie..kalau dah sihat mama teringin nak masak sambal sotong ni..thanks.. :)

    BalasPadam
  9. Amie.. sukanya sambal sotong berkacang ni..

    BalasPadam
  10. salam kak amie

    sedapnya =)

    BalasPadam
  11. Salam Kak Amie cayang..nmpk sedap & menyelerakan sambal sotong nii..mkn dgn roti best jgk kot..nnt nk cuba lah ^_^

    BalasPadam
  12. baru angan2 nk mkn sotong kering...dah dapat hidangannya..apalagi bissmillahirahmanirahim....

    BalasPadam
  13. salam kak amie..banyaknya resipi baru..yangni letak kacang pulak ye..nmapak sangat sedap tu

    BalasPadam
  14. uiks....sedapnyer....lapo plak tengok sotong sambal kacang di tengahari ni...^_^

    BalasPadam
  15. Wee..kaw-kaw begini memang sedap betul dimakan sama nasi putih...

    BalasPadam
  16. amie.. sedapnya. mesti pedas pedas lemak gitu kan?

    BalasPadam
  17. salam amie,ini lah salah satu menu fav akak..mmg suka sgt2 makan sambal sotong kering..akak dah save resepi..mekaseh ya amie..sambal mu itu sudah buat hakak terliur.nak boleh cuba style amie ni pulak..^_^

    BalasPadam
  18. Kak Noor,
    kena pulak fikirkan selera anak-anak ye kak Noor, alhamdulillah anak-anak kami makan saja.

    Nani,
    kak Amie pun bila dah siap masak sotong berkacang ni terfikir pulak alangkah sedapnya kalau ada nasi impit!

    Ummi,
    jom sama-sama ratah Ummi!

    BalasPadam
  19. Rohah,
    betul tu... sayangnya tak sempat rebus ketupat!

    Mama Aini,
    mudah-mudahan cepat sembuh..sedap ni!

    Sheila,
    jemput makan sama Sheila.

    BalasPadam
  20. Tina,
    jemput makan Tina.

    Yana,
    betul tu Yana cayangg.. cicah roti pun sodap!

    Ucu Faridah,
    alhamdulillah...rezeki Allah, nampaknya Ucu langkah kanan hari ini.

    BalasPadam
  21. Kamalia,
    pinjam resepi Chef Wan ni Kamalia sebab terliur tengok dalam buku masakannya!

    Geez,
    jom makan sama...sedap tau!

    Rahel,
    kak Amie ratah aje...hadoiii banyaknya sotong kering di Tawau ye Rahel.

    Ibundo,
    memang lemak pedas tapi lain kali Amie nak bubuh serailah supaya harum baunya!

    Kak Anim,
    silakan kak...kak Anim masak mesti sedap punya...

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe