Omelet @ Telur Dadar

7:38 PG

Selamat pagi dan selamat berhujung minggu. Rasa sunyi dan sepi pagi ini kerana tinggal berdua sahaja dengan bujang tengah. Awal pagi lagi Encik Suami dan bujang sulung sudah meninggalkan rumah. Bujang sulung masih mengikuti seminar SPM yang bermula dari kelmarin. Pesan Encik Suami, pukul 1 tengahari nanti Amie perlu ambil bujang sulung dari sekolah, dan pukul 2.30 petang pula ambil si bongsu dari perkhemahan pengakap di sekolahnya.  Bila penghuni rumah berkurangan, kurang meriahlah suasana di dapur. Apa pun perut perlu dialas juga. Jom layan Omelet di bawah ini.


Biasanya kita lihat omelet lembut gebu, terlipat kemas tapi Amie buat ikut suka sendiri saja. Untuk rujukan akan datang, Amie tuliskan resepinya di bawah ini.

Resepi : Omelet @ Telur Dadar
Sumber : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
4 biji telur 
1/2 labu bawang besar - cincang
2 sudu makan cawan jagung tin
2 sudu makan cendawan shiitake cincang - yang sudah direndam hingga kembang
5 ekor udang basah - cincang
2 sudu makan capsicum hijau cincang
1 sudu teh serbuk pati ayam Tumix
susu segar - Amie lupa bubuh
mentega

Cara:
1. Pukul ringan telur. Masukkan kesemua bahan di atas kecuali mentega dan gaul sebati.
2. Panaskan mentega di dalam kuali dengan api panas sederhana. Masukkan bahan adunan omelet.
3. Sebaiknya omelet hendaklah dalam keadaan basah lembab.



4 comments

  1. sedap gak nie :) selalu saya letak mayonis jer untuk anak2 :)

    BalasPadam
  2. assalam k.Amie

    wat breakfast makan dgn roti sedap ni kan
    kadang2 bila tak ada idea nk msak makan apa , inilah yg terfikir kan he he

    BalasPadam
  3. Adyna,
    memang boleh masuk macam2 bahan kan Adyna.

    Mama Sara Nur,
    betul tu... ada telur, bubuh bahan itu ini sikit, jadik!

    BalasPadam
  4. kunjungan gan .,.
    saat kau kehilangan arah ingatlah masih ada yang menolong mu
    dan tetap berdoa mengharap untuk menemukan jalanmu.,.
    di tunggu kunjungan balik.na gan.,.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe