Ikan Pari Masak Asam Pedas

6:23 PTG

Asyik-asyik kalau masak ikan pari tak lainlah dari masak asam pedas! Hmmm... masalahnya memang suka sangat makan asam pedas, baik ikan pari, ikan kembung dan apa juga ikan yang sesuai. Entah kenapa selera makan asam pedas tak pandai surut! Tak apalah... bagi sesiapa yang tersesat mencari resepi Ikan Pari Masak Asam Pedas atau adik-adik yang sedang belajar masak-masak bolehlah teruskan pembacaan. 


Resepi : Ikan Pari Masak Asam Pedas
Sumber : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
700 gram ikan pari - bersihkan dan potong ikut suka
3 tangkai daun kesum
2 kuntum bunga kantan - belah 2
12 biji kacang bendi
garam dan gula secukup rasa
3 keping asam gelugur
2 cawan air
minyak

Bahan kisar:
15 biji cili kering
3 biji bawang putih
5 biji bawang merah
1.5cm belacan
1cm halia
1cm kunyit hidup
1 sudu teh lada putih

Cara:
1. Panaskan sedikit minyak dan tumis semua bahan kisar hingga pecah minyak. Jika terlalu kering tambah, sedikit air.
2. Tambah 2 cawan air, dan masukkan asam gelugur, daun kesum dan bunga kantan. Biarkan kuah mendidih.
3. Masukkan ikan pari dan biarkan sehingga masak.
4. Masukkan kacang bendi, dan perasakan dengan garam serta gula.
5. Apabila kacang bendi telah bertubah warna, tutup api dapur.
6. Angkat dan hidangkan.

29 comments

  1. dalam banyak2 asam pedas, memang feveret nani ikan pari. bukan apa,ikan pari takde tulang halus macam ikan lain. dah namanya pedas2 ni kena makan laju2. ikan pari tak risau dah tercekik tulang ke apa. dah lama tak buat asam pedas. suke sangat menu masam2 pedas mcm tu.

    BalasPadam
  2. dalam banyak2 asam pedas, memang feveret nani ikan pari. bukan apa,ikan pari takde tulang halus macam ikan lain. dah namanya pedas2 ni kena makan laju2. ikan pari tak risau dah tercekik tulang ke apa. dah lama tak buat asam pedas. suke sangat menu masam2 pedas mcm tu.

    BalasPadam
  3. sedapnya amie
    suka makan masak asam dgn sambal tempoyak...perrghhhh

    BalasPadam
  4. saya pun sama cam nani kak amie...kalau dapat ikan pari asam pedas ni adehhhh sedapnya... kadang2 nak masak tu bercinta jugak, setakat sekeping ikan :)

    BalasPadam
  5. Baru mkn kt restoran semalam, tp pari bakar. Rasanya lebih sdp masak asam pedas daun kesom.

    BalasPadam
  6. salam Amie..atie pun suka mkn asam pedas gak.Tp skrg lom jumpa lagi daun kesum kat pasar..klu xder daun kesum mmg x'menyengat' asam pedas.hihi

    BalasPadam
  7. sedapnya asam pedas ni mmg fav saya..

    BalasPadam
  8. asam pedas...feveret nih... kat tmpt sy nih tak pernah lg jumpa ikan pari... hmmm...mmg best ikan pari buat masak asam pedas kan

    BalasPadam
  9. bestnya Amie...saya br msak ahad lepas...mkn dgn cencalok mak buat, sekali makan dua ketoi ikan pari....puas hati...

    BalasPadam
  10. terliur!! tumpang mkn sini lah yer kak amie..hehe sabar jer la tgk lauk ikan pari ni kak memang dah lama nak mkn ikan pari tapi sini tak ada jual.

    BalasPadam
  11. Salam..kak..selain ikan pari, ikan pa yg sesuai ya. Saya kat rumah ni, kuarga tak mkn ikan pari..baru nak blaja masak skit2 ni.huhuhu

    BalasPadam
  12. kat rumah ni anak2 mmg suka makan ikan pari masak asam pedas..lebih2 lagi asam pedas dgn taburan lada hitam..perghhh..sedapnyaaaa

    BalasPadam
  13. sedapnya ikan pari asam pedas,akak pun suka pari,tapi kalau pari cicah ayaq asam lgi besttt ni tapi my laling tk suka pulak,kalau asam pedas anytime anywhere hahaha

    BalasPadam
  14. assalam k.Amie
    asam pedas bestttnya makan dgn nasi putih wahh mesti laju je ni

    BalasPadam
  15. Slurpppp mau tak kecur.. asam pedas ikan pari memang tidak pernah menjemukan kami sekeluarga..:))

    BalasPadam
  16. Amie, ikan pari memang sedap masak asam pedas,ummi pun suka sangat, macam kena sangat kalau pari masak asam pedas ni.

    BalasPadam
  17. slurpp!!! sedapnya...saya kalau masak sendiri asam pedas tak berapa nak sedap...tengok org masak nampak sedap je..huhuhu....nak bendi banyak2..hehehhe

    BalasPadam
  18. Nani,
    betul tu Nani, syukurlah anak-anak pun suka kalau dihidang asam pedas ikan pari, jadi biasanya kakak masak lebihkan ikan.

    Kasih,
    habis dah stok tempoyak kami kasih... di sini belum musim durian lagi.

    Cheq Sue,
    he he he hhh asam pedas ni sebenarnya yang sedap kuahnyakan Cheq Sue.

    BalasPadam
  19. Zana,
    memang resepi asam pedas resepi evergreen, disukai ramai dari dulu, kini dan selamanya.....

    Atie,
    Amie pun sama, kalau nak masak asam pedas kenalah cari daun kesom di pasar, dah berapa kali tanam asyik tak menjadi juga...

    lina,
    memang asam pedas menu kegemaran ramai!

    BalasPadam
  20. FnF,
    tak apa, nanti balik sini boleh makan puas-puas.

    Khairiah,
    panggang ikan pari ye... cicah cencalok.

    Nieza,
    insya-Allah balik sini nanti masih ada lagi ikan pari di peraiaran negara kita he he he menunggu Nieza balik.

    BalasPadam
  21. Lana,
    ikan apa sajalah, kembung ke, tenggiri ke, jenahak ke...

    Kak Anim,
    memang Amie suka bubuh lada putih / hitam dalam resepi asam pedas, tambah menyengat!

    Kak Noor,
    laaa... kecur liur pula pepagi bayangkan ikan pari panggang cicah air asam!

    BalasPadam
  22. Mama Sara Nur,
    waalaikumussalam, memang sedap makan dengan nasi putih, bubuh kuah banyak-banyak!

    Shahriah,
    nampaknya menu ikan pari paling cepat larisnya kalau dihidang depan kita ye...

    Ummiross,
    mmmm... Amie pun dalam seminggu mesti ada sekali atau dua kali hidangan asam pedas, tak kita ikan apa, ayaam dana daging pun dibuat asam pedas juga!

    Quinnie,
    haa... dah jemulah tu dengana air tangan sendiri ye Quinnie, memang elok bubuh kacang bendi banyak-banyak, tak payah masak sayur lagi dah, cukup lengkap lauk!

    BalasPadam
  23. kak ami thanks kongsi tips & cerita ttg hb tu..really2 appreciate it..

    nens kalo ikan pari biasa buat bakar cicah air asam..cari pari yg kecik2..pehh mmg sedapp..menambah nasik..hehe

    lagi satu kalo sy buat asam pedas mest sy rebus je..bukan yg kene tumis2 dulu x reti nk buat cam kak ami ni..lps ni leh try ni..;)

    BalasPadam
  24. Sama la kita Kak Amie...minat makan asam pedas..tak pernah surut...mungkin kerana ramuan2 yg diguna tu memang menyelerakan..ada masam ada manis dan paling utama rasa pedasnya..memang mantop..

    BalasPadam
  25. wahh..best ayam penyet..nk belajar2x!..hehe..terbaikk la kak amie..;)

    BalasPadam
  26. ikan yg paling susah nk jumpa kat japan ni....act ni la makanan fav ayu taw...cuma beza asam pedas org kedah dia rebus x tumis....sedapppppp!!!

    BalasPadam
  27. Nens,
    terima kasih idea asam pedas rebus tu, memang resepi menyihatkan! nanti ada kesempatan kakak buat nasi ayam penyet yeaa..

    Rahel,
    Betul tu Rahel, segalanya ada dalam asam pedas! Tu sebab cukuplh satu lauk aje...

    Ayu,
    ye ke... nak cuba masak asam pedas rebus pulak...

    BalasPadam
  28. dulu ucu tak pandai mkn ikan pari sbb tak diajar dari kecik...tapi sekrang hantu ikan...
    siakap masak asam pedas pon sedap...

    BalasPadam
  29. sedap. dah cuba.
    jemput ke blog sy juga ye

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe