Asparagus Goreng Belacan

8:46 PG

Selamat berhujung minggu buat semua pengunjung. Pagi Ahad ini kita bersantai-santai sahaja di rumah. Esok akan bermula sesi persekolahan untuk penggal kedua. Kelmarin kami sekeluarga sehari semalam berada di rumah kakak ipar. Ada kenduri kesyukuran, majlis cukur jambul meraikan kehadiran cucunya yang pertama. Dapur pun tak berasaplah jawabnya. Apa pun, Amie ingin kongsikan Asparagus Goreng Belacan yang Amie masak pada petang Jumaat lepas.


Resepi : Asparagus Goreng Belacan
Sumber : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan: 
15 batang asparagus gred A - potong panjang ikut citarasa
1/2 cawan udang kering - rendam dan tumbuk kasar
1/4 sudu teh pati asam jawa
1/2  sudu pati ikan bilis
1/2 cawan air
 minyak

Bahan kisar:
10 biji cili kering
3 biji bawang putih
5 biji bawang merah
3cm belacan

Cara:
1. Panaskan sedikit minyak. Tumis semua bahan kisar dengan api sederhana panas hingga terbit minyak.
2. Masukkan udang kering, air dan pati asam jawa. Masak lagi sehingga sambal menjadi pekat.
3. Masukkan sayur asparagus dan gaul rata.
4. Masukkan serbuk pati ikan bilis. Gaul hingga sebati sehingga sayur asparagus bertukar warna.
5. Tutup api dapur. Angkat sayur asparagus dan sedia dihidang panas.



 Rangup! Sedap ratah begitu saja.

9 comments

  1. salam hujung minggu amie..ehem pagi2 mama dtg sini jadi lapar pulak..he2x..thanks share resepi !!!..

    BalasPadam
  2. Amie cayang..kecur airliur ummi tengok, terus lapor rasanya...

    BalasPadam
  3. ermmmm sedap nyer sesuai tuk org bujang :D

    BalasPadam
  4. salam wiken k amie...arini las rilex..peh ni terus pecut gear 4 kiter hehe...dh lama tak mkn asparagus ni tau kak atie..lenkali kena bli la..asik2 sayur yg sama je boring gak kan.

    BalasPadam
  5. Salam Amie..asparagus,masak macam ni...sedap,kalau ratah je,boleh habis sepinggan.

    BalasPadam
  6. assalam k.Amie
    nampak menyelerakan
    sekali je penah makan asfaragus ni masa JJCM he he

    BalasPadam
  7. besok dah nak sekolah dah ye amie...
    wah.. sedap asparagus goreng belacan ni. kalau dapat resepi ni dek jamie oliver ..hehe..
    bundo kalau pergi cameron highland mesti beli asparagus ni banyak2. kat sini agak mahal gaklah kalau banding dengan kat ch.

    BalasPadam
  8. Salam Kak Amie...nampak sedap asparagus ni..

    BalasPadam
  9. Salam Kak Amie,....
    saya suka jugak sayur asparagus,terutamanya my hubby...

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe