Ikan Sembilang Sambal Bunga Kantan

8:03 PTG

Pucuk pauh delima batu,
Anak sembilang di tapak tangan,
Sungguh jauh di negeri satu,
Hilang di mata di hati jangan.

Amie mulakan bicara resepi malam ini dengan serangkap pantun warisan Melayu Lama, dan merupakan bait lagu dalam Gurindam Jiwa. Lama tak makan ikan sembilang. Kalau di kampung, memang bonda cukup suka ikan sembilang. Goreng saja pun sedap! Bila berjauhan begini, satu-persatu kenangan waktu bersama sering terbayang di ruang mata. Ha... mulalah Amie dengan jiwa melankoliknya... he he hehh. Malam ini Encik Suami bersama si bongsu menghadiri majlis doa selamat di kampung. Bujang kedua, sejak petang kelmarin mengikuti perkhemahan pengakap di Felda Sahabat 16 di Tungku. Bujang sulung, kurang sihat dan berehat di biliknya. Tinggallah Amie sendirian di ruang makan tercangak-cangak tanpa teman! Ada sesiapa yang belum makan malam ini? Amie masak Ikan Sembilang Sambal Bunga Kantan. Baunya sungguh menggoda selera, sehingga si bongsu dan Encik Suami yang hendak ke majlis doa selamat terjengok-jengok ke dapur. Si bongsu sempat berpesan lagi..... Mummy, nanti tinggalkan saya sikit ye!


Resepi : Ikan Sembilang Sambal Bunga Kantan
Sumber : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
1 ekor ikan sembilang sederhana besar - bersihkan dan potong 6
garam / gula / perasa pilihan
1 sudu teh pati asam jawa
1/2 cawan air
kunyit
minyak

Bahan kisar:
10 biji cili kering
3 biji bawang putih
1 labu bawang besar
1.5cm belacan
1 batang serai
1 kuntum bunga kantan

Cara:
1. Gaul ikan sembilang bersama garam dan kunyit. Goreng hingga masak / garing. Ketepikan.
2. Panaskan sedikit minyak. Tumis semua bahan kisar dengan api perlahan hingga pecah minyak.
3. Masukkan air dan pati asam jawa, serta garam dan gula / perasa pilihan.
4. Masukkan ikan sembilang yang digoreng tadi.
5. Gaul sebati dan biarkan kuah pekat seketika.
6. Angkat dan hidangkan.

6 comments

  1. Nampak menyelerakan laa ikan akak tuu..ni boleh bertmbh nasik laa dibuatnya ni kak. Tp x sure lak sebelum ni penah ke tak mkn ikan smbilang yg sebenar2nya sembilang...kalo yg spesisnya tu ade la.hehe

    BalasPadam
  2. salam Amie,kita tak pandai berpantun,cuma dah lama nak cakap.Cukup berkenan dgn gambar kopi panas tu.Mana nak cari ya?? dari kopi kita ke ikan pulak...masuk bunga kantan dalam sambal memang lah sedap.Kak Ros pun pernah buat.

    BalasPadam
  3. assalam k.Amie
    sedapnye
    tgk je dah terliur ni, family sy semua makan ikan sembilang kecuali sy he he tp kalu masak camni makan juga sambalnya tu nak lagi ada bunga kantan memang sedapkan

    BalasPadam
  4. wah...mmng betul2 nmpak mnyelerakan dan mnggoda kalbu...

    BalasPadam
  5. Aduh duh...dah ngantuk pun boleh jadi segar mata klu dengar ikan sembilang..lama dah tak makan..

    BalasPadam
  6. salam kak amie ... waduh siap berpantun lagi sebelum nak makan ikan tu hihi ... ..wani x pernah makan ikan sembilang ... hihi . .. tapi cam sedap tu kak amie kalu ada bunga kantan ,,,berselera dibuatnya ..

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe