Kari Ros Ayam

9:50 PTG

Amie hidangkan  resepi Kari Ros Ayam untuk menu malam ini. Oleh kerana sepanjang hari cuaca mendung dan hujan lebat diawal pagi, jadi eloklah masak hidangan yang boleh memanaskan badan. Encik Suami pula, sekiranya lauk kari yang dihidangkan, sudah semestinya minta digandingkan bersama dengan acar timun. Katanya, aroma kari dan acar timun akan menjadi mesra dan semerbak menggoda selera. Memang benar katanya itu, dan Amie tambah dengan sambal belacan. Melelehlah peluh di dahinya ketika menikmati kombinasi hidangan malam kami. Teringat pesanan bonda hampir 18 tahun lalu sebelum majlis akad nikah kami dijalankan. Kata bonda, ada dua perkara yang perlu dijaga untuk kerukunan rumahtangga. Yang pertama, hidangan makanan yang kita sajikan, dan yang kedua....  he he hehhh he....  malu pula nak cakap di bawah lampu terang benderang ni! Minta maaflah ye kawan-kawan kalau ada yang tertanya-tanya, bolehlah tinggalkan pesanan di FB Amie.


Resepi : Kari Ros Ayam
Sumber : Sajian Tradisi Popular - Majalah Perempuan

Bahan-bahan:
700 gram daging ayam - potong-potong
1 1/4 tin sup tomato
200 ml pati santan
200 ml air
1/4 camca teh lada sulah
5cm kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
2 tangkai daun kari
1 labu bawang besar - dihiris
1 sudu serbuk pati ayam Maggie
minyak
garam / gula / perasa pilihan
3 biji kentang - Amie tambah

Bahan kisar:
12 biji cili kering
5 biji bawang putih
3cm halia
1 1/2 camca teh serbuk buah pala
2 sudu serbuk kari - Amie tambah (sebenarnya tidak ada serbuk kari dalam resepi ini)

Cara:
1. Panaskan minyak. Tumis bawang besar, bunga lawang, kulit kayu manis dan daun kari hingga layu.
2. Masukkan bahan kisar  dan goreng hingga wangi.
3. Masukkan ayam dan masak hingga bertukar warna.
4. Masukkan sup tomato dan air.
5. Masukkan kentang. Masukkan pati santan dan masak hingga mendidih dan kemudian renih selama 15 minit.
5. Masukkan serbuk pati ayam Maggie, lada sulah dan garam secukup rasa.
6. Masak hingga kuah hampir pekat dan ayam serta kentang empuk.
7. Tutup api dan hidangkan dengan nasi atau roti.


P/S: Ada sedikit kesilapan yang tidak disengajakan. Sebenarnya agak lama juga Amie ingin masak resepi ini dan rasanya sudah hafal di kepala segala bahan-bahannya. Rupa-rupanya apabila Amie rujuk kembali majalah tersebut, Amie sudah tersilap baca. Sepatutnya Amie masukkan serbuk buah pala, tapi Amie kisar buah keras! Apa pun, hidangan Kari Ros Ayam ini sudah habis licin.

28 comments

  1. dalam banyak2 benda dalam entry kak amie ni, hanya satu benda je yang nani nak komen. huhuh....bukan yang he..hehe..he tu ye..hihih... tapi nani rasa berkenannnnnnnn sangat dengan cawan n teko tu...aduh! cantiknya!

    BalasPadam
  2. salam amie..buah keras k pala..yang pasti..kari amie sedap..sampai habis licin

    BalasPadam
  3. Nani,
    he he hehhhh, cawan & teko tu biasa saja, tapi mungkin Nani berkenan dengan bunganya ye...

    Acik Erna,
    entah kenapalah tak betul jadinya kepala Amie... memang mata baca buah pala, tapi kepalanya memikir buah keras... ha ha hahh

    BalasPadam
  4. myelerakan Kak Amie lauk tu...asal kari aje mmg QH suka..lg la akak tayang penuh mangkuk dgn bahan sampingan tu...kecur jadinya...hihi

    BalasPadam
  5. Salam kak amie,kalo di rumah sy pun cik abg suka sgt kari2 ni...tak kira lah kari ape.kak amie,dilla pun teringat pesan mak...hehehehehe...

    BalasPadam
  6. SAlam Kak Amie hehehhee... nak tahu jugak apa yang kedua tu heehehehhhh... okay sha dah tutup lampu ni. sambil meraba ni nak tahu hahaa.. kak ayam tu sedapnyaa..... bahan2nya aduhaii memang nak kena tulis dalam list panjang gi mencari bahan dulu ni...

    BalasPadam
  7. sedapnya...kalau makan tentu menjilat jari....

    Opsss kak amie saya pun teringat pesan emak...hehee...

    BalasPadam
  8. assalam
    k.Amie kari yg sedap ni, lapo la he he kalu dpt cicah ngan roti canai lagi sedap ni k.Amie he he

    BalasPadam
  9. assalam amie..rindu nak BW & baca resepi kat entry amie ni..aritu mama down sgt2..baru arini dpt lawat amie..bertuah suami amie dpt isteri yg pandai memasak..

    BalasPadam
  10. singgah sini memalam gini rasa lapo lah pulak....

    BalasPadam
  11. salam kak amie .mengimbas kenangan lalu ya kak amie hihihi ... menyelerakan nampak kari ni .. tapi ada letak sup tomato ya .. x pernah lagi buat kari letak suo tomato .. mesti rasa masam2 sikit kan

    BalasPadam
  12. Nampak sgt menyelerakan laa kak amie..lapoo

    BalasPadam
  13. Salam kak amie! sedap buat cicah dgn roti jala atau roti ni kak, ngan lempeng pun sedap :D ank kita suke betul makan roti cicah dgn kuah kari :D kita ajer yg mls nak buat hihihi..

    BalasPadam
  14. Kak Amie...ini kalau dapat makan dengan minyak atau nasi hujan panas waaaaa bertambah2 mieza makan ni kak...lebih2 lg time kelaparan yg amat sgt nih...

    MIeza belum pernah lagi buat kari ros ni..selalunya buat kari biasa je...nnt ujung minggu ni mieza nak masak nasi minyak dan buat lauk ni la...copy resepi dari kak amie dulu ye..halal ye kak amie yg baik hati muah muah muahhhh

    BalasPadam
  15. Ala... masalah buah pala dgn buah keras dah tolak tepi Amie... memasing makan dah kesedapan tak tahupun silap tu...

    BalasPadam
  16. Salam kak amie,
    Sedap juga kalau makan dengan pulut kuning atau cicahkan roti ke dalam kuah tu....

    BalasPadam
  17. sy kalo bab2 gulai2 ni..ade time je yg menjadik..kalo buat kari ayam menjadik..pehh 2 kali boleh menambah..pastu duk puji makanan sendirik..kalo time x menjadik..rs nk buang2 je jgn bg org tgk..haha

    kak amie..thank kongsi link tu..sy nk try buat ler..rs2 mcm dh boleh je tu..hehe

    BalasPadam
  18. Cantik merah kari ayam Amie tu. Acar yang jadi pengiringnya jenis dimasak atau segar? Ayah tak perasan, adakah pernah Amie ceritakan apa-apa masakan Amie yang gunakan ayam kampung? Salam bahagia.

    BalasPadam
  19. k.amie cayang....

    nak minta lauk...dah tentu licin kan...jadi dtang ni pinjam tea set kt belakang tu boleh...?

    BalasPadam
  20. Assallamualaikum Amie..

    Laaa..lambat datang. Ingat nak minta sikit kuahnya utk cicah dgn roti..

    BalasPadam
  21. salam amie..atie dtg ttgk jer kari ros ni..xnk tumpang mkn...sakit tekak.Sok2 dah baik batuk..br singgah lagik tapau kari ros nie :D

    BalasPadam
  22. Salam Amie,
    Ni dia peminat tegar kari ayam dah mai....heheheh, ada lagi ka, jomla jemput kita makan sekali.

    Psssttt : kepala kita ni dah kebiru biruan dok memikir rahasia kedua tu...hehehe, bergelap lak tu....keh keh keh....semuga bahagia hingga ke syurga....

    BalasPadam
  23. salam kak amie, sedap tu kari, naknya lawankan dgn sambal belacan, pergh bertambah nasi hehe

    BalasPadam
  24. Sedap makan dengan roti hihihi...

    BalasPadam
  25. Salam Kak Amie..waaahhh bau kari dh smpai penang ni haaa....mkn dgn roti pun best jgk nii :-)

    BalasPadam
  26. kalau kak amie masak mesti akan habis licin lah,.. gerenti... menggiurkan sungguh tgk lauk kak amie masak tu...

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe