ADSENSE

Ahad, 22 April 2012

Apam Pisang Mentega

Salam petang Ahad. Jom makan Apam Pisang Mentega. Sebenarnya, asas daripada Apam Mentega Gula Hangus tetapi ditambah sedikit pisang lenyek disebabkan rasa sayang melihat 3 sikat pisang terbiar lebam tak terusik.  


Resepi asal boleh lihat DI SINI dan  juga DI SINI. Amie bubuh 1 cawan pisang lenyek. Tak tahu apa nama pisangnya tapi bila dilenyek terus hancur lunyai tak ada urat. Lepas itu, Amie masukkan sekali dalam mixer bersama adunan gula dan telur. Itulah sebabnya rupa Apam Pisang Mentega kelihatan licin semacam! Rasanya pun kira boleh diterima oleh kami sekeluarga dan dinikmati bersama minuman panas di petang yang dingin ini kerana hujan sepanjang hari.


Selamat malam rakan-rakan pengunjung tersayang. Jumpa lagi!

28 ulasan:

ady berkata...

as-salam Amie
cantik ler apam pisang tu ..wangi je baunya..terliur kita kat sini..

Bicara Kak Noor berkata...

salam Amie,kat sini hujan lah Mie nampak apam ni aduii teringin la pulak mesti sedappp ni kan..

kasihredha berkata...

cantik ar apam tu...nampak licin je.
wangi bau aroma pisang sampai kesini...huhu

myda_ahmad berkata...

nnti kalau ada pisang nk try buat juga...

Rohah berkata...

salam k.Amie,cantik mulus..sekali pandang dah mcm acuannya pulak, bagai takde cacat cela..

Nuwairani Ismail berkata...

sangat cantik apam kak amie tu. licin aje permukaannya..nani pun dah lama tak buat ni..

Asmara berkata...

saya buat guna air pisang, nnti try guna buah2an lain pulak kan kak. hehe..

Kamariah Awang berkata...

Cantik apam pisang tu.. Mesti sedap!

JUMEE ZAILA AHMAD berkata...

assalamualaikum.... terima kasih kerana sudi singgah blog saya.... salam kenal ye...

Shahriah Abdullah Novelis berkata...

SAlam Kak Amie cayang... wahh kemasnya.. nampak licin... kalau bagi kat sha ni jangan tanya licin ke tak ekk.. dah tentulah tinggal piring aje hheehhhe

mama sara nur berkata...

assalam
lajunya K.Amie he he
hari tu tergoda ngan apam mentega hari ni nampak apam pisang hu hu
sedapnya ,bila nak try ni..
mintak kat k.Amie je lah he he

Izan Ishak berkata...

aduhaiiii kak amie... tergoda sungguh dgn apam pisang yang licin berkilat tu...

Wani berkata...

salam kak amie .. wanie datang bawak piring .. ke dah habis ke ..hihi alahai lambat betol wani .. comel je apam kak amie ..licin ...

ijayuji berkata...

Salam kak :D kita dtg awal pagi nii dgn harapan masih ada lg baki apam tu ya seketul pun jadilah kn tp datang lmbt kompem abis :D

Aju Mohit berkata...

Emm nyum2 feveret saya ni, suke tgk tekstur apam tu kan lembut jek

rahel berkata...

Selamat pagi Kak Amie...tentu dah abis apam pisang ni kan..mulus dan tulus jer kejadiannya...suka2x.

ummiross berkata...

Amie, kreatif betul, kalau macam ni tentu tak membazir, bila ditambah pisang tentu lagi sedap ye Amie..

☆*♥L@dy @yU♥*☆ berkata...

zazzzzzzzzz dtg laju2
sua piring dah ni
ader lagi x akak???
ngeeee
lama x bikin

quinnie berkata...

saya kan kak..dah lama teringin nak buat apam guna acu ni...tapi bila dikenangkan nak kena sapu minyak pada acu yg berbentuk2 cam gini terus tak jadi..kekekek...

MamaEma berkata...

rajinnya akak masak... terus perut berbunyi...alamak, pose lah hari ini

Ucu Faridah berkata...

air nya tak dituang sekali ke k.amie cayang...dah serret ni..hahaha..

Kakzakie berkata...

Amie kreatif bab guna alat dan presentation itu yg buat kakak tak boleh tahan bila tengok masakan amie...

sabar dubai berkata...

salam kak amie..nmpk kemas ajeeee apam tuh....cantikk

MaDiHaA a.k.a Ratna berkata...

rajin juga amie buat apam yer.. aritu nampak apam mentega... yg ni dah olah campur pisang pulak.. mesti lagi sedap... dah lama tak buat sebarang jenis apam...

zila 4ever berkata...

salam kak amie..
set cawan tue..beli kat mana..terguda tgok bunga dia tue..he hheee apam tue pulak ada lg kew..:)

kakna berkata...

salam..
kakna ketinggalan rapid ni.. tu la lambat sampai.
comey-comey apam pisang amie ni.

Yana Shaiful berkata...

alaaa..yana lmbt smpai sini..mst dh abis kan..igt kan bleh nk tukar dgn kuih bakar pisang hehee..apam akak cantik sgt..nnt ada pisang yana nak try jgk :-)

sHa AhM@d berkata...

cantik apamnya..