Apam Pisang Mentega

7:34 PTG

Salam petang Ahad. Jom makan Apam Pisang Mentega. Sebenarnya, asas daripada Apam Mentega Gula Hangus tetapi ditambah sedikit pisang lenyek disebabkan rasa sayang melihat 3 sikat pisang terbiar lebam tak terusik.  


Resepi asal boleh lihat DI SINI dan  juga DI SINI. Amie bubuh 1 cawan pisang lenyek. Tak tahu apa nama pisangnya tapi bila dilenyek terus hancur lunyai tak ada urat. Lepas itu, Amie masukkan sekali dalam mixer bersama adunan gula dan telur. Itulah sebabnya rupa Apam Pisang Mentega kelihatan licin semacam! Rasanya pun kira boleh diterima oleh kami sekeluarga dan dinikmati bersama minuman panas di petang yang dingin ini kerana hujan sepanjang hari.


Selamat malam rakan-rakan pengunjung tersayang. Jumpa lagi!

28 comments

  1. as-salam Amie
    cantik ler apam pisang tu ..wangi je baunya..terliur kita kat sini..

    BalasPadam
  2. salam Amie,kat sini hujan lah Mie nampak apam ni aduii teringin la pulak mesti sedappp ni kan..

    BalasPadam
  3. cantik ar apam tu...nampak licin je.
    wangi bau aroma pisang sampai kesini...huhu

    BalasPadam
  4. nnti kalau ada pisang nk try buat juga...

    BalasPadam
  5. salam k.Amie,cantik mulus..sekali pandang dah mcm acuannya pulak, bagai takde cacat cela..

    BalasPadam
  6. sangat cantik apam kak amie tu. licin aje permukaannya..nani pun dah lama tak buat ni..

    BalasPadam
  7. saya buat guna air pisang, nnti try guna buah2an lain pulak kan kak. hehe..

    BalasPadam
  8. Cantik apam pisang tu.. Mesti sedap!

    BalasPadam
  9. assalamualaikum.... terima kasih kerana sudi singgah blog saya.... salam kenal ye...

    BalasPadam
  10. SAlam Kak Amie cayang... wahh kemasnya.. nampak licin... kalau bagi kat sha ni jangan tanya licin ke tak ekk.. dah tentulah tinggal piring aje hheehhhe

    BalasPadam
  11. assalam
    lajunya K.Amie he he
    hari tu tergoda ngan apam mentega hari ni nampak apam pisang hu hu
    sedapnya ,bila nak try ni..
    mintak kat k.Amie je lah he he

    BalasPadam
  12. aduhaiiii kak amie... tergoda sungguh dgn apam pisang yang licin berkilat tu...

    BalasPadam
  13. salam kak amie .. wanie datang bawak piring .. ke dah habis ke ..hihi alahai lambat betol wani .. comel je apam kak amie ..licin ...

    BalasPadam
  14. Salam kak :D kita dtg awal pagi nii dgn harapan masih ada lg baki apam tu ya seketul pun jadilah kn tp datang lmbt kompem abis :D

    BalasPadam
  15. Emm nyum2 feveret saya ni, suke tgk tekstur apam tu kan lembut jek

    BalasPadam
  16. Selamat pagi Kak Amie...tentu dah abis apam pisang ni kan..mulus dan tulus jer kejadiannya...suka2x.

    BalasPadam
  17. Amie, kreatif betul, kalau macam ni tentu tak membazir, bila ditambah pisang tentu lagi sedap ye Amie..

    BalasPadam
  18. zazzzzzzzzz dtg laju2
    sua piring dah ni
    ader lagi x akak???
    ngeeee
    lama x bikin

    BalasPadam
  19. saya kan kak..dah lama teringin nak buat apam guna acu ni...tapi bila dikenangkan nak kena sapu minyak pada acu yg berbentuk2 cam gini terus tak jadi..kekekek...

    BalasPadam
  20. rajinnya akak masak... terus perut berbunyi...alamak, pose lah hari ini

    BalasPadam
  21. air nya tak dituang sekali ke k.amie cayang...dah serret ni..hahaha..

    BalasPadam
  22. Amie kreatif bab guna alat dan presentation itu yg buat kakak tak boleh tahan bila tengok masakan amie...

    BalasPadam
  23. salam kak amie..nmpk kemas ajeeee apam tuh....cantikk

    BalasPadam
  24. rajin juga amie buat apam yer.. aritu nampak apam mentega... yg ni dah olah campur pisang pulak.. mesti lagi sedap... dah lama tak buat sebarang jenis apam...

    BalasPadam
  25. salam kak amie..
    set cawan tue..beli kat mana..terguda tgok bunga dia tue..he hheee apam tue pulak ada lg kew..:)

    BalasPadam
  26. salam..
    kakna ketinggalan rapid ni.. tu la lambat sampai.
    comey-comey apam pisang amie ni.

    BalasPadam
  27. alaaa..yana lmbt smpai sini..mst dh abis kan..igt kan bleh nk tukar dgn kuih bakar pisang hehee..apam akak cantik sgt..nnt ada pisang yana nak try jgk :-)

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe