ADSENSE

Sabtu, 10 Mac 2012

Red Plum & Sugar Plum Smoothie

Salam pagi Sabtu buat semua pengunjung yang dihargai. Apa agaknya sarapan pagi ini ye. Amie sediakan nasi goreng kampung untuk anak-anak. Habis licin tak berbekas sebab Amie gorengkan telur puyuh untuk mereka! Sebentar lagi Amie akan bergerak ke Batalion 17, PGA Lahad Datu untuk menyertai majlis penutupan Kem Waja Diri. Sebelum itu Amie ingin jamu rakan-rakan pengunjung dengan Red Plum & Sugar Plum Smoothie. Kali ini Amie kurangkan kuantiti susu segar supaya smoothie lebih pekat, dan rasanya tentulah kurang sedikit lemaknya tapi masih terasa enaknya!


Resepi: Red Plum & Sugar Plum Smoothie
Sumber: Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
2 biji red plum - buang biji dan hiris kecil
10 biji sugar plum - belah dua dan buang biji
75ml yogurt asli
75ml susu segar
1 sudu gula pasir

Cara:
1. Sejukbekukan red plum bersama sugar plum selama 4-5 jam.
2. Campurkan bahan sejukbeku bersama yogurt asli, susu segar dan gula pasir ke dalam pengisar.
3. Kisar kesemua bahan sehingga halus.
4. Sedia untuk dihidangkan.

P/S: Smoothie kali ini rasanya agak masam sedikit, mungkin red plum yang Amie gunakan itu tidak dapat menandingi rasa manis sugar plum. Tapi tetap enak!



Jom minum segelas seorang! Kita cuci perut di pagi Sabtu ini yea...


6 ulasan:

Ros berkata...

Salam Amie,

kak Ros memang suka yang masam2 sikit...baru lah ump he.he.he.....rajin lah Amie ni.....

quinnie berkata...

dah lamanya saya tak makan buat plum kak...sedapnya..dulu suka beli...:)

Diana @ Melley Mey berkata...

Assalamualaikum akak...
Wah pasti sedap nie kan akak... Kalu ler dpt segelas nie kan best... :)

Paty's Kitchen - Cook with passion. berkata...

Salam Amie...wah bab2 smoothie...Amie memang pakarnya..ini memang syok syok buat penyejuk tekak. Pokok anggur macam mana?

Amie berkata...

Salam Ros,
memang ada umph....sedap!

Quinnie,
sugar plum jarang dapat, tapi kalau ada memang mesti beli punya sebab sedap!

Waalaikumussalam
Diana,
kenyang dapat segelas smoothie ye Diana.

Kak Paty,
Amie memang suka smoothie, nak buat pun senang saja he hehh
Pokok anggur hidup subur tapi ketika buahnya hampir masak, Amie sibuk jaga suami di hospital, bila sekali jengok rupanya dah masak dan dimakan burung!

ainnoraini berkata...

Sedapnya amie... Terasa sejuk jer tekak ni..