Cempedak Goreng

4:12 PTG

Selamat petang semua pengunjung yang dihargai. Oleh kerana cuaca sejuk, disebabkan hujan sepanjang pagi, jadi Amie jemput rakan-rakan untuk menikmati minuman petang bersama hidangan ringan iaitu Cempedak Goreng. Tentu banyak cara untuk menyediakan Cempedak Goreng yang enak. Amie kongsikan bersama resepi Cempedak Goreng dengan menggunakan bahan tambahan iaitu serbuk ENO untuk merangupkan hasil gorengannya. Sesiapa yang berminat bolehlah mencubanya dan sudah semestinya hasilnya tidak mengecewakan!



Resepi: Cempedak Goreng
Sumber: Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
1 biji cempedak - 1kg
3/4 cawan tepung gandum
3/4 cawan tepung beras
1 sudu serbuk ENO
1 sudu gula pasir
sedikit serbuk kunyit
sedikit garam
air 
minyak

Cara:
1. Campurkan tepung gandum dengan tepung beras bersama serbuk ENO, gula pasir, garam dan kunyit.
2. Masukkan air sedikit demi sedikit dan gaul sebati mengikut kepekatan yang diingini.
3. Panaskan minyak yang banyak untuk menggoreng cempedak sehingga tenggelam.
4. Celupkan cempedak ke dalam bancuhan tepung dan goreng hingga kuning keemasan.
5. Angkat dan toskan.

12 comments

  1. salam mie.. wanginya sampai ke bangi ni ha..

    BalasPadam
  2. Amie..ummi datang dalam kepenatan,nak menjamu selera jap, cempedak goreng memang kegemaran ummi..

    BalasPadam
  3. salam kak amie..sangat rindu nak makan cempedak goreng..
    macam dah terbau-bau je bau cempedak tu ha..

    BalasPadam
  4. Amie....ado lagi x..?? sedapnyer makan time musin sejuk2 ni...nk yg panas2...ade lg..???/hihiih

    BalasPadam
  5. sedapnya cempedak ..ada kopi o ke kopi Jantan ni? hehe

    BalasPadam
  6. bulat2 dan nampak kerangupan cempedak ni

    BalasPadam
  7. boleh bayangkan, sedapnya harumnya bau cempedak goreng Kak Amie tu

    BalasPadam
  8. Salam Ibundo,
    memang wangi....:)

    Ummi,
    jemput Ummi...jangan segan! Rangup ni.

    Kamalia,
    memang sedap makan cempedak goreng, nak pula cuaca sejuk begini.

    BalasPadam
  9. Mimie,
    abis dah...nanti Amie goreng lagu ye...

    Anna Qawina,
    semua jenis kopi ada he he hehh jantan betina semua dah sedia, pilih je he he heh

    WC,
    memang rangup! cepat je licin anak-anak kerjakan!

    BalasPadam
  10. Kasih,
    iya guna ENO... tak payah bubuh soda bicarbonate atau baking powder.

    Ixora,
    sedap, harum lagi!

    BalasPadam
  11. comelnyerrr cempedak goreng kak amie :)

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe