Nasi Asoka

7:37 PTG

Setelah sepagi suntuk meninjau-ninjau buah epal bidara yang berbuah di luar pagar rumah Amie di SINI, jadi sebelah petang pula Amie sibuk di dapur. Kali ini  resepi dari Amie's Little Kitchen ialah Nasi Asoka, dan bukannya filem Asoka yang dibintangi oleh Shah Rukh Khan dengan Kareena Kapoor tu! Nampak macam klasik saja nama hidangan Amie kali ini. Apa tunggu lagi! Jom kita makan.


Lauk Nasi Asoka seperti di dalam resepinya, dihidangkan bersama ayam goreng yang dikukus terlebih dahulu. Jom kita semak sama-sama resepi Nasi Asoka yang sememangnya lazat ini.



Resepi: Nasi Asoka
Sumber: Sajian Tradisi Popular - Majalah Perempuan

Bahan-bahan:
1kg Beras Jati Super Siam Istimewa - Amie gunakan beras Basmathi
1 liter air
70ml susu sejat
garam secukup rasa

Bahan-bahan rempah kisar:
6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 biji tomato
1 inci halia tua
1 sudu besar rempah masala

Bahan dedaun:
2 tangkai daun kari
3 tangkai daun pudina - Amie tak guna

Bahan kekacang:
1/2 cawan kacang gajus - digoreng
1/2 cawan badam - digoreng

Minyak untuk menumis:
3 sudu besar minyak sapi
3 sudu besar minyak jagung

Cara:
1. Panaskan minyak sapi dan minyak jagung dalam rice cooker. Tumis bahan kisar sehingga garing.
2. Masukkan daun kari dan daun pudina dan tumis hingga layu.
3. Masukkan air, susu dan garam. Biarkan mendidih.
4. Masukkan beras dan tutup, kacau sekali-sekala.
5. Apabila wap nasi naik, gaulkan bahan kekacang dan kacau perlahan-lahan dan tutup periuk.
6. Apabila nasi telah kering, bolehlah dihidangkan bersama ayam goreng.

Sebenarnya tidak dituliskan resepi ayam goreng untuk nasi ini tetapi ada disebut tentang ayam tersebut hendaklah diperap bersama lada sulah dan garam masalah serta dikukus terlebih dahulu sebelum digoreng. Di bawah ini Amie sertakan resepi yang Amie sendiri buat untuk menghasilkan Ayam Goreng Asoka. Jadi, nama Ayam Goreng Asoka ini sememangnya pandai-pandai Amie sendiri untuk memberikan namanya.


Resepi: Ayam Goreng Asoka

Bahan-bahan:
4 keping daging ayam
minyak

Bahan perapan:
1 sudu besar rempah masala
1/2 sudu serbuk kunyit
1/2 sudu lada putih - kisar
3 biji bawang putih - kisar
1.5cm halia - kisar
1 sudu besar serbuk pati ayam

Cara:
1. Perap daging ayam bersama bahan perapan selama 1/2 jam.
2. Kukus daging ayam sehingga masak. Keluarkan dari pengukus dan toskan.
3. Panaskan minyak dan goreng ayam tadi hingga garing.
4.Sedia untuk dihidangkan bersama Nasi Asoka.


Nasi Asoka memang sedap walaupun hanya berlaukkan Ayam Goreng Asoka! Tak rugi mencuba resepi ini sebab rasanya setanding dengan pelbagai nasi beraroma yang lain. Lepas makan Nasi Asoka, kita makan rambutan pula. Encik Suami bersama si bongsu mengait lagi buah rambutan di kampung. Sampai rumah waktu senja dengan sebakul rambutan yang lebih merah dari kelmarin!



Kalau makan banyak-banyak, nanti sakit tekak, batuk.... tanggung sendiri ye!



45 comments

  1. salam amie..
    cantik betul kualiti gambar amie... kamera jenama apa ya??? hehehe nak gendeng jer nie..

    BalasPadam
  2. salam amie....wah cantik dan menarik nasi asoka...nama pun cantik...tiba2 akak rasa lapar lah pulak....huhuhu

    BalasPadam
  3. kak Amie terguda dah tengok nasi Asoka kak Amie ni

    BalasPadam
  4. thanks amie share resepi ni..mama nak masak nanti..dah terliur ni..hu2x..

    BalasPadam
  5. Salam Ilahjy,
    sebenarnya kamera yang sama dari dulu sampai sekarang, kamera cabuk... cuma sekarang ni tangan dah menggatal lebih tekan2 butangnya.

    Salam NoorMasri,
    jom makan...macam hidangan klasik je ye.

    Puan Rosa,
    mari makan sama Puan Ros.

    BalasPadam
  6. Chik Mimi,
    oooo...nasi asoka memang pandai menggoda!

    WC,
    posing Nasi Asoka di senja hari WC.

    Mama Aini,
    silakan...memang sedap! takrugi cuba..ringkas je.

    BalasPadam
  7. waa bestnya Amie, ummi nak cuba jugaklah nanti.

    BalasPadam
  8. waduh kak...nasi Asoka pula..sedapnya tgk. rasa nak ambil pinggan nk cedok nasi ni jer tapi tgn tak sampai pula...hehe

    BalasPadam
  9. assalamualaikum amie..
    nani datang sini waktu malam. sebab sejuk2 ni syok merayap.. hehehe..
    wahhh sedapnya nasi asoka, tak pernah dengar lagi.. ni baru 1st time.. sure sedap kan.. nampak pun sangat menyelerakan.. nyum nyum...

    BalasPadam
  10. Nasi Asoka...wah! namanya je dah tergoda...masuk list dulu...buat kena tunggu turn...he he...paling best...rambutan kat bawah tu...campak2la kesini sikit...:)

    BalasPadam
  11. Salam Kak Amie..bestnya nasi Asoka..nama pun glem jer ^_^ nnt nk try lah..simpan dulu resepi..nk merempit cari basmathi dulu..stok dh abis hihii..

    BalasPadam
  12. salam kak.. namanya unik.. penggunaan rempah masala tentu sedap.. cantik gambar akak.. mengoda betul.. alamak nampak rambutan lagi.. merahnya

    BalasPadam
  13. salam amie..
    ratna dah bersila ni.. mana air basuh tangannya ye? nasi dah senduk ni tp tangan tk berbasuh segan pula nak makan.. hehe...

    betul2 menggoda nasi ni amie... dah lama ratna tak tak masak nasi berperisa... tp kerap juga mkn musim cuti sekolah ni sbb kerap dpt jemputan kenduri kawin.. hehe..

    BalasPadam
  14. macam nama jepun pun ada gak...nama film shah rurh khan pun boleh gak..
    cantikk je bila guna beras basmathi kan

    BalasPadam
  15. Ummi,
    memang best! klasik gitu.

    Nieza,
    nanti Kak Amie hantar ye, sepinggan je tau...sebab yang di belakang tu dah beratur dengan tapau masing-masing he hehehh

    JassNani,
    memang sedap, first time Amie masak.. tapi tak rugi cuba, sangat berbaloi!

    BalasPadam
  16. Cik Cek,
    ha...sambut rambutan ni...dapat tak?
    tak rugi cuba masak nasi asoka...sedap!

    Yana,
    wokey...cepat2 cari beras Basmathi.

    Juwita,
    teringin makan rambutan ye...la siannya, takpe nanti boleh makan puas2 kalau balik sini,
    itulah rupa nasi Asoka Ita...

    BalasPadam
  17. salam amie...liza dtg bawa pinggan ni...apeee? dah habis, sedihnya...huhuhhuhu
    tp nasi ni mmg nmpak sedap, nnt Liza nk try la...

    BalasPadam
  18. Madiha,
    silakan...jemput makan,
    first time cuba masak nasi Asoka.. terjumpa resepi dalam majalah lama.

    Kasih,
    agaknya asal dari India kot, sebab ada rempah masala, pakai daun kari... minyak sapi....

    BalasPadam
  19. Liza,
    alaaa... Liza teringal keretapi ye, takpe nanti kak Amie masaklagi.

    BalasPadam
  20. Kak amie cayang,bila nengok pic nasi asoka yg menawan,watkan air liur cam nak menitik nih terpaksa ditahan,adoiyaiii mmg nmpk sgt2 sedap..Pic akak snp makin cantiklah kak..

    BalasPadam
  21. waduh...pengsan gue...nampak menyelerakan sungguh...suatu hari nanti akan ditry jugak resepi ni..kepingin tau apakah rasanya..

    BalasPadam
  22. Asalamualaikum Amie..
    Cantiknya gambar ya Amie amikkkkk....
    Tak pernah masak nasi ni.. Menarik..

    BalasPadam
  23. As'salam Amie

    Salam pagi yang dingin, tapi tak lah hati ct turun dingin macam cuaca di KL ni. Hati sentiasa membara sebab tengok masakkan nasi asoka ni. adoiii..sedapnya kalau boleh tembus harumnya kat screen laptop dah tentu tersorong2 hidung ct ni..hahaha

    Nama nasi nya macam nama pelakon Korea lah Amie..hehehe. Nak cuba jugaa! tapi bukan hari ni, perut dah kenyang lain hari ct cuba masak. bahan2 banyak yang tak ada, amik dulu resipi lah ya :)

    BalasPadam
  24. salam amie..
    maklong hari ni takmo makan nasi..
    tapi terliur tengok rambutan tu..
    maklong sorang2 boleh habis sekilo tau.. mentekedarah bukan makan.. hehe..

    BalasPadam
  25. aslmkum amie.. nasi glem ni.. special namanya.. bila la sy nk rajin masak nasi camni eh..

    BalasPadam
  26. Salam Kak Amie..sorry lama tak singgah..internet kong..wah sedapnya nama..sesedap rasa jugak ni...nak sesudu..mesti dah habis kan...

    BalasPadam
  27. wah..kak amie..nasi pun ada nama asoka jugak...baru2 ni rasanya pernah dengar org duk sebut kek asoka....rupanya nasi pun ada jugak nama ni..hehehe

    BalasPadam
  28. Dana,
    selamani ambil gambar main tangkap muat je sebab nak cepat, asalkan nampak rupa bentuk makanan cukuplah, tapi kali ini ada masa lebi, cuba posing2 resepi sampai pening2 lalat Nasi Asoka tu ...

    Rahel,
    rasanya enak banget! ada bau daun kari tapi gue tak pakai daun pudina, ayam gorengnya juga enak sebab dikukus dulu,lembut isnya.

    Naz,
    dah lama nak masak Nasi Asoka, baru kali ni terbuat.

    BalasPadam
  29. Ct. Delima,
    iyelah Ct,ada nama Korea, nama Maharaja Asoka pun ia...silakan salin resepinya, nanti masak sedap2 ye Ct.

    Maklong,
    memang kita pun suka mentekedarah rambutan... kalah Maklong makan sekilo, Amie boleh habis sebakul... he he hehh tapi makan sikit2lah.

    Dzana,
    sama saja ni masaknya dengan nasi yang lain, bahan asasnya pun mudah dicari.

    BalasPadam
  30. Kerull,
    sesudu je? dah rasa sesudu mesti nak makan lagi...

    Quinnie,
    Tak tahulah kenapa namanya Asoka, tapi kak Amie rasa sebab ada ciri2 Indianya yang boleh dikaitkan dengan Maharaja Asoka, ada daun karinya, dan penggunaan minyak sapi.

    BalasPadam
  31. Assalam Amie, amboiii sedapnya nampak nasi Asoka diaaa...tengok lak ayam goreng besar2 gitu...adeeeii, rasa nak ngap teruss laah! :)

    BalasPadam
  32. saya belum pernah lagi makan nasi asoka ini,tapi nampak sedap yah.. andai neighbour dengan K'Amie gampang khan bisa minta sepiring nasi Asoka lengkap dengan ayam nya.. hehe

    BalasPadam
  33. Kak Zai rasa nasi ni tentu sedap,nampak simple dan mudah membuatnya.

    Kalaulah kak Zai duduk berjiran dengan Amie mungkin selalu bawa pinggan hehehe.....

    BalasPadam
  34. Waalaikumussalam Ummi,
    sedap tau Kak Ummi,mehlah cuba...ayam goreng tu memang sesuai sangat jadi lauk, lembut je isinya.

    Melly,
    bagusnya kalau berjiran ya Melly...bisa selalu tukar2an pinggan.

    Kak Zaitun,
    memang mudah saja menyediakannya kak Zai, sama macam nasi beraroma yang lain, seronok duduk berjiran ye kak.

    BalasPadam
  35. ucu ambik tau resipi akak ni..utk dihidang kan pada kakanda yg akan dtg sabtu ni...
    (sbb ucu bab masak nasi yg ada minyak sapi ni kureng sikit..)

    kakak ucu ni caterer, jd ucu pn x nk ngalah, nk tunjuk terror lah jugak dlm bab masak nasi mcm gini,...doakn ucu berjaya ye..kak amie cayang...

    BalasPadam
  36. wahhh...makin comel blog kak amie..hehe..saya suka...gambar pon cantik sgt..;)

    BalasPadam
  37. kak amie! cantiknya rumah baru! hehe.. wah nasi asoka teringin la pulak! :D

    BalasPadam
  38. sedap
    ayu nasik set gini
    nnt blh try....yummyyyy

    BalasPadam
  39. amboiii Kak Anim, sedapnyalah nampak ayam tu

    BalasPadam
  40. Ucu,
    memang sentiasa didoakan agar adikku yang satu ini berjaya dalam bidang yang diminatinya, insya-Allah... kalau dah berjaya nanti, jangan lupakan Kak Amie ye cayang Ucu...

    Nens,
    terima kasih sudi singgah selalu di sini.

    Asmara,
    musim cuti sekolah ni adalah masa nak kemas rumah sikit.

    BalasPadam
  41. Lady Ayu,
    memang Ayu boleh try.

    Ixora,
    jemput makan sekali Ixora.

    BalasPadam
  42. Hai.. kena cari rempah masala la nampaknya..che mid tak pernah beli sebelum ni..

    BalasPadam
  43. Che Mid,
    buat sendiri pun boleh.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe