Jus Epal Merah Dengan Oren Sunkist

1:36 PTG

Sewaktu Amie mengisar epal merah dengan oren Sunkist untuk dijadikan jus tadi, cuaca terang benderang dengan sinaran matahari yang terik. Belum sempat Amie minum jus, tiba-tiba cuaca berubah mendung dan hujan turun dengan lebatnya. Oh! Kusangka  panas sampai ke petang, rupanya hujan di tengahari. Amie pun simpanlah jus epal merah dan oren Sunkist tadi dalam peti ais.  Nanti, manalah tahu hujan tak sampai ke petang dan matahari muncul kembali, bolehlah minum seteguk dua jus yang tersimpan tadi.Yang di bawah ini belum dibubuh ketulan ais.


Resepi: Jus Epal Merah Dengan Oren Sunkist
Sumber: Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
2 biji epal merah - potong kecil-kecil
1 biji oren Sunkist - buang kulit dan biji (jika ada)
1 sudu madu - Honey Red Dates Tea
3 sudu gula
4 cawan air
ketulan ais - pilihan

Cara:
1. Kisar epal, oren Sunkist, madu dan gula bersama air hingga hancur.
2. Tapis bahan di atas.
3. Tuang ke dalam gelas.
4.Tambahkan ketulan ais jika suka.
5. Sedia untuk diminum.

9 comments

  1. Tak pernah cuba lagi gandingan epal+sunkist ni, kalau tembikai + sunkist sedap..nanti nak try la, banyak resepi baru blog kak amie ni, tunggu rajin atau tak je nak buat hehe

    BalasPadam
  2. tempat saya panas membahang...kalau dapat minum jus tu kan bestnyaaaa...postkan ke sini ya kak Amie...saya tnggu depan pintu...hihihi..

    BalasPadam
  3. menyegarkan..tak pernah campur dua buah ni..

    BalasPadam
  4. perggghhhh...sedapnya jus ni, masam2 gitu...tp kalu segelas macam xcukup ni...kami dtg ramai ni....hihihihi

    BalasPadam
  5. tak payah kecok nak angkat jemuran...
    ucu dah tolong angkatkan dah kain tu..
    minta segelas..penat lah ...

    BalasPadam
  6. Qema,
    saja-saja je cuba.

    MP,
    okey....jus sudah sampai depan pintu!

    WC,
    kena pilih buah yang sesuai untukcampur.

    Liza,
    boleh lebih segelas, ada lagi ni Liza.

    ucu,
    dia ni memangla... mesti nak upah, sebab datang dari jauh punya pasal, Kak Amie buatkan satu juga untuk ucu ye.

    BalasPadam
  7. salam kak amie ...

    wahh kalo kat sini hujan2 pekena jus epal merah n sunskist .. makin bertambah sejuk lah wani .. hihi.. tapi wani x pernah cuba lagi gabungan 2 rasa buah ni tentu sedap :))

    BalasPadam
  8. Wani,
    ikut cita rasa lidah buaya Amie memang sedaplaaa... he hehehh

    BalasPadam
  9. Eh bestnya, nak cubalah Amie, epal merah dah ada, nak kena cari limau sunkist ni hehe..InsyaAllah.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe