ADSENSE

Selasa, 8 November 2011

Sup Merah Gear Box

Terima kasih buat rakan-rakan yang telah memberi ucapan takziah dan berkongsi rasa di atas pemergian serentak sepupu dan anak sepupu Amie yang lemas di sebuah tasik di Puncak Alam kelmarin. Amie dapat rasakan kesedihan Makcik Semah di atas kehilangan anak lelaki bongsunya yang berusia 21 tahun dan juga sepupu Amie yang kehilangan anak lelakinya yang berusia 16 tahun dan masih belajar di Tingkatan 4. Menurut bonda, tidak terkira ramainya orang yang datang menziarah ke rumah Makcik Semah di Kampung Bukit Hijau. Pada masa yang sama, Amie teringat pada malam takbir Aidil Adha semasa Amie darjah 4, tepat pukul 9 malam, kakak kedua Amie pergi untuk selama-lamanya dalam usia 20 tahun, dan turut meninggalkan seorang putera berusia 1 tahun. 9 tahun yang lalu, pada Aidil Adha hari kedua, ayahanda kembali menghadap Ilahi... tapi yang paling memilukan ialah pada pagi tersebut Amie sekeluarga berangkat pulang ke Sabah setelah beberapa hari menziarahi ayahanda. Ayahanda kembali kepada-Nya ketika Amie dalam penerbangan dari Kota Kinabalu ke Lahad Datu. Sesampainya Amie ke Lahad Datu, bonda menelefon dan mengatakan ayahanda telah tiada, dan bonda kata....... tak perlulah pulang kerana tempat Amie jauh dan jenazah ayahanda telah selamat dikebumikan petang itu juga. Waktu itu Amie hanya mampu menangis  duduk terjelepok di hujung tangga kerana merasa sangat terkilan, rasa bagai mahu pecah dada Amie....... lama Amie menangis manakala suami sepanjang waktu di sisi Amie memujuk dan memberi semangat. Tiga bulan kemudian  Amie pulang ke kampung dan menziarahi pusara ayahanda........

Petang tadi bonda sempat memberitahu Amie tentang seorang ustaz di kampung kami yang bernama Ustaz Shuib. Ustaz Shuib membuat korban sebanyak 12 ekor lembu pada hari pertama Aidil Adha (Ahad lepas) dan beliau sendiri yang menyembelih lembu-lembu tersebut di masjid. Setelah selesai menyembelih lembu yang  ke 5, tiba-tiba Ustaz Shuib terjatuh dan meninggal di tempat sembelihannya....... macam-macam ikhtibar yang kita boleh ambil dari pelbagai peristiwa korban.....

Hari ini suami Amie bawa pulang tulang lutut atau gear box lembu korban dari sekolahnya. Memandangkan tulang gear box itu masih segar, Amie buat sup. Resepi kali ini Amie ambil dari buku Masakan Tradisi Melayu Johor.


Punyalah besar kepala lutut lembu tak dipotong-potong. Nak potong pun tak ada parang atau benda tajam lain yang sesuai. Suami kita kata rebus sajalah. Amie pun ikutlah apa katanya. Kita semak resepi Sup Merah Gear Box di bawah ini:

Resepi :    Sup Merah Gear Box
Sumber :   Buku Masakan Tradisi Melayu Johor
Chef:        Noraini Margono

Bahan A:
2 kg tulang kambing - Amie gunakan tulang lembu
2 sudu besar serbuk lada - Amie bubuh 1 sudu 
1 sudu besar lada hitam - tumbuk
2 sudu besar rempah sup
4cm kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2 kuntumbunga cengkih
2 sudu besar puri tomato - Amie gunakan 4 sudu
3 sudu besar minyak
1 sudu besar garam
1 sudu besar gula

Bahan B:
2 ulas bawang putih - Amie gunakan 7 ulas
2 ulas bawang merah - Amie gunakan 10 ulas
4cm halia

Cara:
1. Rebus tulang dengan sedikit halia dan garam hingga dagingnya empuk.
2. Kisar kesemua Bahan B.
3. Panaskan minyak di dalam kuali, tumiskan kayu manis,bunga lawang dan bunga cengkih diikuti Bahan B, serbuk lada, lada hitam dan rempah sup.
4. Tumis bahan hingga garing. Kemudian masukkan puri tomato, garam dan gula.
5. Masukkan bahan-bahan ini ke dalam periuk berisi rebusan tulang, tambah air jika terlalu pekat.


Suami dan anak-anak makan Sup Merah Gear Box dengan mee hoon. Amie hanya sentuh sedikit saja, setakat menghirup beberapa sudu dan makan sedikit daging yang melekat sebab perut Amie sudah dipenuhi dengan Smoothie Nenas & Kiwi.


Sesiapa yang ingin mencuba resepi ini, Amie persilakan dengan segala hormatnya.... kalau nak makan lelemak dalam tulang lutut itupun....dipersilakan...... baca Bismillah dulu.

23 ulasan:

nuwairani ismail berkata...

nani tak ambil pula bahagian gear box hari tu. mungkin orang2 yang uruskan sembelihan tu dah ambil untuk diorang masak di sana. kalau bagi kat nani pon, tak reti juga nak masak.

rupenye banyak peristiwa yang berlaku sekitar aidil adha dalam hidup kak amie. sudah menjadi ketentuannya...kita redha jela dengan apa yang berlaku...

Kamariah Awang berkata...

Takziah, Amie... Ma baru terbaca kesah kedukaan Amie. Nanti jap lagi nak buka entri Amie yang ma ketinggalan tu. Bersabarlah yer... Tiap yang pergi pasti kembali kepadaNya...

MulutPayau berkata...

Takziah k.amie...saya ktnggalan ntry lepas...sedih baca kisah k.amie...apa yg berlaku dalam hidup kita adalah ktntuannya...

Saya ada jugak mertua bagi gear box..tak buat apa2 lagi..masih dalam peti....rasanya kena buat sup jugak ni....

rahel berkata...

Kak Amie...seumur hidup Rahel lum pernah lg hirup kuah sup gear box..hehe..ketinggalan kapal..

CT Delima berkata...

As'salam Amie

Alhamdulillah..semoga urusan tu semua dipermudahkan ya. ct pun ada juga rasa trkilan sampailah hari ni. maasa ct menziarahi arwah bapak ct di jb. dia cuma demam biasa jer. pagi ct balik dgn adik jengah sekejap. bila hari yg sama ct balik, dlm perjalanan tu dapat call bapak ct telah meninggal dunia di hospital. sedih sangat2 memang rasa tersiat2 hati rasa pilu sampai sekarang.

sup gear box ni kalau kita pening2 kepala memang eloklah makan sbb boleh hilangkan sakit kepala. tak tahulah oarng yang cakap :)

ummiross berkata...

Allahuakbar!, ajal maut ditangan Tuhan kan Amie, Yang tengah sihat pun 'pergi' tanpa kita duga.Semoga Allah cucuri rahmat ke atas roh mereka, semoga Allah tabahkan jugak hati kita...

Ros berkata...

Salam Amie,

Faberet Kak ros ni,tapi, kalau Kak Ros makan ,sah la tak bangun ni..pening kepala..

IXORAROXI berkata...

terharu saya baca paragraph awal Kak Ame
sangat menawan kalbu sup merah Kak Amie tu!

Kerull berkata...

Salam Kak Amie...banyak sungguh khabar duka yang telah kita lalui..ajal maut itu urusan allah..dan kadangkala kita sendiri tak menyangka..namun itulah takdir..ujian pada yang tabah menghadapi...

sedih2 jugak..tapi sup gear box tu nampak menawan kalbu..hu hu peberet tuh..

Asmara berkata...

weweet! sup gear box pulak. sedapnya!

quinnie berkata...

sedapnya kak amie...slurpppp...ini yg seronoknya kalau raya korban ni...boleh makan sup tulang besar2..hihihi

quinnie berkata...

takziah atas kehilangan ahli keluarga akak...terlupa nak tulis tadi...:)

kak amie ni umur berapa ye? saya 33..macam sebaya atau saya lagi tua dari amie ni?

norlieharumaini berkata...

nampak pun dah mengiurkan... dulu penah buat 2 kali..nnt nk try resepi ni lak..

norlieharumaini berkata...

nampak pun dah mengiurkan... dulu penah buat 2 kali..nnt nk try resepi ni lak..

dZana berkata...

Salam takziah amie.. smga rohnya dicucuri rahmat.. musim mkn daging n tulang2 .. kepala akk pun cam dah fenin2 jer ni.. huuu

Faridzuan berkata...

Nani,
kalau bab tulang-tulang ni... rebus je Nani, buat sup.

iyelah Nani, kena redha atas segala ketentuan-Nya.

Kamariah,
terimakasih Ma, kita pun akan kembali jua pada-Nya.

MP,
terimakasih MP, memang sudah ketentuan-Nya,

kalau tulang gear box memang taklain dari buat sup... boleh hisap2 lemak dalam tulang tu... hi hi hii

Faridzuan berkata...

Rahel,
kena hirup juga sesekali, sedap tau...

CT,
apa yang CT alami itu memang Amie dapat rasakan, sebab lebih kurang sama saja jalan ceritanya... memang rasa sangat sedih, dalam tempoh beberapa bulan selepas kehilangan ayahanda memang Amie kuat menangis... tak macam bonda yang sangat tabah...

oooh iye ke...agaknya petualah tu ye sup gear box boleh hilangkan sakit kepala.

Ummi,
betul tu Ummi...semua akan kembali pada-Nya, cuma masadan ketikanya saja yang kita tidak tahu...

Ros,
ada HB ke Ros? hirup sikit ajelah ye Ros...

Faridzuan berkata...

Ixora,
masing-masing daripada kita pasti ada pelbagai pengalaman baik suka atau duka,

sup merah gear box tu ye...

Kerull,
betul tu Kerull...sudah takdir dan ketentuan-Nya,

sesekali buat sup merah pula...

Asmara,
gear box fresh ni Asmara...

Faridzuan berkata...

Quinnie,
Kak Amie lebih tua dari Quinnie,

memang seronok masak tulang besar-besar ye Quinnie..

Norlie,
jangan tak cuba ye Norlie...sup merah!

Amie berkata...

MINTA MAAF....AMIE TERGUNA AKAUN ANAK AMIE....

Mieza berkata...

kak amie...salam rinduuuu...tak pernah lg mieza makan sup merah ni..kalau daging boleh juga agaknya dibuat sup begini ye kak..sebab dalam peti ais cuma ada daging..tulang tak ada..teringin nak mencuba...izinkan mieza copy resepinya ye kak..TQ kak :)

KuNanGKuNanG berkata...

sedapnye..kalau makan confirm peluh2 ni..:)

Papa-NtiQ berkata...

Hi Amie...Anyway cakap pasal sup tulang merah nih, saya baru jer upload pics kat blog saya masa gi makan kat Beach Road Gardens Singapore. Best sangat. 15 ketul habis sekelip mata hehe. Sedut punye sedut sampai pening di buat nye.

Senang2 tu singgah la yer kat www.blogmakanbest.blogspot.com topik pasal makan makan dan makan jer 100% takder topik lain. Kebanyakan nye di area JOHOR maklum la orang JB.

Jangan lupa follow blog saya tau TQ TQ TQ...