Smoothie Lobak Merah & Mangga

5:23 PTG

Selamat petang semua. Kalau ada sesiapa yang terasa dahaga bolehlah mencuba Smoothie Lobak Merah & Mangga yang Amie buat di bawah ini.  Amie suka buat smoothie adunan buah-buahan pilihan sendiri. Kalau selera tak berkenan, dan mata tak sedap memandang, atau rasa pelik dengan kombinasi buah yang Amie gunakan, minta maaf ye kawan....he hehe  sebab sebenarnya Amie cuba amalkan pengambilan lebih buah-buahan dalam diet harian, jadi bosan pulalah rasanya kalau asyik gunakan buah yang sama.


Nampaknya warna mangga ditenggelami oleh warna lobak merah! 

Resepi : Smoothie Lobak Merah & Mangga
Sumber : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
3 biji mangga masak  - anggaran 500 gram - buang kulit dan potong ikut suka
1 biji lobak merah - anggaran 150 gram - buang kulit dan potong ikut suka
300ml susu segar
150ml yogurt asli
3 sudu gula

Cara:
1. Sejukbekukan mangga dan lobak merah selama 4-5 jam.
2. Kisar lobak merah & mangga beku bersama susu segar, yogurt asli dan gula hingga hancur.
3. Tuang ke dalam gelas dan sedia untuk dinikmati.

5 comments

  1. salam petang kak amie...saya memang suka apa jua jenis smoothie..cuma malas buat je...yang pasti campurlah buah apa pun dengan susu dan yogurt,,hasilnya mmg mantap..nak segelas boleh...

    BalasPadam
  2. phewitt!, datang 'mengorat' Amie, hehe..sebab nak bawak lari smothie segelas.

    BalasPadam
  3. Minuman segar berkhasiat ni Amie...kalau dapat segelas kan best...:D

    BalasPadam
  4. Kerull,
    anak-anak tak suka langsung makan sayur, tu sebab kena rajin buat smoothie begini...dapatlah juga masukkan zat vitamin dalam badan mereka..

    Ummi,
    baik-baik ye Ummi bawa lari smoothie tu... kang jatuh pulak... he he hehh

    Cik Cek,
    jom minum sama Cik...

    BalasPadam
  5. menu2 yang macam ni nani belom try buat lagi...bukan apa, kat rumah ni ada blender pon bukan yang nani punye...jadi macam segan2 sikit kalau nk guna...heheh

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe