Jus Belimbing Dengan Lobak Merah

3:24 PTG

Hari ini cuaca tidak panas dan tidak juga mendung. Redup dan nyaman. Tambah enak kalau dapat segelas jus buah-buahan segar. Sesampainya di rumah tepat pukul 2 petang tadi, Amie sempat sediakan segelas Jus Belimbing Dengan Lobak Merah. Segelas sahaja....... dan resepi di bawah ini memang sukatan hanya untuk segelas!


Bahan-bahan:
1 biji belimbing
1/2 biji lobak merah
1/3 cawan air sejuk
1 sudu teh jus limau nipis
1 sudu teh madu
ketulan ais - pilihan

Cara:
1. Belimbing dan lobak merah dipotong kecil-kecil.
2. Masukkan lobak merah, belimbing, air sejuk, jus limau nipis dan madu ke dalam pengisar.
3. Kisar hingga hancur dan tapis.
4. Sedia untuk dihidangkan. Jika suka boleh tambah ketulan ais.

12 comments

  1. nampak seger gitu jus belimbing & lobak merah amie ni.. tapi tulah.. maklong dah banyak hari dok terkurung kat rumah kotak ni.. takleh nak kemana.. susah nak membeli2.. nantilah senang2 maklong nak gak cuba..

    BalasPadam
  2. alamak...tak minum jus lobak kak... rasa cam tak boleh nak telan jer...hehe

    BalasPadam
  3. minuman sihat ni.. sihat tubuh bdn kalau selalu diamalkan..

    BalasPadam
  4. sedap dan segar jus karot ni... dan sgt berkhasiat pulak tu... mmg bestlah layan jus ni di kala dahaga...

    BalasPadam
  5. Kak amie sayang..mieza datang ni..haus je tekak mieza ni baru habis interbiew biasiswa...tak tahan kena condemn dgn panel terus sakit dan haus tekak..mieza nak minum jus belimbing ni mesti sejukkkkk je lalu kat anak tekak..mieza ni tak pandai nak wat jus sendiri huhuhu

    BalasPadam
  6. ye..ye..datang awal..minta segelas..pastu nk sekali dgn belimbing tu je..

    BalasPadam
  7. Kat sini cuaca mendung dan hujan petang. hehehehe cam ramalan cuaca la pulak. Rasa nak balik buat jus la juga...

    BalasPadam
  8. Kak Amie,nak segelas,adeii segarnnya kalo dpt,sy kalo wat jus2 nih kak,mmg xkan wat segelas,sbb xckp,hihi..

    BalasPadam
  9. Maklong,
    nak biasakan minum jus buah-buah Maklong, banyak khasiatnya...

    MamaEma,
    memang ada yang tak boleh telan jus lobak dik...

    Dzana,
    betul tu Dzana... tu sebab nak biasakan minum jus...kalau boleh setiap hari... supaya sentiasa sihat...

    Wana,
    itulah yang kita cari ye Wana...khasiatnya...

    BalasPadam
  10. Time ni sejuk..hujan sepanjang hari..kena minum air panas..

    BalasPadam
  11. Mieza,
    insya-Allah... ada rezeki,mudah-mudahan berjaya,
    buat jus ni senang Mieza... tapi kena rajin sikitlah sebab buatnya pun macam remeh-temeh je..

    Ucu,
    ada belimbing lebih tu... ambik ajelah Ucu...jangan telan empulurya sudahla ye... he hehehh

    Hazila,
    buat jus sendiri lebih dijamin bersih & lazatnya...sebab boleh tentukan kadar gula yang digunakan...

    Dana,
    kalau jus buah lain memang buat banyak, jus lobak ...anak-anak kurang minat... he he heh buat segelas je untuk diri...

    BalasPadam
  12. banyak khasiat ni Amie, mintak secawan..

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe