Ikan Siakap Sweet & Sour

9:32 PG

Selamat pagi semua. Sepatutnya pagi-pagi begini masukkan menu sarapan tapi ... kami sarapan beli, jadi tak payah masukkanlah ye..... Di bawah ini merupakan menu tertunggak lauk makan malam kami iaitu Ikan Siakap Sweet & Sour.


Resepi: Ikan Siakap Sweet & Sour
Sumber : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
1/2 ekor ikan siakap - sebab saiz ikan agak besar, Amie potong 2
1 sudu tepung jagung
minyak
garam

Bahan kuah:
3 biji bawang merah - tumbuk
3 biji bawang putih - tumbuk
1cm halia - tumbuk
1/2 biji capsicum merah - potong dadu
1/2 biji capsicum hijau - potong dadu
1/2 biji capsicum kuning - potong dadu
1 sudu sos tiram
3 sudu sos tomato
3 sudu sos cili
2 sudu sos plum
1 sudu serbuk pati ikan bilis - jika perlu
75ml bancuhan air tepung jagung

Cara:
1. Lumurkan ikan dengan sedikit garam dan tepung jagung. Goreng hingga masak. Ketepikan.
2. Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang merah, bawang putih serta halia hingga wangi.
3. Masukkan sos tiram, sos cili, sos tomato, dan sos plum.
4. Masukkan capsicum merah, hijau dan kuning. Kacau rata.
5. Masukkan air bancuhan tepung jagung dan biarkan sehingga pekat.


Licin......sampai menjilat sirip ikan tu...

11 comments

  1. Menu sarapan ke menu makan malam ke...emmmm...yg pastinya ....nampak sedapnya.....:D
    Morning Amie...sarapan ape pagi ni...

    BalasPadam
  2. Assalam amie, siakap sweet n sour mmg best, lemak manis ikan siakap yg lagi bestnya, tambah sos yg sedap huhu, mmg menjilat jari heheh

    BalasPadam
  3. Kalau beli ikan siakap, memang selalu masak sweet & sour pun...

    BalasPadam
  4. hehe ummi menjilat bibir je lah jawabnya sebab Amie dah makan licin hingga menjilat jari..

    BalasPadam
  5. salam K.Amie.apa kabar?windu ngan akakkkkkkkkkkkkkk
    Sedapnya menu ikan siakap tu..habih dah ker?

    BalasPadam
  6. Tengah memikir nk masak ape t/tahari ni...
    Sedap jugak kalau msk mcm ni...tp ikan siakap tak de plk ktvrmh ni...

    BalasPadam
  7. Mat tengah hari Kak Amie..
    Rahel suka ikan siakap sweet n sour..bila pg mkn kat restoran..selalu oder yg ni..memang sedap..

    BalasPadam
  8. Kak Ani pun suka jugak makan ikan sweet sour ni.

    BalasPadam
  9. ikan siakap sweet sour mmng sedap...

    BalasPadam
  10. kalo bab sos..akak guna sos apa ye...terkdg masak2 gunansos..dia menghasilkan rasa yg pelik..
    inform nora nanti ye..

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe