ADSENSE

Ahad, 30 Oktober 2011

Udang Goreng Madu

Assalamualaikum ..... Jom cuba resepi yang Amie kongsi daripada Mieza@WAWMC - Resepi Udang Goreng Madu. Percubaan kali pertama yang membuahkan hasil.....sedap! Lain kali kena masak lagi dan agaknya lebih enak makan dengan nasi lemak atau nasi kuning Sabah! Terima kasih banyak-banyaklah Mieza kerana idea resepi yang ringkas dan  mudah tapi cukup istimewa ini.


Mohon izin Mieza ye sayangggg..... Kak Amie copy paste resepinya di bawah ini. Satu lagi, derhaka sikit dalam olahan resepi. Amie kisar terus udang kering bersama cili kering sedangkan dalam resepi udang kering kena cincang. Tak apalah Mieza kan.... ini sebab nak cepat, nakbuat sekali harung je...


UDANG GORENG MADU
Recipe: Chef Sabri @ Wanita Hari Ini TV3
Source: Mieza @ WAWMC


Bahan-bahan:
400 gm udang - buang kulit
2 biji bawang besar - cincang
3-4 biji bawang putih - cincang
2 sb cili kering kisar
2-3 sb madu
1/2 cawan udang kering - cincang
2-3 sb sos plum - Mieza tambah - tapi Amie tak bubuh
3 tangkai daun kari
3 sb mentega

Cara-cara:

1. Panaskan mentega dalam kuali. Tumis bawang putih, bawang besar dan daun kari hingga perang.

2. Masukkan udang kering dan cili kisar dan tumis lagi hingga udang kering masak.

3. Masukkan udang, madu, dan sos plum. Kacau hingga udang masak. Rasakan garam gula.




Menu makan tengahari tadi. Udang Goreng Madu, Ikan Bayan Masak Asam Rebus dan Sayur Campur.

17 ulasan:

☆*♥L@dy @yU♥*☆ berkata...

sedapnyer akak
ada lagik x?
ngeee

ummiross berkata...

Ummi baru beli udang pagi tadi Amie, bolehlah ummi cuba nanti, sebelum tu nak rasa yang kat sini dulu, nampak sedap sangat!

izahdaut berkata...

Wahhhkat sana sah sah udangnya sgr besar n murah kan kak. Sedapnyerrrr

et berkata...

besaqnyer udang dia...sedapnyer kak..

Amie berkata...

Lady Ayu,
sedap Ayu...memang sedap !!!

Ummi,
masak lebih ye Ummi, nanti Amie datang nak tumpang semulut...

Izah,
entahlah Izah, nak kata murah sangat pun tidaklah juga...sebab harga atas RM18sekilogram untuk udang kertas, udang harimau mahu juga cecah RM40-50 (kalau laut punya), agaknya tengok tempat juga...

Et,
bolehlah sebesaribu jari Et... he hehh

IXORAROXI berkata...

uihhhhh sedapnya udang Kak Amie masak tu, telan air liur nengoknya!

Acik Erna berkata...

Amie...acik ni peminat udang...tengok gambar pun dah berselera..

Wattie berkata...

Salam Amie,
Kecur air liurku tengok udang yg Amie masak, cicah ngan roti pun best ni...mkn ngan pulut lagi terangkat...

Mieza berkata...

Kak Amie cayanggg..Terima kasih sudi cuba resepi ni..sedap kan kak udang ni..resepinya pun simple je..kalau blend udang kering tu kuahnya lagi pekat la ye kak..tak per kak buat mcm mana pun..janji sedap...derhaka pu tk per sebab derhaka membawa bahagia heheheh...ada lg tak udang ni..nak kenen skit kak amie :)

nuwairani ismail berkata...

alamak! sedapnya udang kt rumah kak amie...kene gi jenguk jugak la kak amie kt LD ni..

Anna Qawina berkata...

kena menjala udang dulu lah..oo..ada letak udang kering ya..satu kelainan ni..

Zaitun berkata...

Lapar kak Zai dibuatnya,boleh pos tak hehehe...

rahel berkata...

wah..wah..ini betul2 menyelerakan..makan ngan nasi panas2..emmm sodap..suka banget.

quinnie berkata...

sedapnya kak...suka maka udang besar2 ni...nasib la baru2 ni makan udang..kalau dak terliur suda...hehhhe

Kamalia berkata...

sedapnye kak amie..eh,sayur campur akk tu betul2 buat sy tertelan air liur..xtahu nape.haha

Ucu Faridah berkata...

walaupun tak sempat sampai ke tekak tapi dah tau mesti manis udang ni....
untungs apa yg makan masakan ni ..tak banyak tenaga digunakan, sebab udang dah dikupas kulit...

Asmara berkata...

memang suka la selongkar resepi kak amie ni. mudah2 belaka. :D