Butter Prawns Yang Tak Pernah Menjadi!

9:52 PTG

Sudah berkali-kali mencuba resepi yang sama tapi hasilnya tetap tak menjadi! Kalau Along Maklong tak puas hati dengan Butter Prawnsnya, Amie lagilah berganda-ganda rasa tak puas hatinya sebab sudah banyak kali mencuba, dari majalah resepi berbahasa Melayu sehinggalah buku resepi berbahasa Mandarin yang ada terjemahan dalam bahasa Inggeris. Apa pasal susah sangat nak buat Butter Prawns ni ? Kenapa telurnya  tak jadi sarang halus-halus seperti yang ditayang dalam pelbagai majalah dan buku resepi.... ! Petang tadi Amie cuba masak untuk kali yang entah ke berapa.... . Memang rasa tak mahu makan sebab dah terbayang di ruang mata hasil Butter Prawns yang cantik.... udang-udang bersusun atas sarang telur!



Akibat kegeraman, Amie tuang sedikit sos tomato, sos cili Thai dan kicap manis atas Butter Prawns yang tak menjadi tu. Untuk sedapkan mata memandang, Amie bubuh capsicum merah, kuning dan hijau. Entah apa benda nama resepi Amie kali ini. Sudahlah dibubuh cili padi dan daun kari, masuk lagi benda-benda lain yang nampak lebih berserabut. Tapi okey jugalah... sebab sarang telur yang tak menjadi tu tak nampak rupa dah.... kalau tak, lagi sakit hati.


Ada sesiapa tak yang mempunyai rahsia untuk menjadikan Butter Prawns betul-betul menjadi?

28 comments

  1. Amie..tengok udang tu pun dah berselera..belum jadi pun tak pe..
    cuba masuk blog Secubitgaramnor67..rasanya ada diceritakan cara2 nak buat telur tu jadi cantik..

    BalasPadam
  2. Salam, Amie... Nak komen yang ni dulu aci tak? Bab award tu, timakasih... Insya Allah, ma fahamkan kemudian. Telor yg Amie maksudkan tu, bukan sama dibuat pada nasi goreng telur ke? Kalau yang gitulah, biasanya, lepas dipukul telur tu.., setelah dipanaskan minyaknya, tuangkan telur tu atas tapisan kelapa dan goncang2kan. Nanti telur tu akan merecik jadi halus2. Tapi kalau ma salah, maafkan yer...

    BalasPadam
  3. akak pun tak pernah jadi telur rambu ramba kat atas udang tu

    BalasPadam
  4. Acik,
    terima kasih atas info tu... nanti Amie pergi intai dapur Kak Nor.

    Salam Ma,
    semua resepi menunjukkan cara yang sama, tuang telur perlahan-lahan dan kacau dengan cepat... terima kasih Ma atas cadangan tuang telur atas tapisan kelapa... nanti kalau hati dah sejuk (he heheh...ngada-ngada) bolehlah cuba cara ini...

    Kasih,
    memang dah buat banyak kali tapi asyik tak menjadi... nak juga yang menjadi....

    BalasPadam
  5. kak sedap nampak.. ita pun tak pernah try butter prawn rasanya kak nor secubit garam kak ada panduannya

    BalasPadam
  6. Tak pernah buat..tapi yg ni pun nampak sedap :)

    BalasPadam
  7. tak pe la kak..nanti cuba lagi yer..neza pun tak pandai sgt juga. apa yg penting udang tu sedap dimkn msk apa pun kan..:)

    BalasPadam
  8. kak amie.. baru ni saya ada buat resepi kak NOR secubitgaram.rasanya baru 2,3 entry lepas. try tengok cara2 nyer tu, simple je. sekali cube terus menjadi. saya ingat susah nak buat jurai telur tu, rupanya tips kak nor bagitu sangat menjadi. boleh ke blog saya atau terus aje tengok ke blog kak nor.

    BalasPadam
  9. heheh..mak long dah ada geng..takpe lah..at least mau jugak mcuba..

    BalasPadam
  10. amie.. jgn sedih2. ni link nya http://www.secubitgaramnor67.com/2009/06/butter-prawn-2.html

    amie study cara2 dan tip2 yg k.nor letak tu.. faham betul2.. insyaallah amie boleh buat.. mudah2an menjadi kali ni ya.. betul kata izah tu dia baru jer buat dan menjadi dgn elok jer jurai2 telur dia..

    BalasPadam
  11. Ita,
    terima kasih atas cadangan Ita tu.... nanti Kak Amie tuntut ilmu dengan Kak Nor.

    WC,
    sesekali nak cuba resepi tu sebab selalu makan di hotel nampak cantik & sedap!

    Nieza,
    betul tu Nieza... udang memang sedap masak apa pun kan...

    BalasPadam
  12. Izah,
    terima kasih Izah, kak Amie pergi blog Izah & Kak Nor tadi... terima kasih!

    Pen Biru,
    he hehhheee.. memang satu kapal dengan maklong ni....

    Kak Nor,
    terima kasih banyak ye Kak Nor... Amie dah pergi dapur Kak Nor tengok cara Kak Nor masak... memang ada satu perkara yang Amie tak buat yang menyebabkan jurai sarang halus tu tak jadi.... nanti Amie akan cuba lagi, sekali lagi berbanyak-banyak terima kasih ye Kak Nor...

    BalasPadam
  13. salma K.Amie..lom pernah cuba lagi!Tggu k.Amie buat cantik jer butter prawnsnya br atie cuba:D

    BalasPadam
  14. dah pandai buat nanti jgn lupa hantar sepinggan ye...
    tip nk menjadi ;
    sejukkan dulu ulu hati tu..baru buat..hihihi...

    BalasPadam
  15. x pernah try lagi kaka sebab selalu ada udang terlupa nk try buat...ni kalo chef buat x jadik takut ayu pow x jd la buat nanty...uwaaa

    BalasPadam
  16. salam Kak Amie...Saya pernah sekali je buat dulu..itu pun tak menjadi pasal tersalah baca resipi..dia cakap telur kuning, tapi saya bantai sebiji telur..Last2 jadi prawn scrumble egg..Ha ha ha ....

    Kak amie...Baru2 ni Kak Izah ada buat butter prawn ni...boleh rujuk kat sini [http://izahdaut.blogspot.com/2011/10/butter-prawn.html] Mana tau membantu....

    BalasPadam
  17. Salam Azatie,
    memang dunia masakan ni luas tak bertepi.... makin banyak dicuba resepi makin banyak yang belum kita mahir membuatnya... he heheh

    Ucu,
    lambat lagi nak buat ulu hati tu sejuk.... jawabnya kena order butter prawns dari hotel ajelah Ucu... he heheh tunggu kucing bertanduklah jawabnya kalau nak sepinggan butter prawns dari amie ye.... kih kih kih...

    Ayu,
    ala...Ayu... tak semua yang kita masak tu menjadi, tapi resepi ni buat kak amie fee-up habis sebab banyak kali cuba, itulah juga hasilnya... udahlah kita ni pun masuk kategori 'hangat hati'...hi hi hiii tak pandai dan bersabar (kadang-kadang aje)

    Sue,
    terima kasih Sue... tadi dah pergi dapur Izah, lain kali kalau nak cuba lagi resepi ni kena study betul-betul di dapur Izah & Kak Nor..

    BalasPadam
  18. kakamie...saya pun baru nak syorkan tengok kat blog izah ngan kaknor...kekekke...saya tak pernah buat lagi..selalu kalau ada udang tak ingat pun nak buat butter prawns ni...:)

    BalasPadam
  19. saya pun pernah cuba kak..tapi tak menjadi gak..hehehe

    BalasPadam
  20. tak jadi pun xpe amie, nmpk udang tu pun dh sedap

    BalasPadam
  21. Kak Amie cayang..mieza pun tayang butter prawn hari ni..tp pakai cosway butter mix je kak sebab malas heheheh...tak per kak amie..lepas nak letak itu dan ini nampak delicious sekali kak!

    BalasPadam
  22. Salam & Slmt pagi Amie..

    Tgk udang tuh jer dah kencur besar2 plak..
    Rasa2 nyer Nor & Izah dh pun menjawab pertanyaan Amie mengapa Butter Prawns yg tak menjadi...

    Tentang Award tuh nnt mama buat tugasaan nyer..anyway terima kaseh kerana mengingati

    BalasPadam
  23. walaupun tak menjadi..tp air tangan kak mesti sedapkan..

    BalasPadam
  24. kak, qema xpernah masak butter prawn ni, rasa nk mkn g kedai hehe

    BalasPadam
  25. Amie, ummi pun tak reti buat udang goreng butter tu, tak pernah jadi, Anyway masakan Amie tu tetap 'mengecurkan' airliur...

    BalasPadam
  26. kak amie pasti berjaya nanti.saya tak penah cuba pun masakan nih.

    BalasPadam
  27. Quinnie,
    kakak pun dah pi tengok bloh Izah & Kak Nor, nanti boleh cuba lagi...

    Puteri,
    agaknya adalah sesuatu yang tak kena gaya sampai tak menjadi ye... insya-Allah Kak Amie akan terus berusaha supaya hasilnya menjadi....

    Kak Rosa,
    he hehhheee...sesekali nak juga tengok hasilnya menjadi...

    BalasPadam
  28. Mieza,
    memang tak dinafikan masak dengan bahan cosway tu sedap & mudah... he hehhh yang ni dah bubuh aksesori tak tahulah pulak apa nama resepinya ni...

    Mama Ema,
    memang sedap ...sebab udang memang sedap hi hi hiii...

    Mama Hawa,
    Amie pun bincang dengan kawan-kawan sekolah yang pernah buat ni, macam-macam cara & gaya... nakbuat lagi sekali nanti macam tak tau pulak nak pilih cara mana... he hehhh

    Qema,
    tak puas makan di kedai, tu sebab nak buat sendiri.... harap-harap nanti akan berjayalah buat hasil nasihat dan panduan rakan-rakan...

    Ummi,
    inilah akibatnya gatal sangat tangan dan hati nak masak itu ini Ummi... bila asyik tak jadi , geram sendiri pulak... sabar ajelah ye Ummi....


    Mela,
    terima kasih.... ya...kak Amie akan cuba lagi sampai berjaya sebab suka sangat rupa bentuk resepi ni...

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe