Sotong Goreng Cili Padi

7:58 PTG

Jom layan resepi Sotong Goreng Cili Padi di bawah ini.



Bahan-bahan:
2 ekor sotong sederhana besar - bersihkan dan potong ikut suka
4 batang kacang panjang - hiris
2 keping tauhu basah - potong dadu dan goreng sebentar
1/2 sudu tepung jagung - bancuh dengan sedikit air
1 sudu sos tiram
garam / gula / perasa
minyak

Bahan tumbuk:
10 biji cili padi
3 biji bawang merah
3 biji bawang putih
1.5cm belacan

Cara:
1. Panaskan sedikit minyak. Tumis semua bahan tumbuk hingga wangi.
2. Masukkan sotong dan gaul seketika.
3. Masukkan kacang panjang dan tauhu.
4. Masukkan sos tiram, sedikit garam & gula. Gaul sebati.
5. Tuangkan bancuhan tepung jagung dan gaul seketika. Tutup api.
6. Angkat dan hidangkan.

12 comments

  1. salam kak amie... tentu terangkat sotong ni kak guna cili padi.. ita suka tapi suami kurang sikit kalau pedas.. tapi boleh cuba nanti kurangkan pedasnya kalau buat

    BalasPadam
  2. Salam k.Amie..selamat hari raya.Lps raya nie mmg xlalu nk mkn daging & ayam..cam jemu lak.hihi.pekena masakan sotong camni br best!
    Sayu baca n3 K.Amie yg bersalaman dgn bonda kesygan...maklum la K.Amie dok jauh,raya br balik kg.
    Tingat kat Apak atie yg dok sorang2 kt kg...mesti dia pon sedih bila kami semua pulang ke rumah masing2.

    BalasPadam
  3. ini memang resepi baru...belom pernah lagi makan pesen2 gini...dah lama x makan sotong ni sejak2 balik beraya..semua duk hidang ayam, daging je...ikan pon xde.

    BalasPadam
  4. saya suka lauk sempoi macam Kak Amie buat ni..makan dengan nasi panas, memang terangkat habis

    BalasPadam
  5. salam amie..
    masak guna cili padi ni memang feberet maklong lah.. tak kira sotong ke udang ke bilis ke..
    pedas tapi sedap.. :)

    BalasPadam
  6. Assalamualaikum akak amie cayang...
    sedapnya sotong goreng cili padi tu akak.... terliur plak tgk... sedap2!!!

    BalasPadam
  7. Anak2 mmng suka sotong...boleh cuba rspi ni nnti...terima kasih yer..

    BalasPadam
  8. nmpk sedap sgt kak.. selalu tu sotong masak sambal dan goreng kunyit aje.. nnt boleh cuba menu ni pula..

    BalasPadam
  9. Kalau sebut sotong masak apa pun kak Zai suka,lagi sedap kalau dimasak dengan cili padi.

    BalasPadam
  10. Kk amieeee.. Slmt hari raya. Wahh bestnyer masak sotong gini. Nak pulak segar2 tu. Manisss je kan

    BalasPadam
  11. sedapnya amie... lama sy tak makan sotong... pedas2 gini mmg sy suka..

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe