Rebung Kerisik

7:08 PTG

Selamat petang semua. Amie jengok dapur untuk seketika saja....sebab ada urusan yang perlu diselesaikan. Amie masukkan resepi Rebung Kerisik. Sebenarnya rebung ini pemberian rakan Amie, iaitu Nur Fadhillah yang sememangnya sudah tahu sangat kegemaran Amie makan rebung yang segar dan manis. Setiap kali muncul tunas rebung  baru, Nur Fadhillah tak akan lupakan Amie. Terima kasih banyak ye Nur Fadhillah... mudah-mudahan rebung di lereng bukit berhampiran rumah Fadhillah itu sentiasalah bertunas.....


Nanti ada masa Amie tuliskan resepinya ya.....


Ratah-ratahlah dulu Rebung Kerisik ni.... sedap tau!

***********

Okey, Amie sudah siapkan urusan sebentar tadi. Sekarang Amie edit semula paparan yang separuh jalan tadi. Resepi ini Amie ubahsuai dari sebuah majalah.

Bahan-bahan:
400 gram rebung - hiris / cincang kasar dan celur seketika - toskan
7 biji cili padi - hiris
1 biji lada merah - hiris
1 biji lada hijau - hiris
2 helai daun limau purut - hiris halus
4 batang daun ketumbar - hiris halus
1 labu bawang besar - mayang / 5 biji bawang merah - mayang
2 batang serai -mayang
2 biji limau nipis / 3 biji limau kasturi - ambil jusnya
1 cawan santan pekat
2/3 cawan kerisik
garam & gula

Cara:
1. Gaul kesemua bahan di atas.
2. Perasakan dengan garam dan gula
3. Siap untuk dihidangkan.

15 comments

  1. nmpk sedap but seumur hidup mmg x pernah mkn rebung....tataw kenapa ...

    BalasPadam
  2. assalam amie..acik tak pernah lagi buat macam ni.
    biasanya rebung buat masak lemak cili api aje..campurkan dengan udang atau daging.

    BalasPadam
  3. kak amie sedap nampak rebung berkerisek tu

    BalasPadam
  4. tak pernah makan rebung msk macam ni...sure sedap kan

    BalasPadam
  5. mie,
    kitorang selalu makan masak lemak cili api macam yang erna cakap. lepas tu asek cium tangan je sebab bau rebung tak boleh hilang..

    BalasPadam
  6. rindu pulak dengan kak amie (macam dah lama tak jumpa). kite pon suke makan rebung. kalau buat kerabu ke, masak lemak ke, memang suke betol!

    BalasPadam
  7. kat sini ada rebung gak kak.. tapi tak tahu boleh ke beli.. hihihihi.. sedapnya kak ita suka kak makanan macam ni sedap ratah

    BalasPadam
  8. Kak Amie,nmpak sedap rebung tuh,selalu rebung wat kari@pejeri jer..Kalo xpon lemak cili padi..Siyes kak,mmg nmpk sedap.

    BalasPadam
  9. tak pernah makan rebung kerisik..tentu sedapkan...

    BalasPadam
  10. kak amie..sedap rupa dia tu..
    kalo tukar ngan jantung pisang..agak- agak ok tak? jgn lupa jawab bila singgah kat blog nora nanti ek..tq

    BalasPadam
  11. Harus kak Zai cuba ni sebab selalunya rebung dibuat gulai lemak.Masa kat kampung dulu arwah mak kak Zai pun ada pokok rebung yang sentiasa ada tunas.

    BalasPadam
  12. slm kak....rebung buta gini lebih kurang kerabu gak la yer...selalu mak ida wat kerabu jantung pisang lebih kurang gini..ada letak halia sekali

    BalasPadam
  13. Assalam Amie, masa blk kg ari tu ada MIL buat gini, cuma xletak udang je, mmg sedap sanngat mkn n ratah2, kita panggil kerabu rebung hehe

    BalasPadam
  14. Amie, resepi baru bagi ummi ni. Kalau makan nasi mesti bertambah ni...

    BalasPadam
  15. Salam Kak Amie..saya belum pernah makan rebung..sedap agaknya yaaaa....

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe