Ikan Pari Asam Pedas

6:12 PTG

 Assalamualaikum semua. Masih lagi menghadiri rumah terbuka raya? Tengahari tadi suami bersama anak bongsu beraya di rumah teman sekerjanya. Amie terpaksa berkurung di rumah.... akibat bersin yang belum reda! Lagipun terpaksa makan ubat, jadi rasa mengantuk memang kena layan. Sempat juga Amie masak lauk untuk 2 anak bujang Amie.


Ini resepi ulang tayang. Sebelum ini pun sudah masak beberapa kali. Bezanya sebelum ini Amie masak ikan pari bunga,  kali ini ikan pari minyak. Antara kedua jenis ikan pari ini tentulah ikan pari bunga jauh lebih sedap! Untuk mengetahui resepinya bolehlah klik di SINI. Amie turunkan juga resepinya seperti di bawah ini.

Bahan-bahan:
15 biji lada kering - kisar
5 biji bawang merah - kisar
5 biji bawang putih - kisar
1.5cm kunyit hidup - kisar
1.5cm belacan - kisar/tumbuk
1/2 sudu lada putih - kisar
2 keping asam gelugur
3 tangkai daun kesum
1 kuntum bunga kantan
1 batang serai - diketuk
2 biji tomato- belah 6
8 biji kacang bendi
garam & gula / perasa lain
400ml air
minyak

Cara:
1. Panaskan minyak dan tumis semua bahan kisar sehingga pecah minyak.
2. Masukkan serai dan asam keping.
3. Masukkan air dan biarkan mendidih.
4. Masukkan ikan pari dan biarkan sehingga masak. Kacau sekali-sekala.
5. Masukkan lada putih, kacang bendi dan tomato - kali ini Amie tak masukkan kacang bendi & tomato.
6. Perasakan dengan garam & gula / perasa lain.
7. Apabila kuah hampir pekat, tutup api.
8. Sedia untuk dihidangkan.


Petang tadi Amie pula keseorangan di rumah. Suami dan anak-anak menerima jemputan rumah terbuka di rumah teman di taman perumahan sebelah. Amie layan mata yang mengantuk. Memang cadang Amie nak berehat sepuas-puasnya kerana cuti hanya tinggal esok. Biar cukup stamina untuk memulakan hari yang baru untuk hari-hari seterusnya. Bila bersendirian, mata pula tak mahu pejam. Pelbagai ingatan datang menerawang..... nampaknya AidilFitri kali ini banyak sangat yang menggamit rasa.... dan mengusik perasaan!



Amacam? Foto di atas ada nilai seninya tak? Apasal hanya separuh muka saja.... mana pergi sebelah lagi, tentu ada cerita di sebaliknya. He he he.... renungan matanya boleh ditafsir tak? Macamana nak buat tafsiran.... mata tu sembunyi di belakang kaca 2 kanta dekat & jauh... Bagaimana pula dengan yang di bawah? Hmmm.... sebenarnya kali terakhir Amie tulis sajak pada tahun 2003! 8 tahun yang lalu....bertajuk Cerita Ombak Kepada Pantai. Tiba-tiba rasa gatal hati nak hasilkan puisi lagi.....


Petang ini Amie kongsikan sebuah nukilan rasa..... kalaulah isinya dapat membongkar maksud gambar di atas...

Saat Aku Kehilanganmu

ketika itu
angin tak lagi berhembus
awan berhenti berarak
terang menjadi kelam
kabur segala pandang
maya ini tiada makna

bagaikan kuntum terungkai di tangkai
jiwaku dibawa melayang
sebahagian diriku hilang
aku tidak mengerti
saat aku kehilanganmu
aku turut kehilangan diriku

takdir dan waktu: kubertanya padamu
setelah aku kehilangannya
mungkinkah  dia akan kembali
membawa sebahagian diriku yang hilang itu

30 comments

  1. adoiiiii ngences asam pedas pari Kak Amie ni
    tak sangkat Kak Amie..penuh makna nukilan Kak Amie tu

    BalasPadam
  2. Ixora,
    tak tahu nak masak apa,asampedas pari je...

    ni baru nak belajar menukil balik yang telah tumpul... he hehehh

    BalasPadam
  3. Pengsan tgk asm pds ikan pari tu...cedapnyaaa wah kak ami, sgt puitis...foto tu pun unik...teruskn berkarya...

    BalasPadam
  4. salam amie....wah ngancam betui asam pedas awak..... tinggat masakan emak kat kg..awak punya asam pedas nie style mana yea.....sbb asam pedas nie mcm2 style ada..saya punya style melaka..kalau johor lain pulak...hhehehheeehhhe..best jugak dpt belajar mcm2 style nie..apa2pun terbaek beb...

    BalasPadam
  5. Hanis,
    jemputlah makan sini dengan chenta hati...

    nak asah balik bakat menulis ni... sambil nyanyi di dapur


    Azumaya,
    Amie belajar asampedas ni dengan Kak Asmah dari Batu Pahat, Johor. Tak tahulah asam pedas mana yang dia buat, dan setahu Amie kalau asam pedas Melaka... kuahnya berlinang-linang!

    BalasPadam
  6. salam akak
    macam tahu jer my fav asam pedas ikan pari ngeee...asam pedas org kedah bukan jenis tumis mcm selalu taw....

    BalasPadam
  7. perghhhhhh..my fav tuh asam pedas.....

    BalasPadam
  8. SALAM..THANX SUDI SGGH BLOG SAYE..SEDAPNYE ASAM PEDAS!~ MMG PEBERET SAYE TU..HUHU..LAME X MKN..TERASE2 DAH KAT TEKAK NI BILE TGK PIC TU..NYUMMNYUMM...

    BalasPadam
  9. sedapnyer asam pedas tu..favourite puteri tu kak :)

    puteri pun dah mula try menukil, tapi banyak benar kekurangannya :(

    BalasPadam
  10. Assalamualikum akak amie cayang...
    sedapnya tgk asam pedas tu akak... terliur tgk.. mmg fav kalu masak asam pedas nie.. sedap!

    cantik pic tu akak... n nukilan tu penuh dengan makna... akak mmg berbakat... kalu dulu dian juga selalu buat gak .. minat kita mmg sama akak.. cuma diana skg mmg dah x bole dah.. x terhasil lg kot.. huhuu

    BalasPadam
  11. ikan pari lama tak makan.. sungguh rasanya makan tahun la kak.. pandai akak berpuisi akak ni berjiwa seni la ..

    BalasPadam
  12. saya suka puisi tu........idea yg hebat..

    p/s..foto tu pun cnatik...

    BalasPadam
  13. k.amie buat e-na terliur la...teringin nk mkn asam pedas tp stok bunga kantan xde...kena sabar je lah..

    BalasPadam
  14. Kak Zai suka masak asam pedas tapi tak makan ikan pari.Selalunya kak Zai tukar ikan lain atau pun daging.

    BalasPadam
  15. aduss sedapnye..pasti cuba..suami sy suka mkn asam pedas..salin resepi disini ye kak amie..

    BalasPadam
  16. Lady Ayu,
    memang ada banyak versi asam pedas... Kak Amie makan semua... he heheh

    Nazuha,
    ramai peminat asam pedas... lidah & tekak Melayu...

    Noorsha,
    lepas raya ni... kadang-kadang tak tau nak masak apa lagi...

    Puteri,
    sama-samalah suka makan asam pedas,
    jom teruskan usaha tukil-menukil ilham... biarpun ada kekurangan tapi kena terus digilap...

    BalasPadam
  17. Waalaikumussalam Diana cayanggg...
    tiba-tiba ada sesuatu yang tak mampu diluahkan melalui kata-kata... itulah, akhirnya bercerita melalui tinta....


    Ita,
    adakalanya puisi lahir melalui olahan perasaan & fikiran, adakalanya lahir terus dari jiwa oleh pengalaman & rasa...


    MP,
    puisi & foto itu....segalanya adalah kerana rindu & dendam... he hehehh

    Ena,
    takde bunga kantan pun boleh buat asam pedas... tapi macam tak cukup syarat ye...

    Kak Zai,
    Amie pun suka asam pedas daging...

    Nens,
    silakan salin....masak sedap2 ye...

    BalasPadam
  18. sedapnya tgk gulai pari tu.. lebih2 lagi bila td tak luch.. puisi yg sgt indah..berbakat sungguh.

    BalasPadam
  19. ngences je tengok asam pedas ni...dah la sekarang ni tengah mabuk rendang/lontong/lemang dll..dpt hirup air asam pedas ni peerrghhhh...hilang segala kesengalan....

    BalasPadam
  20. Pergh! asam pedas, favourite ummi ni Amie, tak boleh tahan lah!
    Puitis sungguh bait2 puisi tu, apa atau siapa yang 'hilang' tu...?

    BalasPadam
  21. Hanis,
    terima kasih.... nak gilap semula bakat yang semakin terpendam.

    Ucu,
    Amie pun teringin nak makan asam pedas air tangan Ucu.... bila ye,


    Ummi,
    sambil masak , hati sempat mengarang puisi ye.... yang hilang itu Ummi....impian & harapan tapi sebenarnya masih kekal di hati... itu yang amat menyeksakan, tak mahu diceritakan, hanya mampu ditulis dengan ungkapan yang amat terbatas...

    BalasPadam
  22. wah! ada bakat tulis puisi ya? asam pedas!! memang sure hirup kuah sampai habis.

    BalasPadam
  23. Assalamualaikum Amie,

    Bestnya masak asam pari tu. Memang feveret kak ani.

    BalasPadam
  24. Salam...Asam Pedas Pari memang kegemaran, tapi tak pandai masak..takut hanyir...hu hu hu selalu je beli

    BalasPadam
  25. Kak apa beza ikan pari bunga & ikan pari minyak ni ek? mmg daif pasal jenis & nama ikan ni, tau beli & masak je..

    BalasPadam
  26. Assalamualaikum Amie,
    Fuhhhh....asam pedas,mesti berpeluh2 bila makan.

    Syahdu jer bunyi puisi Amie, cam orang putus cinta zaman bujang keh keh keh.....iyer ker ni atau kehilangan sesorang yg disayangi...maaf klu tersilap tafsir, apapepun Amie mmg berbakat....

    BalasPadam
  27. Whitecappuccino,
    cungkil balik bakat yang dah jauh terbenam....jom makan asam pedas... baik-baik, hirup kuah pelan-pelan...kang tersedak pulak...

    KK,
    memang ramai suka asam pedas...sentiasa menjadi pilihan & menyelerakan!

    Sue,
    ada jenis ikan pari yang hanyir, ada yang tidak...

    Qema,
    pari bunga & pari minyak tu dua-duanya tak berbau, tapi pari minyak kecik sikit, pari bunga besar dan sangat sedap!... langsung takde bau...

    Wattie,
    memang peluh-peluh masa makan tu...
    puisi itu Wattie.... banyak tafsiran'kehilangan' itu... doakanlah Amie bergiat semula untuk menulis ye...kerana sesungguhnya jiwa ini amat resah, & seksa... he he hehehhh

    BalasPadam
  28. adussss akak sedap nyerrr. Bsb suka pari bakar cicih air asam.

    BalasPadam
  29. sedap nye ikan pari
    lagi sedap ngan masak asam pedas..
    puasa ni..uwhh dugaann

    BalasPadam
  30. Kak amie mau maak untik berbuke la ptg esok...tq 4 da recipie...:)

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe