Ikan Lampam Masak Taucu

7:45 PTG

Selamat malam semua. Resepi Amie kali ini ialah Ikan Lampam Masak Taucu. Susah nak dapat ikan ini sekarang. Di pasar pun jarang dijual. Beberapa tahun dahulu Amie dan suami pernah beberapa kali memancing di Sungai Segama. Umpannya hanyalah buah kelapa sawit. Campak pancing ke dalam sungai, tak sampai berapa saat sudah mengena. Tapi sekarang, entah mengapa..... sukar untuk menemui spesies ini lagi. Agaknya sudah semakin pupus. Ikan lampam yang Amie masak ini suami beli di Pasar Tani di Kampung Paris sebelum cuti raya tempohari.


Bahan-bahan:
3 ekor ikan lampam - bersihkan dan kelar-kelar
4 sudu taucu
2 keping tauhu basah - potong dadu dan goreng sebentar
5 ketul pickled lettuce - hiris
1 labu bawang besar - mayang kasar
4 helai daun limau purut
5 biji cili padi - pilihan
1 sudu gula
1/2 cawan air
garam
serbuk kunyit
minyak

Cara:
1. Lumurkan ikan dengan sedikit garam dan kunyit. Goreng hingga masak. Angkat dan ketepikan.
2. Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang besar, taucu dan daun limau purut.
3. Masukkan air dan biarkan mendidih hingga pekat.
4. Masukkan gula. Tutup api.
5. Susun ikan di atas pinggan.
6. Tuangkan kuah taucu ke atasnya.
7. Hiaskan dengan tauhu goreng dan pickled lettuce serta cili padi.
8. Sedia untuk dihidangkan.


4 comments

  1. kak amie pernah memancing di sg segama ke? dulu pernah jugak sorg cikgu kt sini nk bg ikan patin. katenya dr sg segama..tapi nani tak pandai makan ikan patin..dh tak ingat rupe ikan lampam mcm mana..memang susah nk jumpa la..

    BalasPadam
  2. kemarin beli sebotol tauchu bawak balik rumah mak mertua. lupa nak bawa balik rumah semula. mak mertua dok sorang, tak makan tauchu2 ni. tak sama dgn keluarga saya...

    BalasPadam
  3. Nani,
    sedap oooikan patin! masak lemak tempoyak...adeeehhhh


    Liza,
    sesekali makan resepi bubuh taucu memang sedap!

    BalasPadam
  4. rajin nye masak :) ikan lampam saya bela jd x boleh la nk makan..huhuhuk

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe