Ikan Alu-Alu Masak Taucu

9:35 PTG

Salam 24 Ramadhan. Moga puasa kita terus mendapat keberkatan. Rasanya begitu pantas masa berlalu, dan penghujung Ramadhan hampir tiba, seterusnya Syawal yang bakal menjelma akan mengakhiri tempoh menjalani ibadah puasa. Insya-Allah, seluruh umat Islam akan menyambut Aidil Fitri dalam tempoh terdekat ini. Tentu rakan-rakan sibuk membuat persiapan menyambut lebaran, membeli pakainan baru, menyediakan kuih raya, namun juadah berbuka puasa tetap disediakan untuk keluarga tercinta. Petang tadi Amie sekeluarga berbuka puasa dengan hidangan nasi putih bersama Ikan Alu-Alu Masak Taucu, dengan lauk iringan termasuk sambal belacan dan sayur sup campur. Seperti biasa, suami turut membantu menyediakan 2 jenis minuman termasuk jus nenas dan minuman panas.


Kali pertama Amie makan ikan alu-alu ialah di kantin sekolah pada tahun 2007 (ingat lagi tahun sebab baru ditugaskan ke sekolah itu). Tukang masak kantin sediakan hidangan ikan alu-alu masak taucu. Sedap sangat! Amie tanya kepada pengusaha kantin, apa nama ikan itu.... dan dari situlah Amie berkenalan dengan ikan alu-alu. Amie lihat sendiri pembekal ikan membawa beberapa jenis ikan termasuk ikan alu-alu ke dapur kantin. Wah! Panjangnya ikan alu-alu....



Bahan-bahan:
3 keping ikan alu-alu
5 sudu taucu manis
2 biji lada merah - hiris
2 biji lada hijau - hiris
1 labu bawang besar - potong bulat
3 biji bawang merah - tumbuk
3 biji bawang putih - tumbuk
1 sudu gula
1/2 sudu serbuk kunyit
75ml air
garam - jika kurang masin
minyak

Cara:
1. Lumurkan ikan dengan sedikit garam dan kunyit. Goreng hingga masak. Ketepikan.
2. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan tumbuk hingga naik bau.
3. Masukkan hirisan lada dan bawang besar serta taucu. Kacau rata.
4. Masukkan air dan biarkan mendidih.
5. Masukkan ikan.
6. Masukkan gula. Gaul rata.
7. Apabila kuah menjadi pekat, bolehlah angkat dan hidangkan.



Dua hari lepas Amie sempat ke pasar beli seekor ikan alu-alu seberat 5kg. Siap dipotong, dan ikan ini menjadi salah satu ole-ole pulang kampung hari Sabtu nanti........

16 comments

  1. sedapnyaaa dah la waktu sahur skrg ni kak amie... huhu mana nak cari taucu tu wuwuwu..

    BalasPadam
  2. rupe ikan ni mcm tenggiri pon ada...hihih...ayat org tak kenal ikan...rasanya mcm pernah makan kot..

    BalasPadam
  3. salam kak amie.. ita suka masak macam ni simple tapi berselera makan tau

    BalasPadam
  4. tengok kuahnye pekat2 ni yang tak tahan ni...

    BalasPadam
  5. teringat pulak sos tauchu dah beli sebotol. masaknya belum juga.

    BalasPadam
  6. sedapnye...terliur ni...

    selaamt hari raya buat amie sekeluarga yg bakal tibe tak lame lagi...

    maaf zahir dan batin..

    BalasPadam
  7. perghhhh...sedapnya...dah la saya tak sahur pagi tadi...huhu...sekarang duk telan air liur je la tgk n3 ni...


    selamat hari raya aidilfitri kak...
    maaf zahir dan batin...

    BalasPadam
  8. Hanis,
    takde taucu ye di sana...


    Nani,
    ada rupa tenggiri, tapi isi dan kulit tebal, tak macam tenggiri yang kulitnya lembut & isinya juga lebih lembut...


    Salam Juwita,
    memang berselera makannya Ita, anak-anak pun tambah makan nasi... seronok tengok

    Ucu,
    memang tak tahan tengok masak taucu... nak buat jugak kan...

    Liza,
    kena masak cepat... nanti tamat tempoh, jadi racun pulak... ha hahahh

    Ain,
    memang sedap dik... selamat hari raya Ain, maaf zahir batin...

    Wahida,
    ada tenaga, tak sahur takpe.. he heheh selamat hari raya Wahida, ampun maaf dipinta kalau ada terkasar bahasa dan terlanjur kata-kata...

    BalasPadam
  9. Sempat lagi masak ye..qema dah start gantung kuali..stok dah clear sblm balik kg hihi

    BalasPadam
  10. Hello Amie, your this ikan Alu alu looks really delicious. I have never seen this before and that green chilli makes it look so sedap best.
    Ini da tentu tiga pinggan nasi lichin, ha ha ha.

    Amie, would you mind if I copy the first picture?
    Bila saya naik angin and instead of blog posting about women, I post about beautiful women with black belt in cooking, I will display your this ilan alu alu, credit you of course.

    Boleh? Outang you teh tarek lambong tinggi, ya.
    Here's wishing you and all at home the very best of hari raya.
    Keep a song in your heart.
    Lee.

    BalasPadam
  11. ikan alu-alu
    uwaaaa 1st time dengar jakun lagik...arr masak gini mmg ayu suka bangat sedap kan

    BalasPadam
  12. Qema,
    stok kakak masih ada sehingga sahur esok pagi... pagi Sabtu balik dah....

    Uncle,
    boleh copy ...diizinkan & terima kasih kerana sudi ikuti perkembangan dapur Amie yang tak sepertinya ini...

    Ayu,
    jakun sekarang ni dah moden dik... dah kenal semua benda tau... kena tukau tu... dari jakun ke lain pulak.. hi hi hii

    BalasPadam
  13. Kak amie dah tentu boleh...en Ben ada buat segmen ke? Nk terjah la nanti. Terima kasih kak amie

    BalasPadam
  14. 1st time dgr nama ikan alu-alu....

    BalasPadam
  15. masak tauci mmg fevret saya.. tp dah lama tak buat.. Salam aidilfitri utk akak dan family.. maaf zahir dan batin

    BalasPadam
  16. Hanis,
    ada... berakhir 20 Ogos lepas...


    Papa Mifz,
    macam-macam jenis ikan ada di sini.


    Hanis Azla,
    memang sedap, tambah lagi kalau buat sesekali, mahu berpinggan-pinggan nasi,
    selamat hari raya Hanis, maaf zahir batin..

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe