ADSENSE

Isnin, 6 Jun 2011

Kek Kukus Coklat Pisang

Hmmm.... hari ini kena layan mood si bongsu. Sejak di perpustakaan lagi merengek-rengek, rupanya badannya agak panas, nak demamlah tu. Walaupun kurang sihat tapi semangatnya kuat.... asyik tanya bila nak buat kek...mummy bila nak buat kek. Amie pun bawalah anak-anak semua (keluar dari perpustakaan), pergi shopping. Sebenarnya Amie bukan tahu sangat bahan-bahan untuk buat pelbagai kek, tapi sebab si bongsu yang merayu-rayu, Amie pun tunjukkanlah segala bahan yang tersedia di shopping mall yang berkaitan dengan kuih, kek dan macam-macam lagi, dan...... macam-macam pula pertanyaannya... ini apa, itu apa..... dia pun ambil serbuk koko, chocolate rice.... Sampai rumah, dia tanya lagi, mummy bila nak buat kek......okey sayang pecahkan telur dulu yea... bla bla bla.., akhirnya sebelum kek siap masak, si bongsu keletihan tinggalkan dapur. Kek ini siapa punya? Siapa buat?.... oleh sebab Amie belum begitu mendalami hal ehwal kek, tak perlu rasanya tuliskan di sini apa bahan dan bagaimana cara membuatnya, takut bagi ajaran sesat pula...  dahlah hasilnya pun bopeng mopeng sana sini....he he he lain kali kalau dah betul2 mahir, Amie tuliskan resepinya yea....


Dan di bawah ini ialah Chef Kecil.... si bongsu  Amie.


....bersama chef idolanya di Coffee House Shervinton Hotel, Tawau.

4 ulasan:

mamanajmi berkata...

Salam...saya pun ptg tadi buat kek pisang.tercari2 resipi last2 ikut yg dlm Kongsi Resipi tu, versi bakar punye.Belum sempat upload lagi dlm blog.

Sue @ Nenie berkata...

Salam...Kek ni nampak menarik....ada lapisan pisang gituuuuu

Amie berkata...

mamanajmi,
hmmm amie belum pandai jaga oven..... setakat kukus bolehlah he he he...mmg tangan kaku, bantat semua kuih...

Amie berkata...

sue,
sayang pisang yg dah lebam2 tu... saja je gatai tangan buat lapis2 tu...