Sambal Mangga Udang

6:29 PTG

Sambal Mangga Udang... bukan sambal itu ada udang tau, tapi jenis mangga tu mangga udang. Dua tiga hari lepas suami ambilmangga udang di belakang rumah dan letak di dapur, belum terusik lagi. Petang tadi tergerak hati untuk mengusiknya. Oleh sebab malas nak goreng bawang dan belacan, Amie gunakan sahaja bahan mentah dalam sambal kali ini. Belacan mentah (tapi sebenarnya belacan dah kira masaklah tu... dalam kotak) dan bawang merah mentah. Semua mentah, kecuali teman-teman sambal mangga udang termasuk lobak merah dan kacang bendi Amie celur sebentar.


Bahan-bahan:
10 biji cili padi
2 biji lada merah
1.5cm belacan
3 biji bawang merah
1 cawan mangga udang cincang
garam  gula
3 biji limau kasturi (perah airnya)

Cara:
1. Tumbuk cili padi, lada merah, bawang dan belacan hingga lumat (kasa-kasar pun boleh)
2.Masukkan mangga udang cincang dan lenyek perlahan-lahan sehingga sebati.
3. Masukkan garam dan gula.
4. Masukkan air limau kasturi. Gaul sebati.
5. Hidangkan bersama ulam-ulaman seperti daun salad, timun, tomato, lobak merah dan kacang bendi.

~Selamat menjamu selera!!!!



6 comments

  1. assalam kak, baru berkesempatan nak singgah sini...sedapnya sambal mangga udang tu...terliur tgk...terima kasih yer sudi kasi award tu..nieza nk ambil ni nanti nieza gantungkan yer..tq.

    BalasPadam
  2. kak...sedap2 nye akak masak (walaupn sy tak pernah rasa)huhu..

    nak blaja leh?nanti nak kena masak untuk bakal hubby..=)

    BalasPadam
  3. nieza,
    terima kasih sudi singgah & ambil award... jgn lupa ambil sikit sambal mangga tu ye... he he he

    BalasPadam
  4. azura,
    jomlah belajar masak, kak amie pun bukan pandai sgt masak tapi mmg suka masak... sedap tu tak tahulah... asal jadi he he

    BalasPadam
  5. mummy2k,
    la... ngences yea... kak amie bagi tisu selai ekkk... he he

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe