Labu Masak Lemak Dengan Ikan Keratang Kering

6:10 PTG

Ketika sedang mengikuti taklimat ISO petang tadi, entah macamana terbisik-bisik dengan rakan sebelah... perut laparlah, bisik Amie. Saya dah makan di kantin, jawan si kawan. Lauk apa?.. Amie tanya. Ada sayur labu....kata si kawan tadi. Owww... mesti sedap, bisik hati Amie dan tak semena-mena terbayang sebiji labu manis yang entah berapa lama 'duduk' di dapur. Dan... sebenarnya kelmarin suami dah tegur, katanya... apa jadi dengan labu nan sebiji tu? Sambil menunggu dengan sabar bilakah akan berakhir taklimat ISO, Amie berangan-anganlah nak masak labu manis. Bayangkan, dah pukul 2 lebih kami masih terperangkap dalam 'bilik' dan ramai yang tersengguk-sengguk. Bukan apa, letih dan lapar, selepas sarapan pukul 6.30 pagi sampai petang belum makan apa-apa..... taklimat yang disampaikan pun macam masuk angin keluar asap dah....


Bahan-bahan:
400 gram labu manis (potong dadu)
7 keping ikan keratang kering (rendam hingga lembut)
500ml santan
1 batang serai (diketuk)
15 biji cili padi (tumbuk)
5 biji bawang putih (tumbuk)
5 biji bawang merah (tumbuk)
gram & gula

Cara:
1. Masukkan santan bersama semua bahan tumbuk ke  dalam periuk.
2. Masukkan ikan kering dan labu manis.
3. Didihkan dengan api sederhana. Kacau sekali sekala supaya tidak pecah santan.
4. Apabila labu telah empuk, masukkan garam dan gula.
5. Labu masak lemak dengan ikan keratang kering siap untuk dihidangkan.

4 comments

  1. hmm mcm sedap..msk labu biasa tp dgn ikan kering nih x pnah try lagik..harus cuba ni..

    BalasPadam
  2. Assalamualaikum...

    Bila tgh makan ni sure Kak Lin lalu buat2 x pandang...

    BalasPadam
  3. aesh came,
    agaknya sbb labu tu manis, bila campur ikan kering...kombinasi rasanya lain sikit... sedaplah tu kot... he he

    BalasPadam
  4. linrosly,
    he ehehe... bab makan mmg dah tak nampak sape2 lin...

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe