Ikan Bayan Asam Pedas Ala Kelantan

8:44 PTG

Resepi kali ini Amie ubah suai daripada buku masakan 'CHEF' koleksi istimewa Majalah Perempuan ...puas belek-belek muka depan sampai kulit belakang mencari tahun terbitan, tak jumpa. Amie pun tak ingat berapa lama Amie simpan buku resepi ini... mungkin sudah 7 atau  8 tahun. Asal nama resepinya Asam Pedas Ala Kelantan dan gunakan ikan tenggiri tapi Amie gunakan ikan bayan. Amie pernah masukkan resepi ikan bayan dalam blog ini... Ikan Bayan Masak Merah, Masakan Ala Cocos.


Amie ada seekor ikan bayan yang cantik warna biru kehijauan dan campur kuning jingga seberat 1kg. Sisiknya besar-besar, dan Amie kopek satu persatu sisik ikan ini.



Sesudah dibersihkan Amie potong-potong dan ambil lima bahagian untuk dimasak. Selebihnya Amie simpan dan peti sejuk termasuk kepalanya sekali.



Kita lihat bahan masakan sepanuhnya:
5 keping ikan bayan
7 biji cili padi (tumbuk)
3 ulas bawang putih (tumbuk)
4 ulas bawang merah (tumbuk)
1.5cmlengkuas (tumbuk)
2 batang serai (dititik)
5 tangkai daun kesum
1 kuntum bunga kantan (belah 2)
1 keping asam gelugur
12 keping hirisan nanas
1/2 sudu serbuk kunyit
garam & perasa
400ml air
minyak



Bila sudah cukup lengkap bahan-bahan yang tersenarai di atas, bolehlah kita mula memasaknya.
1. Panaskan sedikit minyak dan tumis semua bahan tumbuk termasuk serai hingga wangi.
2. Masukkan serbuk kunyit dan asam keping.
3. Masukkan air dan biarkan mendidih.
4. Masukkan ikan dan nanas dan bunga kantan. Masak selama 7 - 8 minit lagi.
5. Masukkan daun kesum dan tomato.
6. Masukkan garam dan perasa.
7. Tutup api dan sedia untuk dihidangkan.

2 comments

  1. comelnye ikan bayan...ada kalor2 lagi...saya x pernah tengok n makan pun ikan tu..hujung minggu ni masak byk2 ye pastu antarla kerumah saya (meru)...

    BalasPadam
  2. mmg comel ikan bayan tu... nanti tunggu amie transit di klia turunkan masakan ye.. he he

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe