ADSENSE

Sabtu, 16 April 2011

Siput Sedut Masak Asam Pedas

Ada lebihan siput sedut pemberian rakan suami tempohari. Amie masak asam pedas pula. Nak jodohkan dengan batang keladi, tak jumpalah pula tumbuhan tu di pasar... jadi asam pedas siput sedut kali ini tak berteman kecuali daun kesum dengan bunga kantan.


Bahan-bahan:
1kg siput sedut (buang ekor)
1 kuntum bunga kantan (belah 4)
2 tangkau daun kesum
1/2 sudu pati asam jawa
garam & gula
250 ml air
minyak

Bahan kisar:
10 biji lada kering
5 biji bawang putih
5 biji bawang merah
1cm belacan

Cara:
1. Panaskan sedikit minyak dan tumis semua bahan kisar hingga pecah minyak.
2. Masukkan daun kesum dan bunga kantan. Biarkan seketika.
3. Masukkan bancuhan pati asam jawa.
4. Masukkan siput sedut dan balik-balikkan sebentar.
5. Masukkan air dan biarkan mendidih atau sehingga siput sedut masak.
6. Bubuh garam dan gula secukup rasa.
7. Siput sedut masak asam pedas sedia untuk dihidangkan.

Tiada ulasan: