ADSENSE

Sabtu, 16 April 2011

Ikan Baguk Masak Asam Pedas Ala Cocos

He he...kalau bapak mentua Amie nampak rupa asam pedas ni mesti beliau tergelak sebab rupa kuahnya yang jadi gelap begini... bukan apa, Amie terlebih masukkan belacan. Patutnya sikit je... sebenarnya suku kaum sebelah mentua tak makan ikan baguk atau mayong, tapi sebab teringin nak makan, Amie masak sajalah... anak suami pun makan juga. Paling seronok bila tengok penjual ikan potong ikan baguk di pasar... nampak telur2.....ha, Amie tayang telur baguk ni ye...



Bahan-bahan:
5 keping ikan baguk (lumur dengan tepung gandum dan perap 15 minit - cuci & toskan)
1 sudu pati asam jawa (bancuh dengan 250ml air)
1 batang serai (diketuk)
garam & perasa
1 biji lada merah (belah 2)
1 biji lada hijau (belah 2)
minyak

Bahan tumbuk:
7 biji cili padi
5 biji bawang putih
5 biji bawang merah
1.5 cm belacan (kurangkan menjadi separuh sahaja)

Cara:
1. Panaskan minyak dan tumis semua bahan tumbuk sehingga wangi.
2. Masukkan serai dan bancuhan air asam jawa. Biarkan mendidih.
3. Masukkan ikan baguk dan masak antara 12-15 minit.
4. Masukkan garam dan perasa secukupnya.
5. Masukkan lada merah dan lada hijau.
6. Angkat dan hidangkan.


Tiada ulasan: