ADSENSE

Khamis, 14 April 2011

Acar Ikan Yu Kering

Selamat petang semua. Belakangan ini Amie tidak sempat memasukkan resepi terbaru masakan Amie. Bukan apa, sebenarnya Amie agak kesuntukan masa, jadi terpaksalah ditunda ke waktu yang lain bergantung kepada kelapangan Amie. Apa pun yang penting Amie dapat kongsi bersama hasil resepi yang Amie masak. Acar ikan yu kering ini sebenarnya bukanlah seperti acar yang biasa Amie buat kerana kali ini Amie campurkan dengan timun dan lobak. Pertama kali Amie buat acar ikan yu kering ialah pada tahun 2000. Amie bawa pulang ke kampung di Selangor dan nampaknya ayahanda (allahyarham) sangat suka makan acar ikan yu kering. Memang Amie buat banyak dan tahan lebih sebulan sebab Amie selalu panaskan dan simpan dalam bekas kedap udara. Sudah hampir 3 bulan Amie simpan ikan yu kering dalam peti sejuk, tak juga Amie masak. Keadaannya masih elok dan Amie putuskan untuk masak acar sajalah seperti di bawah.... tapi bukanlah acar yang boleh bertahan berbulan2 macam yang biasa Amie buat....


Bahan-bahan:
300 gram ikan yu kering (rendam dan potong dadu)
5 biji bawang putih (tumbuk)
5 biji bawang merah (tumbuk)
15 ulas bawang putih (buang kulit)
5cm halia (hiris halus)
6 sudu lada kisar
1 sudu biji sawi
40 gram serbuk kari
1 sudu pati asam jawa (bancuh dengan 75ml air)
3 sudu cuka
4 sudu gula
1/2 sudu garam
1 biji timun (ambil bahagian luar - hiris ikut suka)
1 biji lobak merah (hiris ikut suka)
1 labu bawang besar (hiris ikut suka)
6 minyak

Cara:
1. Panaskan minyak dan tumis halia serta bahan tumbuk hingga wangi.
2. Masukkan biji sawi dan lada kisar. Masak sehingga pecah minyak.
3. Masukkan serbuk kari dan masak lagi hingga terbit bau.
4. Masukkan bancuhan air asam jawa. Biarkan mendidih.
5. Masukkan ikan yu kering. Biarkan seketika.
6. Masukkan lobak merah diikuti dengan timun.
7. Taburkan garam dan gula (ikut rasa)
8. Renjiskan cuka dan apabila telah elok masaknya, angkat dan hidangkan.

Tiada ulasan: